Jelenits István kapta az első Gelsey Vilmos-nagydíjat

2014. december 18. csütörtök, 11:55

Jelenits István piarista szerzetes, teológus, tanár kapta a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézete által adományozott első Báró Gelsey Vilmos-nagydíjat, a díjjal pedig Tóth József könyvvizsgálót tüntették ki december 17-én, Budapesten - tájékoztatott az MTI.


A nyáron alapított intézet díjátadásán elhangzottak szerint Jelenits István piarista szerzetes, magyar- és hittanszakos pedagógus a katolikus keresztény nevelés ügyéért, a magyar köznevelésért végzett kiemelkedő pedagógiai munkásságáért, sok nemzedék javára végzett nevelő szolgálatáért kapta a nagydíjat.


A számos díjjal kitüntetett író, költő, tanár – aki egyebek mellett tanított a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán és a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán is – laudációját Farkas István piarista házfőnök, egykori tanítványa mondta, aki versein, alkotásain, tanításán keresztül idézte fel Jelenits István munkásságát.

A pedagógus, író köszönőbeszédében azt mondta: nagyon fontos, hogy az ember kelletlenül vagy éppen erőfeszítéssel, leleménnyel végzi-e a munkáját. Véleménye szerint a tanároknak nemcsak a tananyag megtanítása a feladatuk, hanem egyfajta életvitel, így a munkához való hozzáállás átadása is, ezért rendkívül fontos minden olyan alkalom, amikor elismerik, támogatják, segítik a pedagógusokat feladataik ellátásában.


Tóth József könyvvizsgálót az eseményen felolvasott indoklás szerint sok évtizedes munkássága során a katolikus keresztény nevelés ügyéért, a magyar köznevelésért végzett elkötelezett, kiemelkedő gazdasági szakértői munkája miatt ismerték el a Báró Gelsey Vilmos-díjjal. Az igazságügyi adó-, járulék- és könyvszakértő az 1990-es évek óta szolgálja tudásával az egyházat. Korábban az Esztergomi Egyházmegyéhez tartozó iskolákat segítette ellenőrzési tapasztalataival, 2006 óta pedig a Szeged-Csanádi Egyházmegye oktatási intézményeit. Szaktudását rendszeresen kamatoztatja a Győri, a Pécsi és a Székesfehérvári Egyházmegye is – ismertették a Gelsey Vilmos jelenlétében, a 93. születésnapján tartott díjátadón.

A pedagógiai intézet a kétfokozatú díjjal azokat ismeri el, akik – akár egyházi, akár más fenntartású köznevelési vagy szakképző intézményben dolgozva – már hosszabb ideje szolgálják a katolikus, keresztény nevelés ügyét, és munkájukban, életvitelükben a környezetüknek is példát mutatnak.

A nagydíj kétmillió, a díj egymillió forint pénzjutalommal jár.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye idén nyáron alapította a pedagógiai intézetet Gelsey Vilmos támogatásával. Az intézet a dolgozók képzésével, továbbképzésével, szakmai díjak adományozásával, pedagógiai-szakmai szolgáltatások ellátásával igyekszik fejleszteni a katolikus keresztény nevelésügyet.

A Nagy-Britanniában élő Gelsey Vilmos (William de Gelsey) 1921-ben született, jelenleg a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke, az UniCredit Bank AG vezető tanácsadója. II. János Pál pápa 2005-ben kitüntette a magyar katolikus egyházért tett szolgálataiért.

Fotó: MTI

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ne-feljunk-talalkozni-krisztussal-az-idegenekben-es-migransokban
Ferenc pápa: Ne féljünk találkozni Krisztussal az idegenekben és a migránsokban!

Február 15-én délután maga a Szentatya nyitotta meg szentmisével a „Félelemtől mentesek” című háromnapos találkozót Sacrofanóban, amelyet az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) „Bevándorlók” nevű alapítványa, az olasz karitász és az Astalli Központ szervezett.

08:57
erdo-peter-nagyszeru-lenne-ha-az-eucharisztikus-kongresszust-boldogga-avatas-is-kiserhetne
Erdő Péter: Nagyszerű lenne, ha az Eucharisztikus Kongresszust boldoggá avatás is kísérhetné

Bizakodni lehet, hogy Mindszenty József bíboros boldoggáavatási eljárása újabb lépést tesz a 2020-as magyarországi Eucharisztikus Kongresszusig Erdő Péter bíboros, prímás szerint, aki vatikáni tanácskozásai végén Ferenc pápa csíksomlyói látogatásáról is nyilatkozott február 15-én MTI-nek.

2019. február 15. péntek