Az Eucharisztia ünneplése 27.

2018. április 29. vasárnap 12:00

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják.

Végül megtört szentségénél, ne bizonytalankodj, hanem emlékezz: akkora a töredék alatt, amekkorát az egész rejt. A szekvencia 19–20. versei visszacsatolnak a 15–16. versek témájához, igaz némileg más hangsúllyal. Bevallhatjuk, hogy teológiai szempontból a 15–16., valamint a 19–20. versek a legbonyolultabb témát öntik költői formába.

Ahogyan korábban bővebben kifejtettük, a teljes Krisztus: Isten-ember jelen van a kenyér és a bor színei alatt. Aquinói Szent Tamás következésképpen folytatja a hittani gondolatmenetet: a teljes Krisztus jelen van a szín minden részében, avagy mennyiségében. Miként a kenyér egy szelete is kenyér, és a morzsa is kenyérnek mondható, úgy a legszentebb Oltáriszentség színei, bármilyen mennyiségben is legyenek, tartalmazzák az egész Krisztust. Ebben áll a különbség is: amennyiben a kenyér tényleges mivolta nem kisebbedik annak járulékos mennyiségi megjelenése miatt, úgy Krisztus sem kisebbedik a kenyér színének mennyiségi töredékjellege miatt, sőt, ő teljes egészében jelen van a kenyér morzsájában is.

Lényeges ebben a versben, hogy a szerző a hívő ember látását, a kenyér megtörésének cselekményét, a vételt és a misztériumot kívánja egyezségre juttatni. A hívő ember tanúja annak, hogy a pap kimondja a konszekrálás szavait, amely révén Krisztus egész valósága: teste és vére, lelke és istensége, de egész örök embersége is megjelenik. A hívő ember ugyanakkor annak is tanúja, hogy a pap megtöri a színeket és kiosztja azokat. Ennyiben a hívő nem Krisztus valamely részét kapja, hanem a szentáldozás során a teljes Krisztust veszi magához, ahogyan az apostolok is az utolsó vacsorán. E tény logikai következménye: ahol Krisztus teljes egészében jelen van minden szín minden részében, ott a törés és a kiosztás után is teljes egészében jelen van minden szín minden részében.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Nézőpont
Vezető híreink - olvasta már?
hogyan-lesz-egy-benzinkutasbol-diakonus-nyary-krisztiannal-beszelgetett-bela-atya
Hogyan lesz egy benzinkutasból diakónus? – Nyáry Krisztiánnal beszélgetett „Béla atya”

November 19-én, hétfőn este a budapesti Magvető Caféban Nyáry Krisztián, a Magvető Könyvkiadó igazgatója kérdezte Molnár-Gál Béla állandó diakónust, iskolaigazgatót, Röhrig Géza Kossuth-díjas színészt, írót, költőt és Nagy Szabolcs fotóriportert a szociális területen szerzett tapasztalataikról.

2018. november 20. kedd
elment-hang-meghalt-bozsony-ferenc
Elment a hang: meghalt Bőzsöny Ferenc

Az október 25-én, 87 éves korában elhunyt Bőzsöny Ferencet, a Magyar Rádió egykori főbemondóját november 21-én, a belvárosi Angolkisasszonyok templomában (Szent Mihály-templom, V. kerület, Váci utca 47/B) 14 órától tartott szentmise után helyezik örök nyugalomra. Süveges Gergő nekrológját közöljük.

2018. november 20. kedd