Holenda Barnabásra emlékeztek Kámban

2018. október 30. kedd 11:30

Egykori tanítványai és szülőfalujának lakói szentmisével, majd koszorúzással emlékeztek a neves bencés tudósra a Vas megyei Kám község Szent András-templomában október 28-án, vasárnap.

A szentmisét Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát celebrálta. Ezt követően megkoszorúzták a templom falán elhelyezett Holenda Barnabás-emléktáblát.

* * *

Holenda Barnabás OSB 1896. július 4-én született Kámban. 1914-ben lépett be a Szent Benedek-rendbe. Pannonhalmán szentelték pappá 1919-ben. Matematikát és fizikát tanított a rend esztergomi, győri és budapesti gimnáziumaiban. 1924 és 1938 között Pannonhalmán főiskolai tanár, majd a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium igazgatója és a rendház házfőnöke volt. 

Tudását az iskolán kívüli ismeretterjesztésben is kamatoztatta. A fizika új felfedezéseinek lényegét és jelentőségét szaklapokban és egyházi folyóiratokban ismertette. Eszményképe Isaac Newton és Jedlik Ányos volt. A fizika átalakulásával és annak világnézeti hatásaival kapcsolatos tanulmányai az 1950-es évektől a Vigiliában jelentek meg. Számos tankönyvet és tanulmányt írt, társszerzője volt az Érettségi tételek fizikából kötetnek.

1967. február 6-án Pannonhalmán hunyt el.

Kámi emléktábláját a Bencés Diákszövetség Szombathelyi Szervezete állíttatta 2002-ben.

Szöveg és fotó: Feiszt György

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
ahova-az-eg-mostanaban-tobbszor-is-lehajolt-megaldottak-mosonmagyarovari-hospice-hazat
Ahová az ég mostanában többször is lehajolt – Megáldották a mosonmagyaróvári hospice-házat

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke november 11-én, Mosonmagyaróváron mutatott be szentmisét a Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd-templomban, majd megáldotta az egykori ispotály helyén kialakított hospice-házat.

2018. november 12. hétfő
-jezus-hogy-ne-fazzon-varga-laszlo-pannonhalman
„Jézus hogy ne fázzon” – Szent Márton ünnepe diákokkal és Varga László püspökkel Pannonhalmán

Varga László kaposvári megyéspüspök november 11-én, vasárnap a Szent Márton-napok vendége volt Pannonhalmán: előadást tartott, és ő mondta az ünnepi mise prédikációját.

2018. november 12. hétfő