A hívek zarándoklatának megnyitója a győri Könnyező Szűzanya búcsúján

Hazai – 2024. március 18., hétfő | 13:58

Reisner Ferenc általános püspöki helynök, a Brenner János Hittudományi Főiskola rektora nyitotta meg a hívek zarándoklatát március 16-án, a győri Könnyező Szűzanya búcsúján.

A papság és a hívek rózsafüzér imádsággal, szentmisével, gyertyás körmenettel és virrasztással köszöntötték a Szűzanyát a Nagyboldogasszony-székesegyházban. A zarándoklatot megnyitó szentmisét megtisztelte jelenlétével Veres András megyéspüspök.

„Krisztusban kedves testvéreim, kedves zarándoktársaim! Nagy örömmel fogad benneteket a Szűzanya ezen az ünnepen, és szeretne megajándékozni útravalóul azzal a kegyelemmel, ami a nagyböjti időszakból fakad, de már a feltámadás fényében az új életet hordozza számunkra” – ezekkel a szavakkal köszöntötte a híveket Reisner Ferenc általános püspöki helynök.

A Szűzanya anyai szeretettel figyeli gyermekeit és a világot. Látja ebben a világban az örömöket, azokat az embereket, akik Istent, az életük értelmét keresik, akik Isten házában, a templomban remélnek nyugalmat és felüdülést a lelküknek. Ugyanakkor látja azokat az ellentmondásokat is, amelyeket a világban tapasztalhatunk, s amelyek saját életünkben is feltűnnek. Mária csendes szemlélődésében is bölcs tanácsadó, a kánai menyegzőn mondott szavai nekünk is szólnak: tegyünk meg mindent, amit Jézus mond (vö. Jn 2,5) – fogalmazott Reisner Ferenc a zarándoklatot megnyitó szentmisén elhangzott prédikációjában.

A Könnyező Szűzanya tekintetéből szeretet, megértés, türelem és remény sugárzik felénk; szeretné, ha anyai aggódása, biztatása a szeretet erejével újjáalakítaná az életünket. Szeretné, ha Fiát követve, őt megismerve életünk egy új fejezethez, egy új kibontakozáshoz közeledne. Ő már abban a horizontban szemléli a megváltás művének nagy cselekedetét, amit az angyali üdvözletkor is megtapasztalt. Istennek hatalma van, Isten ereje át tudja formálni a világunkat – sugározza Mária tekintete. Isten ereje által Krisztus képmásaként keresztény, tiszta emberré válhatunk – folytatta gondolatmenetét püspöki helynök. – Minden egyes megtett erőfeszítés, minden egyes megtett lépés, amit Isten oltárára teszünk áldozatként, a megváltás művét viszi előbbre és teljesíti ki életünkben.

A megváltás művének aktualitása Jézust is megrendíti, hallottuk a mai evangéliumban (Jn 12,20–33). Eljött az óra számunkra is, hogy a megváltás örömhíre átformálja a világot, új lendületet adjon a mi életünknek is. Jézus engedelmes az Atya iránt, engedi, hogy a világ kitaszítsa magából. Tudja, ha fölemelkedik a földről, mindenkit magához vonz (vö. Jn 12,32). Szeretné ezt a vonzását kiterjeszteni minden emberre, szeretné kiterjeszteni ránk. Jó megérkezni a Szűzanya lábához, jó megtapasztalni azt az örömöt, amivel fogad bennünket Mennyei Édesanyánk. Engedelmességre akar bennünket tanítani. Mária szívébe véste Jézus szavait, az Ő szavai vezérelték minden cselekedetében, minden elgondolásában. Fia köré gyűjt bennünket, aki azért jött, hogy keresse és megmentse, ami veszni indult, hogy életünk legyen és bőségben legyen (vö. Jn 10,10).

Ne adjunk okot a Szűzanyának a lelki fájdalomra! Égi Édesanyánkkal örvendezzünk, hogy Krisztust ajándékozza a világnak. Krisztus által Isten gyermekeivé, az üdvösség várományosaivá, birtokosaivá tesz bennünket – zárta beszédét a Győri Egyházmegye általános püspöki helynöke.

A hívek zarándoklatának megnyitását az egyházmegye YouTube-csatornáján élőben közvetítették, amely ITT visszanézhető.

Fotó: Ábrahám Kitti

Forrás: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria