„Jobbá szidni senkit sem lehet, csak jobbá szeretni” – Somos Lászlót köszöntötték Kaposváron

2018. január 9. kedd 18:42

A tavaly a Jószolgálat díj életműdíjasává választott Somos László kaposfői plébánost köszöntötték január 8-án a kaposvári városháza dísztermében. A díjazottakat bemutató szabadtéri vándorkiállítás Kaposvárra érkezett, január végéig láthatja mindenki, aki a Kossuth téren jár.

A Jószolgálat díjat azért hozták létre, hogy az emberek a díjazottak és hivatásuk bemutatásán keresztül bepillantást nyerjenek a szociális munka világába, a rászorulók mindennapjaiba. A 2016-ban alapított díjra már az első évben 522 jelölés érkezett: idősotthonokból, árvaházakból, szegény családoktól, döntően a jelöltek saját környezetéből. Az elismerésben részesülőket a hét nagy hazai segélyszervezet képviselőiből álló szakmai zsűri választotta ki.

Példamutatással a fiatal generációkat is érzékenyebbé kell tenni a társadalmi problémákra – hangsúlyozta Twickel György, a Jószolgálat díjat kiadó Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány kuratóriumának elnöke, aki a hajléktalanokat segítő édesanyja emlékére alapította az elismerést.

A 2017-es díjazottakat bemutató szabadtéri vándortárlatot Budapest és Székesfehérvár után Kaposváron tekinthetik meg a látogatók. Az installáció célja, hogy az érdeklődők megismerhessék a segítségnyújtás legkülönfélébb hőseit és történetüket. A kiállítás a hétköznapi hősök mellett az önkéntes munka sokszínűségére és örömére is felhívja a figyelmet. Az idén is tízmillió forintot osztanak szét a díjazottak között, eddig közel kétszáz jelölés érkezett, de január végéig várják a további ajánlásokat.

A kiállításmegnyitón Szita Károly, Kaposvár polgármestere a Jószolgálat életműdíjas Somos Lászlót méltatta, akit úgy jellemzett: nem vár arra, hogy betoppanjon hozzá egy nehéz sorsú ember, hanem elébe siet.

Somos László atya szerint a csapatát, a munkatársait illeti az elismerés. Felidézte: 1991-ben szentelték pappá, és 23 éve szolgál Kaposfőn. Azóta foglalkozik a romák pasztorációjával: „Amikor odakerültem, láttam, hogy mennyi szegény, hátrányos helyzetű gyermek és felnőtt él a településen. Nekem mint katolikus papnak kötelességem segíteni, hogy integrálódjanak a társadalomba. Tanodát nyitottunk, az anyáknak baba-mama klubot, a felnőttek ügyes-bajos dolgait intézzük.”

A Somos László által létrehozott Szent Erzsébet Alapítvány tanárokat, szociális munkásokat alkalmaz. A kaposfői plébános az életműdíjjal járó pénzösszeget egy rászoruló négygyermekes család házvásárlására ajánlja fel.

Forrás: Somogyi Hírlap/Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Lang Róbert

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
nem-legenda-merce-kaszap-istvanra-emlekeztek-parbeszed-hazaban
Nem legenda, mérce – Kaszap Istvánra emlékeztek a Párbeszéd Házában

Kaszap István (1916–1935), a fiatalon elhunyt jezsuita novícius tiszteletére rendeztek emlékestet az Ars Sacra Fesztivál keretében a budapesti Párbeszéd Házában szeptember 17-én. Az esten a Parastúdió előadásával és kerekasztal-beszélgetéssel idézték fel a fiatal hitvalló emlékét.

2018. szeptember 18. kedd
berczi-bernat-ciszterci-apat-benedikalasat-unnepeltek-zircen
Bérczi Bernát ciszterci apát benedikálását ünnepelték Zircen

Szeptember 15-én, a Fájdalmas Szűzanya emléknapján tartották az új ciszterci apát benedikálását Zircen. A szertartást Mauro Giuseppe Lepori generális apát végezte. A zirci ciszterci szerzetesközösség július 13-án választotta meg hat évre Bérczi L. Bernát eddigi kormányzóperjelt a monostor apátjává.

2018. szeptember 18. kedd