Új épületszárnnyal bővül a szombathelyi premontrei gimnázium

2017. június 6. kedd 18:56

Az iskola névadója, Szent Norbert emléknapján, június 6-án tették le a szombathelyi premontrei gimnázium új épületszárnyának alapkövét. A növekvő diáklétszám, az oktatási feltételek javítása indokolja a bővítést.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az 1948-as államosítást követően 1994-ben indult újra az oktatás Szombathelyen a premontrei rend égisze alatt az iskolában. A rendalapító Szent Norbert nevét viselő gimnáziumban az újraindulást követő években mintegy háromszáz diák tanult. Mára ez a létszám a hatszázat is meghaladja. Ezért már sokszor lehetetlen a minőségi oktatás – mondta el köszöntőjében Véghné Busics Hilda, az intézmény igazgatója. Hozzátette: legtöbbször lehetetlen a 38-40 fős osztályok nyelvi csoportbontását megoldani, vagy akár a mindennapos testnevelés, akár a művészeti órák megtartásának alapvető feltételeit biztosítani; és hiányzik a közösségi tér is.

A kormány 900 millió forintos támogatásának köszönhetően háromszintes, tetőtérbeépítéses épület segíti a problémákat orvosolni. Az épületben tánctermet, sporttermet, művészeti termet, két osztálytermet, csoporttermet, nyelvi termeket, közösségi teret, mosdót és zuhanyzót, akadálymentesítés céljából liftet alakítanak ki. Ezen kívül a sportpálya és az udvar is teljesen megújul – közölte az igazgató.

Az alapkövet Fazakas Z. Márton OPraem csornai apát és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár helyezték el az iskola diákjai, pedagógusai, dolgozói és a meghívott vendégek jelenlétében.

Az ünnepséget az iskola Szent Norbert-napja keretében tartották. A napindító szentmisében Boldvai Márton Bertalan OPaem arra kérte a fiatalokat, hogy mai korunk legnehezebb feladatát vállalják magukra: legyenek „normális emberek”. A szónok hozzáfázte: így tett annak idején Szent Norbert is, és így vált igazán rendkívüli személyiséggé, akit sokan követtek és éltek élete példája nyomán krisztusi életet.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Soltész Miklós is, aki óvta a diákokat, hogy korunk celebjeit tekintsék példaképnek.

Fazakas Márton egy új mozaikot is megáldott az épületben: az alkotás az egyik lépcsőforduló falát díszíti.

Az ünnepségen írták alá a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium és az Oktatási Hivatal közötti együttműködést, amely alapján a gimnázium bázisintézményi címet kapott. Tóth Ferenc, az Oktatási Hivatal Zalaegerszegi Pedagógiai Oktatási Központjának főosztályvezetője ismertette ennek lényegét. A hivatal még 2016 decemberében hirdetett pályázatot a cím elnyerésére Vas és Zala megyében működő intézmények részére is. A bázisintézmény feladata az egyes területeken elért eredményeik, jógyakorlataik megosztása, átadása más intézményeknek. Helyet és lehetőséget biztosítanak műhelymunkákra, szerveznek bemutatóórákat, versenyeket, továbbképzéseket. A premontrei gimnázium azért kaphatta meg ezt a címet, mivel a mindennapos nevelési-oktatási tevékenységében megjelennek a kor elvárásaihoz igazodó szakmai innovációk, amelyekkel példát jelentenek más intézmények számára is. Fazakas Márton, Véghné Busics Hilda és Tóth Ferenc írták alá a megállapodást.

Forrás és fotó Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
a-gondviseles-az-uristen-iranyitotta-sorsomat-koszontjuk-85-eves-jelenits-istvant
A Gondviselés, az Úristen irányította a sorsomat – Köszöntjük a 85 éves Jelenits Istvánt

Jelenits István piarista szerzetes, pap, teológus, irodalomtörténész, középiskolai és egyetemi tanár, a mai katolikus közélet kimagasló képviselője. Ma ünnepli nyolcvanötödik születésnapját. Ebből az alkalomból beszélgettünk vele.

2017. december 16. szombat
lezarult-brenner-janos-emlekev
Lezárult a Brenner János-emlékév – A boldoggá avatásra készül a Szombathelyi Egyházmegye

Vesperessál és ünnepi szentmisével ért véget december 15–16-án a Brenner János-emlékév a Szombathelyi Egyházmegyében. Az ünnep azonban folytatódik: jövőre május 1-jén Szombathelyen boldoggá avatják a hatvan évvel ezelőtt vértanú halált halt lelkipásztort.

2017. december 16. szombat
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle