A Laudato si’ és a nagyvárosok – Ferenc pápa üzenete a Nagyvárosok II. Nemzetközi Kongresszusára

2017. július 15. szombat 15:31

Tisztelet, felelősség és kapcsolat – ezt a három témát emelte ki Ferenc pápa üzenetében, amelyet a Rio de Janeiróban július 13-án megkezdődött tanácskozásra küldött. A háromnapos rendezvényt az Antoni Gaudí Alapítvány a Nagyvárosokért szervezte.

Az ülésen felszólal Peter Turkson bíboros, az Átfogó emberi fejlődés szolgálatáért létrehozott vatikáni dikasztérium prefektusa. A dokumentumban Ferenc pápa újabb sürgős felhívást intéz a kormányokhoz, hogy foglalkozzanak a környezetvédelemmel, és ne maradjanak tétlenek a levegő- és vízszennyezés láttán.

A teremtett világ tiszteletben tartása egyik alapvető feladatunk – hangsúlyozza a Szentatya üzenetében, utalva a Laudato si’ kezdetű enciklikájára. Nem állhatunk karba tett kézzel, amikor látjuk a levegő minőségének súlyos romlását vagy a nem megfelelően kezelt hulladéktermelés növekedését. Ezek a helyzetek a teremtett világ felelőtlen manipulálásának következményei, és arra van szükség, hogy aktív felelősséget vállaljunk mindenki java érdekében. Sajnos azonban közönyt tapasztalunk közös otthonunk iránt. Ez a passzivitás a felelősségérzet elvesztéséről tanúskodik, ezért a kormányoknak a felelősségteljes hozzáállásra és a minket körülvevő környezet tiszteletére kell ösztönözniük.

A pápa üzenetében kiemeli, hogy a teremtett világ tiszteletben tartása egy kötelezettség a jövő nemzedékei felé is. A környezet védelmét meg kell tanítani nekik, és át kell adni ezt a tudatosságot, valamint hangsúlyt kell fektetni a víz fontosságára, amelyhez a hozzáférés alapvető jog, amit mindenki számára biztosítani kell.

Ferenc pápa üzenetében rámutat az emberi kapcsolatok kialakításának és fenntartásának fontosságára is, ami egyre nehezebbé válik a nagyvárosokban. Sokan bezárkóznak, és még a szomszédjaikban sem bíznak; ez a bizalmatlanság elszigetelődéshez vezet, ami viszont hozzájárul  a szegénységhez. Ezért Ferenc pápa felhívásában figyelmeztet: szükség van a közös erőfeszítésre politikai, nevelési és vallási szinten egyaránt, hogy olyan emberi kapcsolatokat teremtsünk, amelyek lerombolják az embereket marginalizáló falakat.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
orvosmisszio-szuzanya-aldasaval-csokay-andras-eloadasa-parbeszed-hazaban
Orvosmisszió a Szűzanya áldásával – Csókay András előadása a Párbeszéd Házában

Február 20-án este a Párbeszéd Házában „Egy idegsebész missziós orvos tapasztalatai a mai Afrikában egy katolikus kórházban” címmel Csókay András tartott előadást, hatalmas érdeklődés mellett.

14:51
ferenc-papa-imadkozom-azokert-akik-eretneknek-belyegeznek
Ferenc pápa: Imádkozom azokért, akik eretneknek bélyegeznek

Ferenc pápa január 15-én közel egy hetes apostoli útra érkezett Chilébe és Peruba. A Szentatya a két országban zárt körű találkozón vett részt a jezsuita szerzetesekkel. Az alábbiakban a beszélgetések leírt változatát tesszük közzé, mely a La Civiltà Cattolica jezsuita folyóiratban jelent meg.

11:57