Kihirdették a jubileumi piarista borverseny nyertes borait

2019. január 25., péntek | 19:00

Január 25-én a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán mutatták be a piarista rend által meghirdetett tizedik borválogatás nyerteseit. A zsűri 2018-ban a Tokajicum Borház 2015-ös Királygát furmintját és a Ce-Ga Pincészet 2017-es zöldveltelinijét részesítette a „Piarista bor” címben.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Pezsgővel köszöntötték az egybegyűltek a tízéves piarista borversenyt. Az eredményhirdetés vendégei, a nyertes borászatok képviselői, a borversenyt felkaroló piarista öregdiákok és a rend barátai koccintottak az évforduló alkalmából.

A szervezők a jubileumra felsorakoztatták az elmúlt tíz év minden nyertes borát, képet adva, mennyi borfajta, pincészet és borászat verseng az ország egész terültéről évről évre a kitüntető „Piarista bor” címért. Hagyományteremtő céllal első ízben 2008-ben hirdetett versenyt borászatok, pincészetek számára a Piarista Rend Magyar Tartománya, hogy nevezzék be boraikat a válogatásra, melynek nyertese egy éven át viselheti a „Piarista bor” címet.

A piaristák idén ismét a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola aulájába invitálták eredményhirdetésre a tizedik alkalommal meghirdetett borválogatás résztvevőit és a média képviselőit. Ezúttal fehérborok – számszerint negyven borászatból – versenyeztek a megmérettetésen, melynek célja egyrészt a feltörekvő magyar gazdák borainak megismertetése, másrészt a rend borászati hagyományainak, társadalmi, kulturális és gasztronómiai értékeinek éltetése a piarista családon belül, valamint minden borszerető ember között.

Az egybegyűlteket Hernády Zsolt piarista öregdiák, a borválogatás ötletgazdája és szervezője köszöntötte. Felelevenítette a kezdeteket, azt a töprengést, hogyan lehet egy évszázados értéket életre kelteni. Ma tízéves a kezdeményezés, melyre Dörgicsétől Villányig, Szekszárdtól Tokajig számos pincészet benevezte borait. Mára garanciává vált a piarista védjegy, a minőséget fémjelzi mind az előállító, mind a fogyasztó számára, és fontossá vált a kezdeményezés úgy a rendnek, mint a borászatoknak. A rend számára ez lehetőség, hogy más oldaláról bemutatkozzon, a pincészetek – köztük sok kis, családi vállalkozás – pedig széles körű figyelmet kaphatnak.

Labancz Zsolt, piarista tartományfőnök köszöntőjében a Márk és Lukács evangéliumából jól ismert igevershez kapcsolódott: „az új bor új tömlőbe való”. Jézus ezzel a befogadás és megújulás lehetőségére és nehézségeire hívja fel a figyelmet. Ez a gondolat nagyon jelen van a piarista rend életében – mutatott rá az elöljáró. „A piarista borválogatás kezdeményezéssel egy régi hagyomány új formát találva kelt életre. Ma pedig egy másik területen, küldetésünk legfontosabb területén vagyunk hasonló helyzetben” – hívta fel a tartományfőnök a figyelmet arra a kormánydöntésre, mely támogatást ítélt meg a rend hat településen működő intézményének. „Épületfejlesztés, iskolai terek megújítása előtt állunk. Új tömlők készülnek új pedagógiai gondolkodás számára” – fogalmazott Labancz Zsolt.

Végül a tartományfőnök a nap szentjére, Pálra hívta fel a figyelmet. „Pál életét megújította a Jézussal való találkozás. Isten a régi énünkben is tud újat alkotni, az ember képes arra, hogy új valóság hordozójává váljon. Erre vagyunk meghívva.” Arra kérte az egybegyűlteket, keressék életükben, hol hívja őket Isten megújulásra, hol és hogyan lehetnek egy új valóság hordozói.

Rohály Gábor, a borválogatás zsűrijének elnöke a bor, a közösség, az ünneplés összefüggéseiről beszélt, arról, ahogyan a bor átszövi az Egyház és a keresztények életét. Tízezer éve ismerjük a bort, a borfogyasztásról szóló legrégebbi emlékek pedig négyezer évesek. „Legyen alapelvünk ebben a mértékletesség, valamint az eltökéltség, hogy csak jó bort fogyasztunk el” – fogalmazott a borszakértő.

A szakértőkből és a piarista rendhez köthető tagokból álló zsűri – Rohály Gábor elnök, Nyeste Pál SP, Freund Tamás agykutató, Niszkács Miklós, a Magyar Bor Akadémia elnöke, Oberfrank Ferenc, a Piarista Diákszövetség alelnöke – vakkóstolással, 100 pontos rendszerben értékelte idén is a borokat, s állította fel íz, zamat, szín és illat alapján pontozva a rangsort. A „Piarista bor” kitüntető címet tanúsító oklevelet Labancz Zsolt adta át a győztes Tokajicum Borház és a Ce-Ga Pincészet képviselőjének.

Durucz Heléna, a Tokajicum Borház értékesítési vezetője mutatta be tevékenységüket. Ez a nemzetközi és hazai borversenyeken nagyszerű eredményeket elért borház húsz hektáron, főként Tarcal és Mád határában elterülő ültetvényeken gazdálkodik. Évente 130 ezer palack bort értékesítenek, elsősorban belföldön jutnak el az igényes borfogyasztókhoz. Széles skálájú szortimentjük csúcsát az aszúk és a jégbor jelenti, de fontosak a száraz fehérborok is. Az idei győztes boruk, a Kopasz-hegy délnyugati lankáin elterülő Királygát dűlő furmintja.

A másik nyertes a Ce-Ga Pincészet 2017-es zöldveltelinije. A két tulajdonos, Czeglédi János és Galló Eszter elmondták, ez a családi pincészet 2012 óta foglalkozik borkészítéssel. Jelenleg hét hektáron gazdálkodnak a villányi borvidéken, Sikóson és Harkányban. Szőlőfajtáik a kékfrankos, a portugieser, zöldveltelini, olaszrizling, tramini és a cabernet franc. A borászat mellett éttermet tartanak fenn, és terveik között szerepel szálláshely kialakítása is. Győztes boruk reduktív eljárással készült, ízvilága kellemes, könnyed, mégis határozott és egyedi.

Fotó: Merényi Zita

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle