Az Eucharisztia ünneplése 27.

2018. április 29. vasárnap, 12:00

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják.

Végül megtört szentségénél, ne bizonytalankodj, hanem emlékezz: akkora a töredék alatt, amekkorát az egész rejt. A szekvencia 19–20. versei visszacsatolnak a 15–16. versek témájához, igaz némileg más hangsúllyal. Bevallhatjuk, hogy teológiai szempontból a 15–16., valamint a 19–20. versek a legbonyolultabb témát öntik költői formába.

Ahogyan korábban bővebben kifejtettük, a teljes Krisztus: Isten-ember jelen van a kenyér és a bor színei alatt. Aquinói Szent Tamás következésképpen folytatja a hittani gondolatmenetet: a teljes Krisztus jelen van a szín minden részében, avagy mennyiségében. Miként a kenyér egy szelete is kenyér, és a morzsa is kenyérnek mondható, úgy a legszentebb Oltáriszentség színei, bármilyen mennyiségben is legyenek, tartalmazzák az egész Krisztust. Ebben áll a különbség is: amennyiben a kenyér tényleges mivolta nem kisebbedik annak járulékos mennyiségi megjelenése miatt, úgy Krisztus sem kisebbedik a kenyér színének mennyiségi töredékjellege miatt, sőt, ő teljes egészében jelen van a kenyér morzsájában is.

Lényeges ebben a versben, hogy a szerző a hívő ember látását, a kenyér megtörésének cselekményét, a vételt és a misztériumot kívánja egyezségre juttatni. A hívő ember tanúja annak, hogy a pap kimondja a konszekrálás szavait, amely révén Krisztus egész valósága: teste és vére, lelke és istensége, de egész örök embersége is megjelenik. A hívő ember ugyanakkor annak is tanúja, hogy a pap megtöri a színeket és kiosztja azokat. Ennyiben a hívő nem Krisztus valamely részét kapja, hanem a szentáldozás során a teljes Krisztust veszi magához, ahogyan az apostolok is az utolsó vacsorán. E tény logikai következménye: ahol Krisztus teljes egészében jelen van minden szín minden részében, ott a törés és a kiosztás után is teljes egészében jelen van minden szín minden részében.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Nézőpont
Vezető híreink – olvasta már?
bunbanat-vatikanban-tulsagosan-onelegultek-voltunk-hogy-szembenezzunk-egyhazunk-sotet-oldalaval
Bűnbánat a Vatikánban – Túlságosan önelégültek voltunk, hogy szembenézzünk Egyházunk sötét oldalával

Február 21 és 24. között a kiskorúak védelméről szóló négynapos tanácskozást tartanak a Vatikánban. Február 23-án este a kiskorúak védelméről szóló püspöki tanácskozás résztvevői bűnbánati liturgián vettek részt, amelyen a ghánai püspöki konferencia elnöke, Philip Naameh érsek mondott szentbeszédet.

2019. február 23. szombat
a-pajzs-megerosit-es-felvertez-szabo-ferenc-sj-kapta-iden-parma-fidei-hit-pajzsa-dijat
A pajzs megerősít és felvértez – Szabó Ferenc SJ kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei – Hit pajzsa díjat idén Szabó Ferenc SJ kapta. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett díjátadót február 23-án tartották Budapesten, a jezsuiták Párbeszéd Háza dísztermében. Az eseményen Erdő Péter bíboros is részt vett.

2019. február 23. szombat