Kisvárdán fogadták a missziós keresztet

2018. március 13. kedd 17:05

Március 10–12-én Kisvárdán várta a híveket a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje, melynek tiszteletére az esperesi kerület minden papja és egyházközségének képviselői ellátogattak a Szent György görögkatolikus templomba. Az eseményre gyalogos zarándokok is érkeztek.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Sokan gyalog indultak el a kisvárdai görögkatolikus templomba március 11-én. Az Ajakról, Aranyosapátiból és Tornyospálcáról érkezőkhöz a környező településekről is többen csatlakoztak.


A kereszt előtti első virrasztás keretében Papp Tibor parókus, teológiai tanár tartott előadást a missziós keresztről és a szentekről, akiknek ereklyéit a kereszt díszítésébe foglalták. Ezt követően Kocsis István aranyosapáti parókus katekézisét hallhatták a hívek, amely az Eucharisztiáról szólt.

A következő szertartás, az akathisztosz előtt a pátrohai és nyírtassi egyházközségek hívei adták elő Sík Sándor Keresztút című zenés művét. 23 órakor taizéi imaóra kezdődött Pindzsu István kisvárdai segédlelkész vezetésével, aki diameditációjában a nagyböjtről mint labirintusról elmélkedett, melyben a kereszt ad útmutatást önmagunkhoz, Istenhez és felebarátunkhoz. Az evangélium olvasása és a közös elcsendesülés hajnalig tartott.

A zarándokcsoportok vasárnap, a délutáni imaórák után érkeztek, hogy együtt ünnepelhessenek a 17 órakor kezdődő Szent Liturgián. A szertartást Szabó Gábor esperes, demecseri parókus vezette, jelen volt Szocska Ábel nyíregyházi apostoli kormányzó; az esperesi kerület papjai koncelebráltak.

Szabó Gábor esperes arra a kérdésre kereste a választ, hogy miért van itt ez a kereszt, és mi a jelentősége az életünkben; nekünk, akik hiszünk, Szent Pál szavai nyomán a kereszt Isten ereje és az Isten bölcsessége: „Árnyékában állva eltűnik saját árnyékoldalunk, a bűn. S most, hogy itt áll előttünk ez a missziós kereszt, rajta Krisztus keresztjének egy kicsiny darabkájával, elgondolkodtat: vajon milyen lehetett Cirenei Simonnak Jézus keresztjét cipelni? Mindenki életében vannak kisebb-nagyobb keresztek: betegség, fájdalom, gyász, de Krisztus jóbarátként velünk van a bajban. Ha kétkedünk, akkor az evangéliumból ismert beteg gyermek édesapjával együtt kiálthatunk hozzá: »Hiszek, Uram, segíts az én hitetlenségemen!«” – mondta Szabó Gábor. Kiemelte: „Azért van itt ez a kereszt, hogy felrázza lelkünket, figyelmeztessen, bátorítson bennünket, és megerősítse hitünket.”

Az elmélkedést követően Szocska Ábel apostoli kormányzó köszöntötte a zarándokokat és a lelkipásztorokat, akik – mint fogalmazott – ebben a kerületben az összetartás szép példáját mutatják. „Nem mindennap adatik életünkben, hogy egy picit belekapaszkodhatunk Krisztus keresztjébe. Ahogyan Krisztus széppé tette a fájdalomnak, a megaláztatásnak, a szenvedésnek a fáját, úgy tegye széppé életünkben a megpróbáltatásokat, a szenvedéseket, a fájdalmakat” – fogalmazott az apostoli kormányzó.

A helyi Szent György Görögkatolikus Általános Iskola diákjai citerával, néptánccal és pantomimjátékkal köszöntötték a kereszt előtt imádkozó híveket. A missziós kereszt kisvárdai tartózkodása alkalmából Papp Tibor parókus elmélkedést tartott a Szent László Katolikus Gimnázium, valamint a Szent György Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola diákjainak is.

Forrás és fotó: Polyákné Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
a-magyarorszagi-noi-szerzeteseket-kepviselo-szervezet-elnokeve-valasztottak-lobmayer-m-juditot
A magyarországi női szerzeteseket képviselő szervezet elnökévé választották Lobmayer M. Juditot

A Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának (MRK) rendes tagjai 2018. március 19-én új elnököt, és ugyanekkor elnökségi tagokat is választottak Budapesten, az MRK tavaszi ülésén.

2018. március 19. hétfő
alljatok-gyermekeitek-mellett-orizzetek-lepteiket-apak-napi-koszonto-ferenc-papaval
Álljatok gyermekeitek mellett, őrizzétek lépteiket! – Apák napi köszöntő Ferenc pápával

Apák napja alkalmából Ferenc pápa gondolataival és gyermekkorunk imájával szeretnénk köszönteni minden édesapát, és hálát adni értük az Úrnak most és az év minden napján. Imádkozzunk értük, és kérjük Szent József közbenjárására Isten gazdag áldását életükre!

2018. március 19. hétfő