Olvassunk együtt Esterházyt! – Elindult a Nemes Nagy Ágnes Olvasókör tavaszi évada

Kultúra – 2024. március 11., hétfő | 19:01

A kétheti rendszerességgel működő Nemes Nagy Ágnes Olvasókör a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara (PPKE BTK) és a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak közös elhatározásából indult el 2022 októberében, Osztroluczky Sarolta, a Magyar Irodalomtudományi Tanszék adjunktusának moderálásával. A 2024-es tavaszi tematika Esterházy Péter életművével foglalkozik.

Az olvasókör tematikája félévenként változik. A korábbi tematikák a szakralitás, a kert és a nőiség kérdésköreit járták körül, az idei szemeszter első felében pedig Esterházy Péter életművét veszik górcső alá.

A másfél órás beszélgetéseket február 23. és május 31. között, páros heteken csütörtökönként 16.30–18.00 között tartják Budapesten, a Pázmány BTK Bertalan Lajos utcai épületének 3. emeletén, a Danubianum 315-ös termében.

Ebben a félévben minden alkalmat más-más vendég moderál majd. Az olvasókör meghívottjai: Eszes Valéria, az Eötvös József Gimnázium magyartanára; Mihályi Anikó, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium egykori magyartanára, aki ma börtönökben tanít irodalmat a fogvatartottaknak; Modor Bálint, a Litera irodalmi folyóirat szerkesztője; Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője; Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár fesztiváligazgatója; Tanos Márton irodalomtörténész, Mészöly-kutató, valamint Maczák Orsolya és Sallai Regina, a Pázmány Irodalomtudományi Doktori Iskolájának doktoranduszai, akik kérdésekkel és reflexiókkal tartják majd „irányban” a beszélgetéseket.

Az olvasókör mindenki számára nyitott: nemcsak a két egyetem érdeklődő hallgatóit és oktatóit várják az alkalmakra, hanem bárkit, aki szeret olvasni, vagy az olvasás során szerzett élményeit szeretné megosztani másokkal.

A soron következő beszélgetésekben terítékre kerül majd A szív segédigéi, az Egy nő, az Egyszerű történet vessző száz oldal – a kardozós változat, az Egyszerű történet vessző száz oldal – a Márk-változat, a Harmonia Cælestis, a Javított kiadás és a Hasnyálmirigynapló.

Az aktuális olvasmányokat a Képző.art Facebook-csoportjához csatlakozva, vagy a Pázmány Kultúr Klubnak küldött e-mailre válaszul kaphatják meg az érdeklődők.

Forrás és fotó: Pázmány Péter Katolikus Egyetem BTK

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria