„Jobbá szidni senkit sem lehet, csak jobbá szeretni” – Somos Lászlót köszöntötték Kaposváron

2018. január 9. kedd 18:42

A tavaly a Jószolgálat díj életműdíjasává választott Somos László kaposfői plébánost köszöntötték január 8-án a kaposvári városháza dísztermében. A díjazottakat bemutató szabadtéri vándorkiállítás Kaposvárra érkezett, január végéig láthatja mindenki, aki a Kossuth téren jár.

A Jószolgálat díjat azért hozták létre, hogy az emberek a díjazottak és hivatásuk bemutatásán keresztül bepillantást nyerjenek a szociális munka világába, a rászorulók mindennapjaiba. A 2016-ban alapított díjra már az első évben 522 jelölés érkezett: idősotthonokból, árvaházakból, szegény családoktól, döntően a jelöltek saját környezetéből. Az elismerésben részesülőket a hét nagy hazai segélyszervezet képviselőiből álló szakmai zsűri választotta ki.

Példamutatással a fiatal generációkat is érzékenyebbé kell tenni a társadalmi problémákra – hangsúlyozta Twickel György, a Jószolgálat díjat kiadó Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány kuratóriumának elnöke, aki a hajléktalanokat segítő édesanyja emlékére alapította az elismerést.

A 2017-es díjazottakat bemutató szabadtéri vándortárlatot Budapest és Székesfehérvár után Kaposváron tekinthetik meg a látogatók. Az installáció célja, hogy az érdeklődők megismerhessék a segítségnyújtás legkülönfélébb hőseit és történetüket. A kiállítás a hétköznapi hősök mellett az önkéntes munka sokszínűségére és örömére is felhívja a figyelmet. Az idén is tízmillió forintot osztanak szét a díjazottak között, eddig közel kétszáz jelölés érkezett, de január végéig várják a további ajánlásokat.

A kiállításmegnyitón Szita Károly, Kaposvár polgármestere a Jószolgálat életműdíjas Somos Lászlót méltatta, akit úgy jellemzett: nem vár arra, hogy betoppanjon hozzá egy nehéz sorsú ember, hanem elébe siet.

Somos László atya szerint a csapatát, a munkatársait illeti az elismerés. Felidézte: 1991-ben szentelték pappá, és 23 éve szolgál Kaposfőn. Azóta foglalkozik a romák pasztorációjával: „Amikor odakerültem, láttam, hogy mennyi szegény, hátrányos helyzetű gyermek és felnőtt él a településen. Nekem mint katolikus papnak kötelességem segíteni, hogy integrálódjanak a társadalomba. Tanodát nyitottunk, az anyáknak baba-mama klubot, a felnőttek ügyes-bajos dolgait intézzük.”

A Somos László által létrehozott Szent Erzsébet Alapítvány tanárokat, szociális munkásokat alkalmaz. A kaposfői plébános az életműdíjjal járó pénzösszeget egy rászoruló négygyermekes család házvásárlására ajánlja fel.

Forrás: Somogyi Hírlap/Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Lang Róbert

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
a-szenzacion-tul-ferenc-papa-szerzetessegrol-szolo-uj-konyvenek-nem-csak-homoszexualitas-temaja
A szenzáción túl: Ferenc pápa szerzetességről szóló új könyvének nem csak a homoszexualitás a témája

„A hivatás ereje – A megszentelt élet ma” címmel jelent meg december elején több világnyelven Ferenc pápa új interjúkötete, amelyet Fernando Prado, a klaretiánusok spanyol könyvkiadójának vezetője készített a Szentatyával. A kötet ismertetése után részleteket közlünk belőle, magyar fordításban.

2018. december 11. kedd
unnepeltek-akik-kivetettek-halot
Ünnepeltek, akik kivetették a hálót

Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg december 10-én, avatóünnepség keretében az S4 Háló Közösségi és Kulturális Központ felújított helyiségeit Budapesten, a Semmelweis utcában.

2018. december 11. kedd
Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 12.

Mai evangélium – 2018. december 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,28–30

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle