Szocska Ábel megyéspüspök Nyírcsaholyban tett kánoni látogatást

2019. március 14., csütörtök | 15:19

Március 8. és 10. között Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök Nyírcsaholyban tett kánoni látogatást. A háromnapos vizitációról Ivancsó Sándor parókus írt összefoglalót, amit szerkesztve közlünk.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Pénteken délelőtt a helyi Benedek Elek Általános Iskolában tett látogatást Szocska Ábel, majd a római katolikus plébánián Panyi József plébános fogadta a püspököt és kísérőit, és mutatta be a templom ékességeit.

A nyírcsaholyi idősek nappali otthonának lakói örömmel és böjtös strudlival fogadták a vendéget. A polgármesteri hivatal megáldása Szocska Ábel számára is kuriózum volt, eddig egy világi hivatalban sem kérték fel erre a püspöksége alatt.

Szombaton a közös reggeli ima után a főpásztor találkozott a görögkatolikus közösség tagjaival, köztük a legidősebb hívővel, Verébné Irénke nénivel, aki Szocska Ábel szerzetesi beöltözésénél is jelen volt, valamint Láposi Zoltán tiszteletbeli egyházközségi képviselő-testületi tag családjával.

Ezalatt Papp Tibor főhelynök és Grunda János ökonómus elvégezték a parókián és a templomban a hivatalos vizsgálatot, Bégányi Elek gondnok, Mihálku Attiláné pénztáros és Bégányi József világi elnök jelenlétében.


Az ebédet az egyházközségi képviselő-testület tagjai, illetve a parókus és családja társaságában költötték el a vendégek, majd ünnepi testületi ülést vezetett a főpásztor. Ezen jelentették be, hogy kedvező elbírálásban részesültek a templom és a közösségi ház felújítására beadott pályázatok. Szocska Ábel arra kérte a képviselő-testület tagjait, adjanak hálát a Jóistennek a nyertes pályázatért, s fogjanak össze a parókia felújításának ügyében, ami régóta várat magára.

Délután a pócsi Akathisztosz imádsággal, majd Szent Liturgiával adott hálát a közösség és emlékezett meg arról, hogy négy éve a nyírcsaholyi görögkatolikus templomban fogadták a könnyező kegyképet.

Vasárnap utrenye, majd püspöki Nagy Szent Bazil-liturgia zárta a kánoni látogatást.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Nyírcsaholyi Görögkatolikus Egyházközség Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
320-eve-tortent-az-elso-sumegi-csoda
320 éve történt az első sümegi csoda

A Sümegi Csodatévő Szűzanya emlékévéhez kapcsolódva március 15-én Márfi Gyula érsek mutatott be szentmisét a Sarlós Boldogasszony ferences kegytemplomban Reisz Pál ferences házfőnökkel, Nagy József kanonokkal, sümegi főesperes plébánossal, valamint környékbeli papokkal együtt.

12:04
csak-azok-kepesek-vedelmezni-akik-szeretettel-szolgalnak-ferenc-papaert-adtak-halat-budapesten
Csak azok képesek védelmezni, akik szeretettel szolgálnak! – Ferenc pápáért adtak hálát Budapesten

Ferenc pápa megválasztásának hatodik évfordulója alkalmából Michael August Blume érsek, apostoli nuncius ünnepi hálaadó szentmisét mutatott be magyar nyelven, Szent József főünnepén, március 19-én a budapesti Szent István-bazilikában.

2019. március 19., kedd