Hardi Titusz OSB átvette a francia állam Akadémiai Pálmarend lovagja kitüntetését

2017. december 1. péntek 15:10

Hardi Titusznak, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium, Egyházzenei Szakgimnázium és Szakkollégium igazgatójának november 28-án átadták a júliusban neki adományozott Akadémiai Pálmarend lovagja kitüntetést.

Franciaország miniszterelnöke a közoktatásért és felsőoktatásért felelős miniszter előterjesztésére 2017. július 13-i rendeletével az Akadémiai Pálmarend lovagja kitüntetést adományozta Hardi Titusznak, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium, Egyházzenei Szakgimnázium és Szakkollégium igazgatójának a francia kultúráért végzett szolgálataira való tekintettel.

Franciaország nagykövete, Eric Fournier november 28-án, délben adta át ünnepélyes keretek között a kitüntetés jelvényeit a Pannonhalmi Főapátságban.

Hardi Gábor Titusz OSB francia, magyar és történelem szakos tanár, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi karán végzett. Francia nyelvvizsgáztatói és tolmács képesítéssel rendelkezik; a győri Alliance Française kulturális szervezet az ő közreműködésével költözött Pannonhalmára 2014-ben.

Általános iskolai tanulmányait részben Algírban végezte, majd a budapesti Arany János-gimnáziumban érettségizett 1981-ben.

Színházi és fotókurzusokat szervez és tolmácsol francia művészek közreműködésével. 1997-ben a pécsi Frankofón diákszínház-fesztiválon különdíjat nyertek Kis Herceg rendezésével. 

Francia szakos tanárként a testvériskolai kapcsolatok felelőse a párizsi régióban (St Charles, Athis-Mons, Passy-Saint-Nicolas-Buzenval, Rueil Malmaison).

1996-ban a Pannonhalmi Főapátság küldötte volt az UNESCO mellett a világörökségi listára való felkerüléskor. 2001-ben Mádl Ferenc államlátogatásán a magyar küldöttség tagjaként járt Franciaországban.

2006 óta a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatója.

Forrás: Pannonhalmi Főapátság

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-az-uristen-lelke-van-rajtam-piarista-oregdiakok-koszontottek-85-eves-jelenits-istv
„Az Úristen lelke van rajtam” – Piarista öregdiákok köszöntötték a 85 éves Jelenits Istvánt

Jelenits István az öröm vasárnapján, december 17-én a budapesti piarista kápolnában, az öregdiákok miséjén konferenciabeszédet mondott, majd családias hangulatban ünnepelte körükben 85. születésnapját.

11:33
ferenc-papa-ha-kivesszuk-jezust-mi-marad-karacsonybol
Ferenc pápa: Ha kivesszük Jézust, mi marad a karácsonyból?

December 17-én, advent harmadik vasárnapján a déli Mária-imádság elimádkozásakor a Szentatya arra biztatta a hívőket, hogy örömmel, imával és hálaadással készüljenek karácsonyra. Ferenc pápa beszédét teljes terjedelmében közöljük.

2017. december 17. vasárnap