A HÉT VERSE – Karol Wojtyła: Invokáció

A május a születésnaposok hónapja. 99 évvel ezelőtt ezen a napon született Karol Wojtyła, vagyis II. János Pál pápa. Még krakkói érsekként írta a „Húsvét vigíliája 1966” című versciklust, melynek első darabját olvassuk ma este.

2019. május 18., szombat

„Felnőtt fejjel gyereknek lenni” – Ecsetvonások Faltis Alexandra portréjához

Faltis Alexandra, az 1962-ben Pécsett született rajzfilmes, illusztrátor, grafikus, festőművész (és áfonyalekvár-főző mesterasszony!) nevével, műveivel már hosszú évek óta találkozom.

2019. május 12., vasárnap

A HÉT VERSE – Kányádi Sándor: Sóhajtás

Kilencven évvel ezelőtt, 1929. május 10-én született Kányádi Sándor. Sóhajtás című, a népdalokat idéző egyszerűségében és szépségében oly megérintő versével emlékezünk rá – a szomjat oltó „utas-itatóra”; a költőre, akinek verseit, életművét őrizzük, vigyázzuk,... »

2019. május 11., szombat

Embernek és írónak is nagy volt – Beszélgetés a dombóvári Fekete István Múzeum alapítójával

Fekete István Jókai Mór mellett mindmáig a legolvasottabb magyar író, a gyerekektől kezdve az ifjúságon át a felnőttekig sok százezer olvasó kedvence. Bodó Imre helytörténész 1995-ben Dombóváron megalapította a Fekete István Múzeumot. Vele beszélgettünk.

2019. május 5., vasárnap

A HÉT VERSE – Radnóti Miklós: Huszonnyolc év

Olyan költőtől választottunk „anya-verset”, akinek 110 évvel ezelőtti születésnapja egyúttal édesanyja halála napja lett. A Radnótira jellemző formai tökéletességben megrázó erővel szólal meg az egész életen át hordozott tragédia. 1909. május 5-én született Radnóti... »

2019. május 4., szombat

Szavalóversenyt szerveztek a Kolping-intézmények a budapesti katolikus iskolák tanulóinak

Április 13-án szombaton, két nappal a költészet napja után a Budapesti Kolping Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Sportgimnázium idén is megrendezte a budapesti katolikus iskolák és a Kolping-intézmények közötti szavalóversenyt, melyen tíz iskolából kilencvenegy tanuló vett... »

2019. április 30., kedd

A HÉT VERSE – II. János Pál pápa: A Forrás

Napra pontosan öt évvel ezelőtt ünnepeltük II. János Pál pápa szentté avatását. Az Isteni Irgalmasság vasárnapjának vigíliáján emlékezzünk a szentatyára, akinek ezt az ünnepet köszönhetjük, és aki annyi erőt és gondolatot merített a teremtett világ szépségéből. Versei is... »

2019. április 27., szombat

Máté hat, harminchárom – Jegyzetek Lev Tolsztoj Feltámadás című regényéhez

A szöveg végén szereplő dátum tanúsága szerint Tolsztoj éppen százhúsz évvel ezelőtt fejezte be utolsó nagy művét, a Feltámadást. Urunk feltámadásának ünnepére készülve újraolvastuk a regényt, és dialógusra hívtuk a bűnbánatról szóló pápai tanítással.

2019. április 21., vasárnap

Egy kismama húsvéti vallomása

Egy megkapóan tiszta és hiteles vallomást olvashatnak arról, hogy Jézus kereszthalálának és feltámadásának ünnepe, a húsvét miként kapcsolható össze a gyermekvárással. Bábel Antónia prózájához Petrőczi Éva József Attila-díjas költő, író irodalomtörténész, publicista írt... »

2019. április 21., vasárnap

A HÉT VERSE – Pilinszky János: Harmadnapon

Húsvét vigíliáján Pilinszky János versével kívánunk áldott ünnepet! Legyőzte a halált, feltámadt az Úr! Valóban feltámadt.

2019. április 20., szombat

Régi húsvétok nyomában – Találkozás a fertődi idősek otthona lakóival

Ismét emlékeket gyűjtöttünk, újra Fertődön, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentes Mihály pap költőről elnevezett idősek otthonában. A nagyböjti készület közben ezúttal a szívekben őrzött régi húsvétokra vethettünk egy pillantást.

2019. április 19., péntek

Francois Mauriac: Nagycsütörtök

A francia Nobel-díjas író esszéjét ajánljuk olvasóink figyelmébe nagycsütörtökön.

2019. április 18., csütörtök

A HÉT VERSE – Dsida Jenő: Nagycsütörtök

A nagyhét küszöbén Dsida Jenő nagy versét olvassuk. Peregnek a jambusok, ott találjuk magunkat a kocsárdi váróterem és a Getszemáni kert végtelen magányában, nagycsütörtökön. Mindenki alszik, a homlokon vérverejték. Ki oldja föl a félelmet? Lehet-e innen a kereszten túlra... »

2019. április 13., szombat

A HÉT VERSE – Juhász Gyula: Béke

Ezekben a napokban emlékezünk Juhász Gyula születésének és halálának évfordulójára. Béke című szonettjét olvassuk és ajánljuk. E nagyböjti időben a keresztúton követve az Urat járjuk életünk útját, és az „égi táj felé”, a végtelen felé tartunk csendesen.

2019. április 6., szombat

Az emberszeretet tudománya – Találkozás Keller Péterrel, Gárdonyi Géza dédunokájával

Gárdonyi Géza felülről kapott, isteni ajándéknak tekintette művészetét. Vallotta: „Mindent lehet mellékesen, csak művészetet nem. Vagy teljes lélekkel, vagy sehogy.” Meggyőződése volt az is, hogy „agyagedénybe zárt istensugár az ember”.

2019. április 6., szombat

A HÉT VERSE – Kosztolányi Dezső: Hajnali részegség

Ezúttal a március 29-én született Kosztolányi Dezsőtől választottunk verset. Rövid éjszakánk lesz, hamar jön a hajnal, s a nagyböjt közepéhez érve a vigadozás vasárnapja virrad ránk. A vers is az örvendezésre biztat, és arra, hogy hajoljunk a földig hálát adva. Hiszen egy nagy Úr... »

2019. március 30., szombat

A HÉT VERSE – Babits Mihály: Alkony

Nemcsak a költészet világnapját és Bach születésnapját ünnepeltük március 21-én; 2013 óta ez a nap az erdők világnapja is. Ehhez kapcsolódunk Babits Mihály versével, a „Paysages intimes” ciklus harmadik darabjával. Szerb Antalt szabadon idézve, vers ez minden ízében: rím, ritmus,... »

2019. március 23., szombat

A csend, a szemlélődés ideje – Találkozás Kovács István költővel

Kovács István költő legutóbbi verseskötete, a „Shakespeare a Corvin közben” a lírai életmű lezárása lehet, mert a szerző bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy van-e még egy újabb évtizede a következőhöz.

2019. március 23., szombat

A HÉT VERSE – Petőfi Sándor: Mi kék az ég!

Kitől is választhatnánk verset az ünnepi hétvégén? Petőfi dallamos, játékos, önironikus versét ajánljuk. S ha kedvünk támad, és fellapozzuk összes verseit, olvassuk el a rögtön utána következő, „Ki a szabadba!” című költeményt is. Boldog, szép tavaszt kívánunk!

2019. március 16., szombat

Fésűs Éva halálára

Fésűs Éva Kossuth-díjas meseírót, Kaposvár és Vác díszpolgárát egy februári hajnalon magához ölelte a Teremtő.

2019. március 15., péntek

tovább »