„Éberen szolgálni” – Diakónust szenteltek Sajópálfalán

2018. december 3. hétfő 16:46

December 1-jén Orosz Atanáz püspök diakónussá szentelte Pásztor Gergely alszerpapot Sajópálfalán, a Szentlélek leszállása görögkatolikus templomban.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Áttekintve a metropólia papságának vagy a jelenleg a papnevelő intézetben tanuló növendékeknek az életrajzát, elég nagy számban találunk olyan szolgálattevőket, akiknek gyermekkora vagy életük egy meghatározó szakasza Sajópálfalához, ahhoz a templomhoz kötődik, ahol a Szűzanya könnyeket hullatott. Így van ez a most szentelt Pásztor Gergely estében is. Ugyanez jellemző Máriapócsra is: számos papi, szerzetesi hivatás indult onnan.

A Szent Liturgián a Szent Lukács evangéliumából, a 12. fejezetből felolvasott szakaszban Jézus arra biztatja az apostolokat, hogy éberen teljesítsék szolgálatukat. Testvérünk keresztnevének jelentése is ennek a szónak, az éberségnek, az őrködésnek jelentését hordozza. A fenti párhuzamra a homíliában Orosz Atanáz püspök hívta fel a figyelmet, idézve és elemezve a felolvasott fejezet részeit. „Boldogok azok a szolgák, akiket az Úr ébren talál, amikor megérkezik. Bizony, mondom nektek: felövezi magát, asztalhoz ülteti őket, aztán megy, és kiszolgálja őket.” (Lk 12,37)

A Lukács-evangéliumi szakasz nyomán a főpásztor a Jézus szeretetéből és rendelkezéséből eredő szolgálatot, a diakónus feladatát emelte ki: „A legnagyobb legyen olyan, mintha a legkisebb volna, az elöljáró pedig mintha szolga volna. Mert ki nagyobb, aki az asztalnál ül, vagy aki felszolgál? Nyilván az, aki az asztalnál ül. Én mégis úgy vagyok köztetek, mintha a szolgátok volnék.” (Lk 22,26–28)

A főpásztor a hívek imádságát kérte, hogy a most szentelt diakónus is éberen tudja szolgálni családjával együtt azt a keresztény közösséget, amelyben számára az Úr, a jó pásztor jelöl ki feladatokat, így az ő személye és szolgálata által áldja meg népét.

A liturgia végén immár diakónusként mondott Pásztor Gergely köszönetet családjának, Atanáz püspöknek, Juhász Géza atyának, szemináriumi társainak, név szerint sorolva mindazokat, akik a papi pálya felé indították és segítették őt. Hitvallását e három nagyon fontos szóban foglalta össze: Dicsőség Jézus Krisztusnak!

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kegyelmet-es-eszkozoket-kapunk-hithez
Kegyelmet és eszközöket kapunk a hithez – Vízi Elemér SJ tartományfőnök a huszonöt éves Manrézáról

Huszonöt évvel ezelőtt, Szent Erzsébet napján áldotta meg Angelo Acerbi pápai nuncius a jezsuiták dobogókői Manréza Lelkigyakorlatos Házát. A lelkigyakorlatos és konferenciaközpont történetéről, jelenéről és a jövőre vonatkozó tervekről Vízi Elemér SJ tartományfőnököt kérdeztük.

19:59
ferenc-papa-gondolkodjunk-el-miben-tudnank-valtoztatni-magatartasunkon
Ferenc pápa: Gondolkodjunk el, miben tudnánk változtatni magatartásunkon!

December 9-én délben a Szentatya elimádkozta az Úrangyala imát a Szent Péter téren egybegyűlt zarándokokkal. Hangsúlyozta, hogy nekünk is tudnunk kell változtatni magatartásunkon, nyitnunk kell mások felé, reményt és vigaszt kell vinnünk az embereknek.

18:57
Adventi kalendárium – 2018. december 9., advent 2. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 9., advent 2. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 9.

Mai evangélium – 2018. december 9.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 3,1–6

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle