A meddőség kezelése természetes úton egy magyar nőgyógyász szemével – FEMM-képzést tartottak Pesten

2019. május 2., csütörtök | 19:46

Az április 26–28. között Budapesten rendezett Fertility Education & Medical Management (FEMM) képzés első napján Bálint Balázs szülész-nőgyógyásszal, a Budai Irgalmasrendi Kórházban (BIK) működő Keresztény Családi Centrum orvos-tagjával beszélgettünk.

– Mi a FEMM-képzés lényege, és milyen szemléletmódot közvetít? 

– Ez a képzés arról szól, hogy a nők menstruációs ciklusa – különös tekintettel a  peteérés és a tüszőrepedés (ovuláció) folyamatára –  az egészség jele. Ebből kiindulva azt vizsgálják, hogy vajon vannak-e eltérések a peteérés folyamatában, illetve a menstruációs ciklusban, és ennek alapján próbálják megtalálni az esetleges alapbetegségeket, amelyek hatással vannak az egész emberi szervezetre. A FEMM módszerének kidolgozói hangsúlyozzák, hogy az alapbetegségek (amelyekre az ovulációs ciklusban megmutatkozó jelek utalnak) kezelhetők és kezelendők. Különösen fontos ez azokban az esetekben, amikor mindezek a gyermekvállalást befolyásolják. Hazánkban nagy számban vannak olyan párok, akik gyermekvállalással kapcsolatos egészségügyi gondokkal küzdenek. A kérdés az, hogy milyen szemlélettel közelítjük meg a problémájukat.

– A lombikprogramra gondol?

– Igen. Ez egy világszerte elterjedt szemlélet. Embereken segíteni kívánó orvosok sokasága vallja, hogy ha azt szeretnénk, hogy egy meddő párnak gyermeke szülessen, akkor a női ciklust úgy kell kényszeríteni, abba az irányba kell terelni, hogy sok petesejt álljon rendelkezésre, majd a művi megtermékenyítést használják eszközként. A FEMM esetében kicsit másról van szó. Arról, hogy az eltérések megtalálása után a nő egész szervezetét úgy tudjuk helyreigazítani, hogy ez a rendszer befogadóvá váljék. Tehát nem valamilyen művi és sok-sok erős ráhatást alkalmazó kezelés eredményeképpen jön létre érett petesejt, hanem az egészség alapja, a háttér rendezése oldja meg ezt a helyzetet.

– Hasonló szemléletű a NaPro Technológia is, amelyben Ön szintén jártasságot szerezett, több más hazai orvossal együtt. Az eljárás hazai sikeréről korábban már az Új Ember hetilapban és a  Magyar Kuríron is beszámoltunk.

– Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mind a NaPro, mind a FEMM  képzésein részt vehettem, és ezzel bepillantást nyerhettem abba, hogy miként működnek ezek a rendszerek. Az ötlet, a teória ugyanaz: próbáljuk megtalálni az alapbetegséget, és azt kezeljük. A NaPro és a FEMM is azon az elven alapul, hogy a nőnek meg kell figyelnie a saját ciklusát. Ez otthoni módszerekkel is megoldható, de nyilván nem csupán a menstruáció észleléséről van szó, hanem ennél jóval többről. A ciklus egyes fázisainak különféle jelei vannak. A FEMM és a NaPro vizsgálja a hüvelyváladék mennyiségét és változásait. Vannak egyéb jelek is, amelyeket a lányok, asszonyok jól ismernek: a mellfeszüléstől kezdve a hasfájásig, a fejfájástól a kissé érzékenyebb lelkiállapotig – ezek mind a menstruációval összefüggő jelek. Ezek megfigyelésén alapulnak a cikluskövetési módszerek, de ez a két rendszer leginkább a méhnyaknyák precíz figyelését tűzi ki célul, illetve abból indul ki.

A NaPro kevesebb endokrinológiai (hormonális) eltérést gyógyít, nem arra koncentrál. Az orvosi része sokkal inkább a műtétes megoldásokkal él – hozzáteszem, világszerte mindenütt nagyon magas színvonalon. Sajnos Magyarországon egyetlenegy robot – az ilyen eljáráshoz legmegfelelőbb eszköz – sincsen. A FEMM a legújabb kutatási eredményeket használja fel, és egy olyan tudást alkalmaz, amelyet a hazai egyetemeken még alig tanítanak. Ebben a rendszerben a hormonháztartást, annak közeli és távoli hatásait, illetve ezek eltéréseit vizsgálják és kezelik. 

A FEMM és a NaPro megközelítését megismerve elmondhatom, hogy a kettő együtt fantasztikus eredményekre lehet képes. Éppen ezért jó, hogy Magyarországon is megvalósult ez a képzés. Van már jó néhány NaPro-ban jártas magyar orvos, és most lesznek olyan kollégák is, akik már a FEMM terén is megfelelő készségeket szereznek. Úgy gondolom, hogy ezáltal nagyobb teret, több lehetőséget kapnak majd a természetesebb módszerek a jelenleg uralkodó lombikmódszer, a művi megtermékenyítés mellett.

– Hazánkban léteznek intézményes keretek e természetesebb módszerek számára?

– Nagyon örülnék, ha erre egyértelmű választ tudnék adni. Azt elmondhatom, hogy azok az orvosok, akik FEMM- és NaPro-képzést is kaptak, legalább két intézményben tevékenykednek: az egyik a Semmelweis Egyetem, a másik a Budai Irgalmasrendi Kórház, azon belül is a Keresztény Családi Centrum. Természetesen magánrendeléseken elérhetőek másutt is.

Most nagyot nyílik a kapu, hiszen sok magyar orvos elvégzi a FEMM-képzést, így már vidékre is eljuthat a módszer.

Tudjuk, hogy a Katolikus Egyház igyekszik alternatívát mutatni a lombikprogrammal szemben. Úgy gondolom, a Budai Irgalmasrendi Kórház esetében reális esély van arra, hogy az intézmény hivatásszerűen vállalja az ezen eljárások szerinti orvoslást. Ez a kórház vezetésének célja, de hogy ez pontosan miként valósul meg, az a jövő kérdése.

– Beszéljünk most a múltról. Önt mi indította el ezen az úton?

– Hívő ember vagyok, a Keresztény Családi Centrumban is dolgozom. Nyolc évvel ezelőtt találkoztam először a NaPro Technológiával. Az azóta eltelt időben megismerkedtem ezzel a látásmóddal, ami korábban sem volt idegen tőlem, hiszen szülészként a természetes szülés híve voltam és vagyok. Ez pedig magától értetődően összekapcsolódik a meddőség minél természetesebb úton való kezelésének szemléletével.

Schaffler Orsolya Gyermekáldás természetesen – Beszélgetések a NaPro Technológiáról című kötete megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 9–17 óráig; szerdán 10–18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Fotó: Merényi Zita

Körössy László/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Nézőpont
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 27.

Mai evangélium – 2019. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,26–16,4a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle