Konferenciát tartottak XVI. Benedek pápa jogi gondolkodásáról

2015. szeptember 30., szerda | 16:50

Szeptember 29-én „XVI. Benedek pápa jogi gondolkodása” címmel tartott konferenciát az Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontjának Jogtudományi Intézete (MTA TK JTI), valamint a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Filozófiai Intézete.

A kerekasztal-konferencia résztvevői – Fekete Balázs tudományos munkatárs (MTA TK JTI), Hörcher Ferenc igazgató (MTA BTK Filozófiai Intézet), Szalai Ákos tudományos munkatárs (MTA TK JTI) és Szuromi Szabolcs rektor (PPKE) – az év elején Marta Cartabia és Andrea Simoncini gondozásában, Cambridge-ben napvilágot látott hasonló című mű kapcsán elemezték XVI. Benedek pápa jogi témakörhöz kapcsolódó írásait, előadásait, homíliáit, valamint nagyobb lélegzetű megnyilatkozásait.

Ennek alapján kirajzolódtak az emeritus pápa által hangsúlyozott legfontosabb jogelméleti alapelvek, különös tekintettel a természetjog, a szekularizmus, az emberi jogok, az emberi méltóság és az igazság, igazságosság problémakörére. A résztvevők külön reflektáltak XVI. Benedek pápa kijelentéseinek önállóságára, valamint megállapításainak az állami jogalkotásban és jogalkalmazásban is adaptálható pontjaira. A konferencia moderátora Jakab András, az MTA Jogtudományi Intézetének igazgatója volt.

A tudományos eszmecsere úttörő jellegűnek nevezhető az állami jog, a jogelmélet és az egyházi jogfelfogás közötti párbeszédben Magyarországon.

Fotó: Alternativenergia.hu

PPKE Rektori Hivatal/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle