Holenda Barnabásra emlékeztek Kámban

2018. október 30. kedd, 11:30

Egykori tanítványai és szülőfalujának lakói szentmisével, majd koszorúzással emlékeztek a neves bencés tudósra a Vas megyei Kám község Szent András-templomában október 28-án, vasárnap.

A szentmisét Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát celebrálta. Ezt követően megkoszorúzták a templom falán elhelyezett Holenda Barnabás-emléktáblát.

* * *

Holenda Barnabás OSB 1896. július 4-én született Kámban. 1914-ben lépett be a Szent Benedek-rendbe. Pannonhalmán szentelték pappá 1919-ben. Matematikát és fizikát tanított a rend esztergomi, győri és budapesti gimnáziumaiban. 1924 és 1938 között Pannonhalmán főiskolai tanár, majd a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium igazgatója és a rendház házfőnöke volt. 

Tudását az iskolán kívüli ismeretterjesztésben is kamatoztatta. A fizika új felfedezéseinek lényegét és jelentőségét szaklapokban és egyházi folyóiratokban ismertette. Eszményképe Isaac Newton és Jedlik Ányos volt. A fizika átalakulásával és annak világnézeti hatásaival kapcsolatos tanulmányai az 1950-es évektől a Vigiliában jelentek meg. Számos tankönyvet és tanulmányt írt, társszerzője volt az Érettségi tételek fizikából kötetnek.

1967. február 6-án Pannonhalmán hunyt el.

Kámi emléktábláját a Bencés Diákszövetség Szombathelyi Szervezete állíttatta 2002-ben.

Szöveg és fotó: Feiszt György

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

19:48
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

14:33