A Laudato si’ és a nagyvárosok – Ferenc pápa üzenete a Nagyvárosok II. Nemzetközi Kongresszusára

2017. július 15. szombat 15:31

Tisztelet, felelősség és kapcsolat – ezt a három témát emelte ki Ferenc pápa üzenetében, amelyet a Rio de Janeiróban július 13-án megkezdődött tanácskozásra küldött. A háromnapos rendezvényt az Antoni Gaudí Alapítvány a Nagyvárosokért szervezte.

Az ülésen felszólal Peter Turkson bíboros, az Átfogó emberi fejlődés szolgálatáért létrehozott vatikáni dikasztérium prefektusa. A dokumentumban Ferenc pápa újabb sürgős felhívást intéz a kormányokhoz, hogy foglalkozzanak a környezetvédelemmel, és ne maradjanak tétlenek a levegő- és vízszennyezés láttán.

A teremtett világ tiszteletben tartása egyik alapvető feladatunk – hangsúlyozza a Szentatya üzenetében, utalva a Laudato si’ kezdetű enciklikájára. Nem állhatunk karba tett kézzel, amikor látjuk a levegő minőségének súlyos romlását vagy a nem megfelelően kezelt hulladéktermelés növekedését. Ezek a helyzetek a teremtett világ felelőtlen manipulálásának következményei, és arra van szükség, hogy aktív felelősséget vállaljunk mindenki java érdekében. Sajnos azonban közönyt tapasztalunk közös otthonunk iránt. Ez a passzivitás a felelősségérzet elvesztéséről tanúskodik, ezért a kormányoknak a felelősségteljes hozzáállásra és a minket körülvevő környezet tiszteletére kell ösztönözniük.

A pápa üzenetében kiemeli, hogy a teremtett világ tiszteletben tartása egy kötelezettség a jövő nemzedékei felé is. A környezet védelmét meg kell tanítani nekik, és át kell adni ezt a tudatosságot, valamint hangsúlyt kell fektetni a víz fontosságára, amelyhez a hozzáférés alapvető jog, amit mindenki számára biztosítani kell.

Ferenc pápa üzenetében rámutat az emberi kapcsolatok kialakításának és fenntartásának fontosságára is, ami egyre nehezebbé válik a nagyvárosokban. Sokan bezárkóznak, és még a szomszédjaikban sem bíznak; ez a bizalmatlanság elszigetelődéshez vezet, ami viszont hozzájárul  a szegénységhez. Ezért Ferenc pápa felhívásában figyelmeztet: szükség van a közös erőfeszítésre politikai, nevelési és vallási szinten egyaránt, hogy olyan emberi kapcsolatokat teremtsünk, amelyek lerombolják az embereket marginalizáló falakat.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
krisztus-bennunk-az-orok-elet-feltamadas-remenye-magyar-puspokok-szent-peter-bazilikaban
Krisztus bennünk az örök élet, a feltámadás a reménye – A magyar püspökök a Szent Péter-bazilikában

November 20-tól 25-ig ad limina látogatáson vesznek részt a Vatikánban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai. November 21-én, kedden reggel a magyar püspökök szentmisét mutattak be a Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya-kápolnájában Erdő Péter bíboros főcelebrálásával.

16:04
mit-adtak-piaristak-pestnek-varoshazan-unnepeltek-300-eves-pesti-jelenletuket-pia
Mit adtak a piaristák Pestnek? – 300 éves fővárosi jelenlétét ünnepelte a rend

1717-ben érkeztek az első piaristák Pestre, hogy a főként német ajkúak lakta városban meghonosítsák a magyar nyelvű oktatást, létrehozva az első középiskolát. A rend meghatározó szerepet töltött be a város életében. Az elmúlt 300 évre emlékezve ünnepeltek november 20-án az Újvárosházán.

18:48