Ferenc pápa: A papok legyenek derűsek, mint Don Bosco

2019. január 31., csütörtök | 18:30

Ferenc pápa Bosco Szent Jánosról elmélkedett homíliájában a szalézi rend alapítójának liturgikus ünnepén, január 31-én a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmisén.

Szentbeszédében Ferenc pápa arra buzdított, hogy a papok az atya és a mester szívével tekintsenek a valóságra, ahogy Bosco Szent János tette. Ez a tekintet jelölte ki számára az utat: meglátta az utcán a szegény fiatalokat, megrendült, és kitalált módszereket, amelyekkel segíthette felnőtté válásukat. Együtt haladt és együtt sírt velük – fogalmazott a pápa.

A Szentatya emlékeztetett: Don Bosco pappá szentelésének napján édesanyja, aki egyszerű földműves volt, nem tanult teológiát, azt mondta fiának: „Ma megkezdődik a szenvedésed.” Felhívta a figyelmét a valóságra és arra, hogy ha a szenvedést nem veszi észre, akkor valami nincs rendben vele. Egy anya próféciája ez, akinek szíve eltelt a lélekkel – mondta Ferenc pápa. – Egy pap számára a szenvedés tehát jel, hogy minden rendben van, nem azért, hogy fakír legyen, hanem hogy azt tegye, amit Don Bosco, akinek volt bátorsága az ember és Isten szemével a valóságra tekinteni. A szabadkőművesség, az egyházellenesség, a bezárkózott arisztokrácia jellemezte korszakban, amikor a szegények valóban szegények és kiselejtezettek voltak, Don Bosco meglátta a fiatalokat az utcán, és azt mondta: ez így nem mehet tovább!

Elkezdett gondolkodni azon, milyen módon nevelhetné a fiatalokat, hogyan segíthetné őket a lelki növekedésben. Emberi utakat keresett, és volt bátorsága észrevenni az igazságtalanságot, és feltenni a kérdést: Mit tegyek? Az atya szeretetével tekintve a valóságra – atya és mester, mondja a napi liturgia – és egy koldus szemével tekintve Istenre, világosságot kérve tőle, Don Bosco elindult előre.

A pápa egy másik torinói papra is utalt, Giuseppe Cafassóra, aki a 19. században a börtönben vigasztalta a rabokat, és gyakran a végsőkig elkísérte a halálraítélteket. Don Bosco közeli barátja volt.

A pap rendelkezzen ezzel a polaritással: tekintsen a valóságra az ember és az Isten szemével. Ez azt is jelenti, hogy sok időt kell töltenie az Oltáriszentség előtt – fejtette ki Ferenc pápa. – Don Bosco ezzel a polaritással látta meg, mi történik az utcán. Nem csak a katekizmussal és a feszülettel indult el a fiatalokhoz, hogy tegyétek ezt vagy azt – amire ők azt válaszolták volna: „Jó éjt, viszlát holnap!” Nem, ő közel lépett hozzájuk, a rájuk jellemző életvidámsággal. Játékra ösztönözte, csoportba rendezte, testvérként kezelte őket; velük haladt, együttérzett velük, és velük tekintett a valóságra, együtt sírt velük, és ösztönözte őket az előrehaladásra. Olyan pap volt, aki emberségesen tekintett a hívekre, és mindig a rendelkezésükre állt.

A Szentatya figyelmeztetett: a papok ne legyenek funkcionáriusok vagy hivatalnokok, akik délután 3 és fél 6 között tartanak fogadóórát. Ha az ember szívével tekintenek a hívekre, ráéreznek, bölcsen megértik, hogy a hívek a gyermekeik és a testvéreik. Így bátorságra lelnek, hogy küzdjenek értük: a pap Istennel együtt küzd – fogalmazott Ferenc pápa. Felmerül annak veszélye, hogy túlságosan emberi módon és egyáltalán nem isteni szemmel tekintünk a valóságra, vagy fordítva. Ám ha nem kockáztatunk, nem jutunk semmire az életben. Egy apa kockázatot vállal gyermekéért, ahogy egy testvér is a testvéréért, ha szeretik egymást. Ez persze szenvedéssel jár; s elindul az üldözés, a pletyka. Megjegyzéseket tesznek rá, hogy „ez a pap az utcán tölti az időt a neveletlen gyerekekkel, akik labdával betörik az ablaküveget”.

Ferenc pápa köszönetet mondott Istennek, hogy nekünk adta Bosco Szent Jánost, aki már gyermekként elkezdett dolgozni. Tudta, mit jelent, hogy megkeresse a kenyérrevalót, és megértette, mit jelent az irgalom, és mi a valódi igazság. Ez az ember Istentől nagy atyai és mesteri szívet kapott.

Mi az a jel a pap számára, hogy rendben mennek a dolgok, amikor az ember és az Isten szemével tekint a valóságra? – tette fel a kérdést a Szentatya. – Az öröm. Amikor egy pap nem érez magában örömöt, azonnal tegye fel a kérdést magának, hogy miért nem. Don Bosco öröme ismert: ő az öröm tanítómestere; ő velük örült. Ő is szenvedett. Kérjük az Urat: Don Bosco közbenjárására adja meg a kegyelmet, hogy papjainkat betöltse az öröm, és az ember és az Isten szemével tekintsenek Isten népére és a lelkipásztori feladatokra – zárta csütörtök reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-nagycsutortok-este-annak-van-legnagyobb-hatalma-aki-leginkabb-szolgal
Ferenc pápa nagycsütörtök este: Annak van legnagyobb hatalma, aki leginkább szolgál!

Április 18-án a Szentatya a Rómához közeli Velletri település börtönében mutatta be a nagycsütörtök esti misét, amelynek keretében megmosta tizenkét különböző nemzetiségű fogvatartott lábát. Az elítéltek közül lelkileg is sokan készültek az alkalomra, például meg is gyóntak.

2019. április 18., csütörtök
erdo-peter-mutatta-be-nagycsutortok-esti-szentmiset-esztergomban-96211
Erdő Péter mutatta be a nagycsütörtök esti szentmisét Esztergomban

Április 18-án, nagycsütörtökön este Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét az esztergomi bazilikában. A liturgia során a főpásztor elvégezte a lábmosás szertartását.

2019. április 18., csütörtök
Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle