„Éberen szolgálni” – Diakónust szenteltek Sajópálfalán

2018. december 3., hétfő | 16:46

December 1-jén Orosz Atanáz püspök diakónussá szentelte Pásztor Gergely alszerpapot Sajópálfalán, a Szentlélek leszállása görögkatolikus templomban.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Áttekintve a metropólia papságának vagy a jelenleg a papnevelő intézetben tanuló növendékeknek az életrajzát, elég nagy számban találunk olyan szolgálattevőket, akiknek gyermekkora vagy életük egy meghatározó szakasza Sajópálfalához, ahhoz a templomhoz kötődik, ahol a Szűzanya könnyeket hullatott. Így van ez a most szentelt Pásztor Gergely estében is. Ugyanez jellemző Máriapócsra is: számos papi, szerzetesi hivatás indult onnan.

A Szent Liturgián a Szent Lukács evangéliumából, a 12. fejezetből felolvasott szakaszban Jézus arra biztatja az apostolokat, hogy éberen teljesítsék szolgálatukat. Testvérünk keresztnevének jelentése is ennek a szónak, az éberségnek, az őrködésnek jelentését hordozza. A fenti párhuzamra a homíliában Orosz Atanáz püspök hívta fel a figyelmet, idézve és elemezve a felolvasott fejezet részeit. „Boldogok azok a szolgák, akiket az Úr ébren talál, amikor megérkezik. Bizony, mondom nektek: felövezi magát, asztalhoz ülteti őket, aztán megy, és kiszolgálja őket.” (Lk 12,37)

A Lukács-evangéliumi szakasz nyomán a főpásztor a Jézus szeretetéből és rendelkezéséből eredő szolgálatot, a diakónus feladatát emelte ki: „A legnagyobb legyen olyan, mintha a legkisebb volna, az elöljáró pedig mintha szolga volna. Mert ki nagyobb, aki az asztalnál ül, vagy aki felszolgál? Nyilván az, aki az asztalnál ül. Én mégis úgy vagyok köztetek, mintha a szolgátok volnék.” (Lk 22,26–28)

A főpásztor a hívek imádságát kérte, hogy a most szentelt diakónus is éberen tudja szolgálni családjával együtt azt a keresztény közösséget, amelyben számára az Úr, a jó pásztor jelöl ki feladatokat, így az ő személye és szolgálata által áldja meg népét.

A liturgia végén immár diakónusként mondott Pásztor Gergely köszönetet családjának, Atanáz püspöknek, Juhász Géza atyának, szemináriumi társainak, név szerint sorolva mindazokat, akik a papi pálya felé indították és segítették őt. Hitvallását e három nagyon fontos szóban foglalta össze: Dicsőség Jézus Krisztusnak!

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-abortusz-soha-nem-az-valasz-amelyet-nok-es-csaladok-keresnek
Ferenc pápa: Az abortusz soha nem az a válasz, amelyet a nők és a családok keresnek!

Május 25-én a Szentatya a „Yes to Life” konferencia résztvevőit fogadta. „A törékeny élet drága ajándékának gondozása” című konferenciát a Világiak, Család és Élet Kongregációja szervezte. A magyar sajtóban leegyszerűsítve jelent meg a pápa beszéde, amit most teljes terjedelmében olvashatnak.

09:55
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 27.

Útravaló – 2019. május 27.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 27.

Mai evangélium – 2019. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,26–16,4a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle