Hardi Titusz OSB átvette a francia állam Akadémiai Pálmarend lovagja kitüntetését

2017. december 1. péntek 15:10

Hardi Titusznak, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium, Egyházzenei Szakgimnázium és Szakkollégium igazgatójának november 28-án átadták a júliusban neki adományozott Akadémiai Pálmarend lovagja kitüntetést.

Franciaország miniszterelnöke a közoktatásért és felsőoktatásért felelős miniszter előterjesztésére 2017. július 13-i rendeletével az Akadémiai Pálmarend lovagja kitüntetést adományozta Hardi Titusznak, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium, Egyházzenei Szakgimnázium és Szakkollégium igazgatójának a francia kultúráért végzett szolgálataira való tekintettel.

Franciaország nagykövete, Eric Fournier november 28-án, délben adta át ünnepélyes keretek között a kitüntetés jelvényeit a Pannonhalmi Főapátságban.

Hardi Gábor Titusz OSB francia, magyar és történelem szakos tanár, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi karán végzett. Francia nyelvvizsgáztatói és tolmács képesítéssel rendelkezik; a győri Alliance Française kulturális szervezet az ő közreműködésével költözött Pannonhalmára 2014-ben.

Általános iskolai tanulmányait részben Algírban végezte, majd a budapesti Arany János-gimnáziumban érettségizett 1981-ben.

Színházi és fotókurzusokat szervez és tolmácsol francia művészek közreműködésével. 1997-ben a pécsi Frankofón diákszínház-fesztiválon különdíjat nyertek Kis Herceg rendezésével. 

Francia szakos tanárként a testvériskolai kapcsolatok felelőse a párizsi régióban (St Charles, Athis-Mons, Passy-Saint-Nicolas-Buzenval, Rueil Malmaison).

1996-ban a Pannonhalmi Főapátság küldötte volt az UNESCO mellett a világörökségi listára való felkerüléskor. 2001-ben Mádl Ferenc államlátogatásán a magyar küldöttség tagjaként járt Franciaországban.

2006 óta a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatója.

Forrás: Pannonhalmi Főapátság

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
nekilendulni-szeretetbol-orommel-elbucsuztunk-egerszaloktol2
Nekilendülni, szeretetből, örömmel – Elbúcsúztunk Egerszalóktól

Július 15-én érkezett záró napjához az Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat. Kármelhegyi Boldogasszony ünnepén, Egerszalók búcsúnapján Ternyák Csaba érsek összegzésre kérte a résztvevőket. „Nehézséggel jár kereszténynek lenni, de az öröm és a szeretet az, ami igazán kereszténnyé tesz.”

2018. július 15. vasárnap
ferenc-papa-az-evangelium-hirdetoi-nem-menedzserek-nem-turnezo-celebek
Ferenc pápa: Az evangélium hirdetői nem menedzserek, nem turnézó celebek!

Július 15-én, vasárnap délben az evangélium hiteles hirdetésének jellemzőiről elmélkedett a Szentatya, majd elimádkozta az Úrangyalát a Szent Péter téren összegyűlt hívőkkel.

2018. július 15. vasárnap