Családos lelkinapot tartottak Veszprémben

2019. április 14., vasárnap | 12:28

A Veszprémi Érsekség Családpasztorációs Munkacsoportja idén is megszervezte a családokat hívó nagyböjti lelkinapot április 6-án Veszprémben, a Padányi Katolikus Iskolában.

A program szentmisével kezdődött, melyet Márfi Gyula érsek Fodor János családreferenssel és Gyöngyös Balázs atyával együtt mutatott be.

Szent János evangéliumából az a rész hangzott el, amelyben Jézust nem akarják elismerni Messiásnak a főpapok és farizeusok, mert Galileából származik (Jn 7,40–53). Márfi Gyula prédikációjában ehhez kapcsolódva figyelmeztetett, hogy hitünkhöz hozzátartozik a szenvedés, a támadások elviselése is, nem csak a szeretet gyakorlása.

Vannak olyan jelek, amelyek szerint ez nem minden hívő számára természetes és egyértelmű – szögezte le a szónok. – Manapság is sokan támadják az Egyházat (ahogy annak idején Jézust), és sajnos kettős mércével mérve hátrányosan megkülönböztetik. Például ha egy gyerekmolesztálási ügyben felvetődik egy pap személye, az a sajtóban rögtön vezető hír, pedig azok az esetek, amelyekben egyházi személyek érintettek, csak elenyésző hányadát teszik ki a teljes problémakörnek.

A főpásztor kiemelte, hogy az ellenséges főtanácsban ott volt Nikodémus is, aki kiállt Jézus mellett. Ne általánosítsunk tehát, figyelmeztetett, ne ítéljünk elhamarkodottan: más alapállású, kultúrájú, hitű csoportban is lehet olyan, aki mellettünk áll.

A szentmise után bemutatkozott Leitner Veronika, aki Csernai Balázs atya mellett áprilistól a jövőre megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkárságának munkatársa a Veszprémi Főegyházmegyében. Felhívta a családok figyelmét a 2020-as esemény nagy elsőáldozására való jelentkezés közelgő határidejére.

Ezt követően a Tatabányáról érkezett Tisch Dávid és Detti a Házas Hétvége mozgalomról beszéltek, amely segít életben tartani a házasságokat a hétköznapi nehézségek közepette. Velük együtt érkezett csoportjuk papi kísérője, Gyöngyös Balázs atya, aki elmondta, hogy e találkozások révén ő is fejlődik lelkileg. Rámutatott: a papság is egy életre szóló szentség, hivatás, ugyanúgy, mint a házasság. Egymásra figyelve közelebb kerülhetünk Istenhez és egymáshoz is.

A nap főelőadója, Ocsovai Grácián OFM Márfi Gyula gondolatmenetét folytatta. Kiemelte, hogy a támadások ellen úgy védhetjük meg magunkat, szeretteinket, ha lelkileg erősek vagyunk; ehhez pedig az egyik lehetőség az ima. Arra biztatott a ferences szerzetes, hogy térjünk vissza gyökereinkhez, forduljunk bátran a szent (őr)angyalokhoz! Rámutatott: ez az Egyházon belül sem kap mindig kellő hangsúlyt.

Hazánk Mária országa, a lelkinap is a hónap első szombatjára, a Szűzanya napjára esik – emlékeztetett az előadó, és arra biztatta a résztvevőket, fohászkodjanak bátran Máriához.

Jézus szent arcának tisztelete is lelki védőbástyánkat erősíti, építi. Ezzel el is jutott a családpasztoráció ez évi jelmondatához: „Keresd Krisztus képmását minden arcvonásban!” A lelkében és hitében erős ember könnyebben megtalálja más arcában Krisztus képmását, ami aztán visszahat rá is, hiszen ha így tudja embertársait látni, az őt magát is megerősíti – hangsúlyozta Ocsovai Grácián.

Az előadás után a lemondásról és a Krisztus-keresésről folytatott kerekasztal-beszélgetés során Varga Endre, a veszprémi Civil Ház vezetője kérdezte Grácián atyát, Pozsgai Attilát és Nórát, valamint Bálint Bánk pszichológust.

A beszélgetés folyamán felvetődtek a következő kérdések: Mit jelent a lemondás és a böjt? Miről, hogyan mondjunk le? Mi van, ha nem sikerül a „nagy elhatározás”? Hogyan adjunk mintát gyermekeinknek, hogyan keressük magunkban és másban Krisztust? Kikben könnyebb Őt felfedeznünk: a hozzánk közel álló vagy távoli emberekben? Hogyan formáljuk jobbá környezetünket, végsősoron hogyan evangelizáljunk?

Néhány kiragadott válasz: arról mondjak le, amiről a legnehezebb, ami számomra a legdrágább; a böjt a vallásgyakorláson túl személyiségfejlesztés is; hasonló gondolkodású ember jelenléte erősít, könnyebben felfedezem benne Krisztus képmását, viszont aki igazán közel áll hozzám, néha az idegeimre megy; legyünk az élet sója észrevétlenül, mindig ott, ahol éppen szükség van ránk – hitelesen, derűsen.

A program szervezésének és lebonyolításának aktív résztvevője volt Fodor János atya, a Veszprémi Főegyházmegye családreferense. Lehetőség volt szentgyónásra és lelki beszélgetésre is Darnai János atyával, a programnak helyet adó intézmény lelki igazgatójával.

A felnőttek számára kínált programokkal párhuzamosan a gyerekek – akik még többen voltak, mint a felnőttek – szintén számos lehetőség közül választhattak: bábszínház, kézműves-foglalkozások, légvár, kutyás játszóház, sport, kémiai kísérletek, szabadulós játékok.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
erdo-peter-husvet-vigiliajan-felelem-kozombosseg-ellenere-szivunk-tele-van-remennyel-es-orommel
Erdő Péter húsvét vigíliáján: a félelem, közömbösség ellenére szívünk tele van reménnyel és örömmel

Jóban-rosszban, szenvedésben és örömben összetartva segítsük egymást anyagilag, testileg és lelkileg egyaránt és bátorító, vonzó, erőt sugárzó jel lehessünk az egész világ előtt – mondta Erdő Péter bíboros, prímás húsvét vigíliáján Budapesten, a zsúfolásig megtelt Szent István-bazilikában.

2019. április 20., szombat
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

2019. április 20., szombat
Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle