A bosznia-hercegovinai püspökök üzenetet fogalmaztak meg a választások kapcsán

2018. július 18. szerda, 11:40

A bosznia-hercegovinai katolikus püspöki konferencia a Banja Lukában tartott plenáris ülése végén, július 14-én üzenetet tett közzé az október 7-re kiírt parlamenti választások kapcsán.

A püspökök felhívással fordulnak az ország katolikusaihoz és minden jóakaratú emberhez: regisztrálják magukat, hogy gyakorolni tudják szavazati jogukat, amely erkölcsi kötelesség a társadalom egésze felé. A parlamenti választások minden demokratikus társadalomban fontos esemény, mely alkalmat ad egy új kezdetre – írják a főpásztorok.

Egy olyan összetett társadalomban, mint a bosznia-hercegovinai, fontos minden személy jogainak tiszteletben tartása, beleértve azt a jogot is, hogy visszatérhessen hazájába, a népek, kultúrák, nyelvek és felekezetek közötti különbségek tiszteletben tartásával. A püspökök szerint ennek megvalósításához fel kell hagyni azzal a logikával, hogy csak a többség szava számít. Érthetetlen dolog, hogy nagyon fontos döntéseket hoznak a parlamentben az egyik nemzetiség javára és a többiek hátrányára anélkül, hogy figyelembe vennék képviselőik akaratát.

A főpásztorok továbbá emlékeztetnek arra, hogy a háború idején már rámutattak: egy személy boldogságát nem lehet egy másik személy vagy etnikai csoport boldogtalanságára építeni. Ezért most ismételten felhívják a figyelmet a nemzeti és nemzetközi bíróságok törvénykezésre és a választások megszervezésére vonatkozó ítéleteinek gyakorlatba ültetésére. A püspökök hangsúlyozzák, a választások akkor lesznek törvényesek, ha az országban élő minden nemzetiséget igazságosan képviselik.

Üzenetük végén a bosznia-hercegovinai katolikus püspöki konferencia tagjai megállapítják: Bosznia-Hercegovinában számos nehézség okoz elégedetlenséget és frusztrációt, ami már túlságosan hosszú ideje tart. Arra buzdítják ezért a katolikusokat, hogy lelkiismeretük szerint szavazzanak azokra, akik tiszteletben tartják az Egyház társadalmi tanításának értékeit.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
pro-cultura-hungarica-dijat-kapott-bojte-csaba
Pro Cultura Hungarica díjat kapott Böjte Csaba

A magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjakat, köztük Böjte Csabának Pro Cultura Hungarica díjat adtak át a magyar kultúra napján, január 22-én a budapesti Hagyományok Házában.

09:51
zenari-biboros-budapesten-keresztenyek-irgalmas-szamaritanusok-sziriai-foldi-pokolban
Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi lehetővé.

2019. január 22. kedd