A Laudato si’ és a nagyvárosok – Ferenc pápa üzenete a Nagyvárosok II. Nemzetközi Kongresszusára

2017. július 15. szombat 15:31

Tisztelet, felelősség és kapcsolat – ezt a három témát emelte ki Ferenc pápa üzenetében, amelyet a Rio de Janeiróban július 13-án megkezdődött tanácskozásra küldött. A háromnapos rendezvényt az Antoni Gaudí Alapítvány a Nagyvárosokért szervezte.

Az ülésen felszólal Peter Turkson bíboros, az Átfogó emberi fejlődés szolgálatáért létrehozott vatikáni dikasztérium prefektusa. A dokumentumban Ferenc pápa újabb sürgős felhívást intéz a kormányokhoz, hogy foglalkozzanak a környezetvédelemmel, és ne maradjanak tétlenek a levegő- és vízszennyezés láttán.

A teremtett világ tiszteletben tartása egyik alapvető feladatunk – hangsúlyozza a Szentatya üzenetében, utalva a Laudato si’ kezdetű enciklikájára. Nem állhatunk karba tett kézzel, amikor látjuk a levegő minőségének súlyos romlását vagy a nem megfelelően kezelt hulladéktermelés növekedését. Ezek a helyzetek a teremtett világ felelőtlen manipulálásának következményei, és arra van szükség, hogy aktív felelősséget vállaljunk mindenki java érdekében. Sajnos azonban közönyt tapasztalunk közös otthonunk iránt. Ez a passzivitás a felelősségérzet elvesztéséről tanúskodik, ezért a kormányoknak a felelősségteljes hozzáállásra és a minket körülvevő környezet tiszteletére kell ösztönözniük.

A pápa üzenetében kiemeli, hogy a teremtett világ tiszteletben tartása egy kötelezettség a jövő nemzedékei felé is. A környezet védelmét meg kell tanítani nekik, és át kell adni ezt a tudatosságot, valamint hangsúlyt kell fektetni a víz fontosságára, amelyhez a hozzáférés alapvető jog, amit mindenki számára biztosítani kell.

Ferenc pápa üzenetében rámutat az emberi kapcsolatok kialakításának és fenntartásának fontosságára is, ami egyre nehezebbé válik a nagyvárosokban. Sokan bezárkóznak, és még a szomszédjaikban sem bíznak; ez a bizalmatlanság elszigetelődéshez vezet, ami viszont hozzájárul  a szegénységhez. Ezért Ferenc pápa felhívásában figyelmeztet: szükség van a közös erőfeszítésre politikai, nevelési és vallási szinten egyaránt, hogy olyan emberi kapcsolatokat teremtsünk, amelyek lerombolják az embereket marginalizáló falakat.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
remennyel-tekintunk-jovobe-szent-laszlo-nap-jo-palocoknal
Reménnyel tekintünk a jövőbe – Szent László-nap a jó palócoknál

Az egyházmegye László nevű papjait hívta össze Ságújfalu Szent László-plébániája. A Váci Egyházmegye települése az önkormányzat és a plébánia összefogásával egész éves programsorozattal emlékezik védőszentjére. Szeptember 23-án Beer Miklós püspökkel ünnepelt a közösség.

19:50
-hol-nincs-elso-es-nincs-utolso-vendeg
„Hol nincs első és nincs utolsó vendég”

Évközi 25. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Mt 10,28–33)

16:00