Kreatívan Szent László nyomában – Gimnazistáknak tartottak fotós képzést Hargita megyében

Kultúra – 2017. április 4., kedd | 9:55

Március 21-e, az európai kreativitás napja alkalmából Hargita megyében programsorozatot tartottak március 20–31. között. Ennek keretében Szent Lászlóhoz kapcsolódó fotós workshopot tartottak gimnáziumi diákok számára.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Hargita Megye Tanácsa partnerként működött közre a CreArt projektben, amelynek részeként március 27–31. között fotós workshopot szerveztek 11–13. osztályos tanulók részére.

A műhely keretében olyan csíki és udvarhelyszéki településeket kerestek fel a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola, a Székely Károly Iskolaközpont és a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium fotózás iránt érdeklődő diákjai, ahol őriznek Szent László király-ábrázolásokat a helyi templomokban vagy köztéri szobrok formájában. Ezeket örökítték meg, hogy majd egy fotókiállítás keretében népszerűsítsék Hargita megye értékeit.


Szent László szobra Csíkszépvízen (Angi Sebestyén fotója)

A Iochom Zsolt fotós által vezetett workshop során a diákok több mint ötezer felvételt készítettek a következő helyszíneken: Csíkszépvíz, Csíksomlyó, Csíkszentmihály, Csíkszentsimon, Csíkménaság, Homoródkarácsonyfalva, Homoródszentmárton, Székelyderzs, Bögöz és Homoródszentlászló. A településeken a helyi plébános, lelkész vagy a polgármester fogadta a csapatot, ismertetve röviden a település történetét és a Szent László királyhoz köthető örökséget.

Március 31-én, pénteken a csíkszeredai megyeházán töltött nap keretében a diákok együtt áttekintették a hét folyamán készült felvételeket, majd részvételi oklevélben részesültek.


Kapu Csíkszépvízen (Szakáli Szabolcs fotója)

Zonda Erika vezérigazgató, a CreArt projektmenedzsere eredményesnek értékelte a fotós workshopot, terveik szerint a Szent László-emlékév jegyében negyven fényképből álló kiállítás nyílik a diákok munkáiból a megyeháza kiállítóterében.

Forrás: Iochom Zsolt

Fotó: Iochom Zsolt; Hargita Megye Tanácsa Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria