Oltárt szenteltek Rakamazon

2017. december 28. csütörtök 11:32

December 17-én Szocska A. Ábel apostoli kormányzó megszentelte a rakamazi kápolna oltárát.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Új kápolnával bővült a görögkatolikus egyház: mstantól saját kápolnában imádkozhatnak a Nyíregyházi Egyházmegyébe tartozó rakamazi görögkatolikusok. A korábban parókialakásként használt, majd albérletben lévő épületet alakították ki szeptember óta oly módon, hogy az istentiszteleti helyként és közösségi térként is működhessen a jövőben.

A 25-30 fős (ünnepek során a hazalátogató hívekkel együtt 45-50 fős) közösség Timár filiájaként a rakamazi római katolikus Kálvária-kápolnában gyűlt össze imádkozni több mint harminc éven át. Az egy éve Revák István timári parókus által vezetett közösség azonban „mert nagyot álmodni. Elékezett az idő, hogy saját fészket rakjon” – fogalmazott a parókus. Korábbi tervek alapján a megüresedett parókialakásból karitászházat rendeztek volna be, de megkapták Szocska A. Ábel kormányzó áldását a kápolna kialakítására.

A december 17-i szertartáson először az oltárt szentelte meg a kormányzó, melynek során az oltár erre a célra kialakított részében először Boldog Gojdics Pál eperjesi püspök vértanú, bazilita szerzetes ereklyéjét helyezték el, s ezt műróval (megszentelt olajjal) és viasszal pecsételték le. A kormányzó és paptestvérei szentelt vízzel és illatos szappannal, majd rózsaolaj és vörösbor vegyítésével kereszt alakban lemosták a fedlapot. Az oltárt és a kápolna falait is „megbérmálták” műróval, szentelt vízzel meghintették, megtömjénezték, s az oltár felöltöztetése, a szentségház és az evangéliumos könyv oltárra helyezése után immár a legszentebb áldozat bemutatásának méltó helyévé válva elkezdődhetett a Szent Liturgia, az első, melyet ezen a helyen bemutatnak.

A prédikációt tartó kormányzó Boldog Gojdics Pál fölszentelt vértanú életéről beszélt: „Törékeny fiúcska volt, gyenge ember, de a Jóisten Szentlelke erős lelkű emberré tette őt.” Szocska A. Ábel ismertette, Eperjesen született, ruszin-magyar görögkatolikus családban, s mivel már gyermekkorában benne volt a vágy, hogy pap lehessen, teológiát tanult. Még odaadóbban akarván szolgálni Istent, nőtlen görögkatolikus papként bevonult a szerzetesek közé Munkács hegyére, a monostorba. Törékeny testével és erős lelkével szép példával járt a szerzetes testvérek előtt, s előbb kormányzónak, majd püspöknek nevezték ki.

Püspökként árva gyermekeket gondozott, iskolákat alapított, megújította az egyházközségeket, de a háború ideje alatt börtönbe vetették, huszonöt évre börtönbe zárták, s ott is halt meg – hangzott el az apostoli kormányzó beszédében. Gojdics Pál szerénységéről és egyszerűségéről szóló történetekkel s törékenységéről elmélkedve Szocska A. Ábel arra a párhuzamra hívta fel a figyelmet, hogy „Krisztus is törékeny emberként, gyermekként jött közénk, de a Szentlélek által megerősítve másoknak is erőt adott”. Ugyanígy áll most itt ez a törékeny ház a Szentlélektől megerősítve, immár kápolnaként az emberek szolgálatában.

A házigazda, Revák István parókus hálatelt szívvel köszönte meg Takács János plébános-esperesnek a hosszú éveken keresztül nyújtott segítségét, azt, hogy befogadta a közösséget a római katolikus templom. Köszönetet mondott minden egyházközségi tagnak is, hiszen az ő segítségükkel épül és szépül az új megszentelt tér. A kormányzónak a szentelésen túl a felajánlott szentségházért és az oltár felszereléseiért mondott köszönetet. A rakamazi parókus elmondta: a közösség további tervei közt ikonosztáz, királyi ajtó s a melléképületből kialakítandó karitászház is szerepel.

A Szent Liturgián a római katolikus plébánoson és a kerület papjain kívül jelen volt a város vezetősége: Bodnár László polgármester és Takácsné Bánlaki Anikó alpolgármester. Rakamaz város önkormányzata azt is lehetővé tette a közösség számára, hogy harangszóval dicsérjék az Istent.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
a-szenzacion-tul-ferenc-papa-szerzetessegrol-szolo-uj-konyvenek-nem-csak-homoszexualitas-temaja
A szenzáción túl: Ferenc pápa szerzetességről szóló új könyvének nem csak a homoszexualitás a témája

„A hivatás ereje – A megszentelt élet ma” címmel jelent meg december elején több világnyelven Ferenc pápa új interjúkötete, amelyet Fernando Prado, a klaretiánusok spanyol könyvkiadójának vezetője készített a Szentatyával. A kötet ismertetése után részleteket közlünk belőle, magyar fordításban.

2018. december 11. kedd
unnepeltek-akik-kivetettek-halot
Ünnepeltek, akik kivetették a hálót

Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg december 10-én, avatóünnepség keretében az S4 Háló Közösségi és Kulturális Központ felújított helyiségeit Budapesten, a Semmelweis utcában.

2018. december 11. kedd
Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 12.

Mai evangélium – 2018. december 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,28–30

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle