A keleti katolikus pátriárkákkal és nagyérsekekkel találkozott a pápa

2017. október 10. kedd 12:48

A Szentatya október 9-én délben kihallgatáson fogadta a keleti katolikus egyházak pátriárkáit és nagyérsekeit, akik Rómában tartózkodnak a Keleti Egyházak Kongregációja közgyűlésén, melyet október 9. és 12. között tartanak a dikasztérium alapításának századik évfordulója alkalmából.

A közgyűlésen a kongregáció tagjaként részt vesz Erdő Péter bíboros, prímás és Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek, metropolita is.

Ferenc pápa rövid beszédében biztosította a közgyűlés résztvevőit arról, hogy osztozik egyházaik örömeiben és fájdalmaiban. Úgy fogalmazott, az Egyház gondoskodása a Róma püspökével, Szent Péter utódával való hierarchikus közösség révén is megnyilvánul, ami a vezetés szolgálatát jelenti a szeretetben és a szeretetszolgálatban.

Meggyőződésem – tette hozzá a Szentatya –, hogy lendületet kellene adni az Egyházban annak a köteléknek, mely a kollegialitást a péteri primátushoz kapcsolja, úgy mint szolgálatbeli elsőséget, amit a Servus servorum Dei (Isten szolgáinak szolgája) cím fejez ki. Péter utódainak feladatai között – mint azt például Mátyás apostollá választása is tanúsította – ott van a feladat, hogy jó püspököket biztosítson a részegyházaknak szerte a világon.

Ferenc pápa azt kérte az egyes egyházi szinódusoktól, hogy jelöljenek meg alkalmas személyeket erre a feladatra. 

Végül a jelenlévők kérdéseket tehettek fel a pápának, és elmondhatták neki véleményüket.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Nevs.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
latogatoban-szent-istvan-bazilika-harangtornyaiban
Csak a háborúkban hallgattak el... – Látogatóban a Szent István-bazilika harangtornyaiban

A kereszténység egyik ősi vallási jelképe, szakrális tárgya a harang. Harang zúg ünnepekkor, a gyász idején, messzire szólt a félrevert harang tűz vagy árvíz esetén, s még ma is harangszó hívja szentmisére az embereket.

2018. július 18. szerda
nemzetkozi-talalkozot-tartottak-koszegen-domonkos-noverek
Nemzetközi találkozót tartottak Kőszegen a domonkos nővérek

Hetedik alkalommal tartottak találkozót a közép- és kelet-európai országokban működő domonkos közösségek szerzetesnővérei. Július 12. és 17. között 11 országból 80 domonkos nővér gyűlt össze Kőszegen közös stúdiumra, kapcsolatépítésre. Betekinthettünk egyik napjukba.

2018. július 18. szerda