„A világot jóvá alakító kis királlyá kenünk föl” – Különleges keresztelő a szegények világnapján

2018. november 18., vasárnap | 20:44

November 18-án, a szegények világnapján Budapesten, a Gát utcai templomban Koronkai Zoltán jezsuita mutatott be szentmisét és keresztelt meg egy fiút, aki a Sant’Egidio közösség béke iskolájába jár. A mise után a közösségi teremben a közösség vacsorára hívta hajléktalan barátait.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Örömteli ünnep volt ezen a vasárnapon a Gát utcai Kaníziusz Szent Péter-templomban, amelyet megtöltöttek a szegények: a Sant’Egidio közösség barátai, hajléktalanok, a környéken élő nehéz sorsú családok, gyermekek. Különleges eseménynek, Dani keresztelőjének lehetett részese az ünneplő sereg.

Dani tizenöt éves, több mint három éve jár a közösség foglalkozásaira, amelyet a béke iskolájának neveznek: a béke iskolája, mert különféle gyerekek járnak ide együtt, szegények és gazdagok, jó és rossz tanulók, együtt ismerik meg azt a barátságot, amelyre az evangélium tanít mindenkit; azt a nyitottságot, amellyel mások felé fordulnak; azt a békés együttlétet, amely széppé teszi mindannyiunk életét.

Dani speciális nevelést igénylő fiú, szintén speciális nevelési igényű kisebb testvérével együtt nagymamája neveli őket szerény körülmények között. Amikor megismerkedett a közösségben Kingával, csak sötétben, elbújva lehetett vele beszélgetni, annyira magába volt zárkózva. Sok közös program, együttlét, táborok után ma már szívesen szóba elegyedik mindenkivel. És nemcsak mosolyog, hanem idősek otthonába jár más gyerekekkel együtt, hogy mosolyt csaljon magányos idősek arcára is: énekel nekik, és vidáman meséli, hogy legutóbb egy nénivel táncra is perdült. Szép példája az ő élete annak, mivé válhat a másik ember, ha Jézus tekintetével nézünk rá, mire képes a szeretet: megnyitja az ember szívét, nyitottá teszi mások felé, és képessé arra, hogy bár sok mindent nélkülöz, adni tudjon másoknak.

Az ő átalakulásának csodája áll a keresztelő hátterében: megismerkedett a közösségben fiatalokkal, megismerte általuk az evangéliumot, és most az egész keresztény család tagja lett. Koronkai Zoltán jezsuita nagy szeretettel fordult felé a szentmisén, homíliájában is a keresztségről beszélt, amely által az ember Istennek végérvényesen a barátja lesz.

Ég és föld elmúlnak, de Jézus szavai soha el nem múlnak – az evangélium szavai nyomán tanította: a szeretet művei örökre megmaradnak. Dani keresztelője mindannyiunk, minden keresztény ügye, együtt fogadjuk be, öleljük át őt az Egyházban. És nemcsak mi, hanem a mennyei Egyház is, a szentek, akik előttünk jártak – tette hozzá.

A szegények, hajléktalanok nagy figyelemmel kísérték szavait, és örömmel vettek részt a keresztelési szertartáson. Családias hangulatot teremtett a szentek segítségül hívása.

Kik vannak jelen a templomban? – tette fel a kérdést Koronkai Zoltán. Így kérték aztán Szent Erzsébet, Kaníziusz Szent Péter, Xavéri Szent Ferenc, Gonzága Szent Lajos, Szent Egyed közbenjárását; majd a hívek kedvükre sorolhatták a szenteket, akiknek könyörgését kérték.

Megrendítő pillanat volt, amikor a Hitvallás kérdéseire a szegények szájából hangzott erőteljesen, meggyőződéssel, hogy Ellene mondunk, Hiszünk… Szinte tapintani lehetett, hogy az embernek valóban mekkora szüksége van a hitre, a jó választására a rossz ellenében. Nem az a fontos, tudjuk-e pontosan, mikor kell válaszolni, mi a szertartás rendje, hanem a vágy, hogy döntsünk a jó mellett.

A krizmával való megkenés előtt Zoltán atya elmondta, a királyokat kenték meg régen. Minden keresztény király: „a világot jóvá alakító kis királlyá kenünk téged föl” – fordult Danihoz.

A szentmise után a közösségi terem terített asztalaihoz ültek le a szegények és a közösség tagjai, hogy baráti beszélgetés és zenés műsor mellett költsék el a finom vacsorát, mely Konkoly Edit konyhájában készül – a Száron található „Élni jó házban” a közösség barátaival együtt havonta egyszer közösen főznek és szállítják az ízletes ételeket Budapestre.

Fotó: Sant’Egidio közösség

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-abortusz-soha-nem-az-valasz-amelyet-nok-es-csaladok-keresnek
Ferenc pápa: Az abortusz soha nem az a válasz, amelyet a nők és a családok keresnek!

Május 25-én a Szentatya a „Yes to Life” konferencia résztvevőit fogadta. „A törékeny élet drága ajándékának gondozása” című konferenciát a Világiak, Család és Élet Kongregációja szervezte. A magyar sajtóban leegyszerűsítve jelent meg a pápa beszéde, amit most teljes terjedelmében olvashatnak.

09:55
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 27.

Útravaló – 2019. május 27.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 27.

Mai evangélium – 2019. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,26–16,4a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle