A miskolci görögkatolikus egyházmegye képviselői a nemzetközi ministránszarándoklatról

2018. augusztus 12. vasárnap, 12:45

A ministránsok római találkozójáról és a pápával való találkozóról beszéltek a miskolci görögkatolikus egyházmegye képviselői a Vatikáni Rádió műsorában.

Makkai László atya, a miskolci görögkatolikus egyházmegye helynöke; Béres Gábor atya, a miskolci görögkatolikus egyházmegye ministránsreferense; Pindroch Csaba színművész, a Nemzetközi Ministránszarándoklat a Nemzetközi Ministránsszövetség által delegált magyar nyelvű moderátora és egy fiatal ministráns Makkai Domonkos számolt be a Vatikáni Rádió stúdiójában mindazon tapasztalatokról, amelyeket a július 30. és augusztus 3. között Rómában rendezett Nemzetközi Ministránszarándoklaton szereztek.

A miskolci görögkatolikus egyházmegyéből hetven fiatal és három kispap indult útnak, hogy részt vegyen a találkozón. Nagyon jó volt látni, hogy a ministrálás még mindig fontos a fiatalok számára – fogalmazott Makkai László a stúdióbeszélgetésben. „Nagy öröm számunkra, hogy a magyar közösségek ilyen szép számban kivették részüket a ministránstalálkozóból. Nagyon jó volt üdvözölni egymást a Szent Péter téren azokkal a fiatalokkal is, akik a határon túlról érkeztek.”

A római görögkatolikus kollégium templomában augusztus 3-án délelőtt Szocska Ábel püspök vezetésével Szent Liturgiát tartottak a találkozó magyar görögkatolikus résztvevőinek. 14–19 éves görögkatolikus fiúk voltak jelen a nemzetközi eseményen, mely egy életre meghatározó élmény volt számukra. A zarándoklat csúcspontját a Szentatyával való találkozás jelentette. Az ilyen rendezvényeken keresztül elmélyül a fiatalok hite és az egyházi iránti elkötelezettsége, akár papok lesznek, akár civil emberként fogják szolgálni az Egyházat és segíteni előbbre jutását – nyilatkozta Béres Gábor atya.

A miskolci egyházmegyében igen komolyan veszik a ministránspasztorációt: évente van egy egyházmegyei ministránstalálkozó; minden második évben pedig országos ministránstalálkozót szerveznek.

A múlt évi rendezvényen Pindroch Csaba színművész is részt vett, aki mély impulzusokat adott a fiataloknak élethivatással, életvitellel, keresztény értékeink felvállalásával kapcsolatos kérdésekben. Pindroch Csaba kiemelt szerepet kapott Ferenc pápa és a ministránsok idei találkozóján: ő volt a rendezvény magyar moderátora.

„Nagy megtiszteltetés és hatalmas öröm volt a magyarokat képviselni a pápa közelében a Szent Péter téren” – mondta a színművész. Lehetősége volt az esemény végén személyesen is találkozni Ferenc pápával. A Szentatya kisugárzása kapcsán felidézte, hogy korábban taizéi találkozón volt hasonló élménye, amikor annak hatására elgondolkodott a papi hivatáson. „Meghatározó és csodálatos élmény volt a pápával találkozni. Ha valaki nem pap lesz, hanem Thália papja vagy kőműves vagy miniszter, akkor is egy ilyen találkozás olyan oszlop, olyan erős alapja lesz a hitének, a jó iránynak, hogy ezt mindenkinek ajánlom.” Gyerekként ő is vállalt ministránsszolgálatot.

„Nagyon vártuk a pápát. Nagyon jó volt a sok fiatallal találkozni a Szent Péter téren. Nagyon hangulatos volt a magyar fiatalokkal együtt énekelni. Újdonság volt, hogy a németek között sok lány is volt, mert Németországban ők is ministrálhatnak” – számolt be élményeiről Makkai Domonkos ministráns.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
pro-cultura-hungarica-dijat-kapott-bojte-csaba
Pro Cultura Hungarica díjat kapott Böjte Csaba

A magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjakat, köztük Böjte Csabának Pro Cultura Hungarica díjat adtak át a magyar kultúra napján, január 22-én a budapesti Hagyományok Házában.

09:51
zenari-biboros-budapesten-keresztenyek-irgalmas-szamaritanusok-sziriai-foldi-pokolban
Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi lehetővé.

2019. január 22. kedd
Seregély István: Útravaló – 2019. január 23.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 23.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 23.

Mai evangélium – 2019. január 23.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 3,1–6

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle