Új épületszárnnyal bővül a szombathelyi premontrei gimnázium

2017. június 6. kedd 18:56

Az iskola névadója, Szent Norbert emléknapján, június 6-án tették le a szombathelyi premontrei gimnázium új épületszárnyának alapkövét. A növekvő diáklétszám, az oktatási feltételek javítása indokolja a bővítést.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az 1948-as államosítást követően 1994-ben indult újra az oktatás Szombathelyen a premontrei rend égisze alatt az iskolában. A rendalapító Szent Norbert nevét viselő gimnáziumban az újraindulást követő években mintegy háromszáz diák tanult. Mára ez a létszám a hatszázat is meghaladja. Ezért már sokszor lehetetlen a minőségi oktatás – mondta el köszöntőjében Véghné Busics Hilda, az intézmény igazgatója. Hozzátette: legtöbbször lehetetlen a 38-40 fős osztályok nyelvi csoportbontását megoldani, vagy akár a mindennapos testnevelés, akár a művészeti órák megtartásának alapvető feltételeit biztosítani; és hiányzik a közösségi tér is.

A kormány 900 millió forintos támogatásának köszönhetően háromszintes, tetőtérbeépítéses épület segíti a problémákat orvosolni. Az épületben tánctermet, sporttermet, művészeti termet, két osztálytermet, csoporttermet, nyelvi termeket, közösségi teret, mosdót és zuhanyzót, akadálymentesítés céljából liftet alakítanak ki. Ezen kívül a sportpálya és az udvar is teljesen megújul – közölte az igazgató.

Az alapkövet Fazakas Z. Márton OPraem csornai apát és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár helyezték el az iskola diákjai, pedagógusai, dolgozói és a meghívott vendégek jelenlétében.

Az ünnepséget az iskola Szent Norbert-napja keretében tartották. A napindító szentmisében Boldvai Márton Bertalan OPaem arra kérte a fiatalokat, hogy mai korunk legnehezebb feladatát vállalják magukra: legyenek „normális emberek”. A szónok hozzáfázte: így tett annak idején Szent Norbert is, és így vált igazán rendkívüli személyiséggé, akit sokan követtek és éltek élete példája nyomán krisztusi életet.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Soltész Miklós is, aki óvta a diákokat, hogy korunk celebjeit tekintsék példaképnek.

Fazakas Márton egy új mozaikot is megáldott az épületben: az alkotás az egyik lépcsőforduló falát díszíti.

Az ünnepségen írták alá a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium és az Oktatási Hivatal közötti együttműködést, amely alapján a gimnázium bázisintézményi címet kapott. Tóth Ferenc, az Oktatási Hivatal Zalaegerszegi Pedagógiai Oktatási Központjának főosztályvezetője ismertette ennek lényegét. A hivatal még 2016 decemberében hirdetett pályázatot a cím elnyerésére Vas és Zala megyében működő intézmények részére is. A bázisintézmény feladata az egyes területeken elért eredményeik, jógyakorlataik megosztása, átadása más intézményeknek. Helyet és lehetőséget biztosítanak műhelymunkákra, szerveznek bemutatóórákat, versenyeket, továbbképzéseket. A premontrei gimnázium azért kaphatta meg ezt a címet, mivel a mindennapos nevelési-oktatási tevékenységében megjelennek a kor elvárásaihoz igazodó szakmai innovációk, amelyekkel példát jelentenek más intézmények számára is. Fazakas Márton, Véghné Busics Hilda és Tóth Ferenc írták alá a megállapodást.

Forrás és fotó Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
a-lelek-altal-formalni-vilagot-egyhazmegyei-napot-tartottak-szekesfehervaron
A Lélek által formálni a világot – Egyházmegyei napot tartottak Székesfehérváron

Tizenharmadik alkalommal tartották meg május 21-én, pünkösdhétfőn a Székesfehérvári Egyházmegye hagyományos pünkösdi családi napját.

11:28
erdo-peter-megaldotta-budapesti-egyetemi-lelkeszseg-uj-kozossegi-termet
Erdő Péter megáldotta a budapesti egyetemi lelkészség új közösségi termét

Szentmisére gyűltek össze a Magyar Szentek templomában a budapesti egyetemi lelkészség hívására a diákok. Új közösségi termük megáldását Erdő Péter bíborossal ünnepelték május 24-én. A kormány támogatásával megvalósult beruházás átadásán Soltész Miklós államtitkár köszöntötte a fiatalságot.

10:36