A miskolci görögkatolikus egyházmegye képviselői a nemzetközi ministránszarándoklatról

2018. augusztus 12. vasárnap 12:45

A ministránsok római találkozójáról és a pápával való találkozóról beszéltek a miskolci görögkatolikus egyházmegye képviselői a Vatikáni Rádió műsorában.

Makkai László atya, a miskolci görögkatolikus egyházmegye helynöke; Béres Gábor atya, a miskolci görögkatolikus egyházmegye ministránsreferense; Pindroch Csaba színművész, a Nemzetközi Ministránszarándoklat a Nemzetközi Ministránsszövetség által delegált magyar nyelvű moderátora és egy fiatal ministráns Makkai Domonkos számolt be a Vatikáni Rádió stúdiójában mindazon tapasztalatokról, amelyeket a július 30. és augusztus 3. között Rómában rendezett Nemzetközi Ministránszarándoklaton szereztek.

A miskolci görögkatolikus egyházmegyéből hetven fiatal és három kispap indult útnak, hogy részt vegyen a találkozón. Nagyon jó volt látni, hogy a ministrálás még mindig fontos a fiatalok számára – fogalmazott Makkai László a stúdióbeszélgetésben. „Nagy öröm számunkra, hogy a magyar közösségek ilyen szép számban kivették részüket a ministránstalálkozóból. Nagyon jó volt üdvözölni egymást a Szent Péter téren azokkal a fiatalokkal is, akik a határon túlról érkeztek.”

A római görögkatolikus kollégium templomában augusztus 3-án délelőtt Szocska Ábel püspök vezetésével Szent Liturgiát tartottak a találkozó magyar görögkatolikus résztvevőinek. 14–19 éves görögkatolikus fiúk voltak jelen a nemzetközi eseményen, mely egy életre meghatározó élmény volt számukra. A zarándoklat csúcspontját a Szentatyával való találkozás jelentette. Az ilyen rendezvényeken keresztül elmélyül a fiatalok hite és az egyházi iránti elkötelezettsége, akár papok lesznek, akár civil emberként fogják szolgálni az Egyházat és segíteni előbbre jutását – nyilatkozta Béres Gábor atya.

A miskolci egyházmegyében igen komolyan veszik a ministránspasztorációt: évente van egy egyházmegyei ministránstalálkozó; minden második évben pedig országos ministránstalálkozót szerveznek.

A múlt évi rendezvényen Pindroch Csaba színművész is részt vett, aki mély impulzusokat adott a fiataloknak élethivatással, életvitellel, keresztény értékeink felvállalásával kapcsolatos kérdésekben. Pindroch Csaba kiemelt szerepet kapott Ferenc pápa és a ministránsok idei találkozóján: ő volt a rendezvény magyar moderátora.

„Nagy megtiszteltetés és hatalmas öröm volt a magyarokat képviselni a pápa közelében a Szent Péter téren” – mondta a színművész. Lehetősége volt az esemény végén személyesen is találkozni Ferenc pápával. A Szentatya kisugárzása kapcsán felidézte, hogy korábban taizéi találkozón volt hasonló élménye, amikor annak hatására elgondolkodott a papi hivatáson. „Meghatározó és csodálatos élmény volt a pápával találkozni. Ha valaki nem pap lesz, hanem Thália papja vagy kőműves vagy miniszter, akkor is egy ilyen találkozás olyan oszlop, olyan erős alapja lesz a hitének, a jó iránynak, hogy ezt mindenkinek ajánlom.” Gyerekként ő is vállalt ministránsszolgálatot.

„Nagyon vártuk a pápát. Nagyon jó volt a sok fiatallal találkozni a Szent Péter téren. Nagyon hangulatos volt a magyar fiatalokkal együtt énekelni. Újdonság volt, hogy a németek között sok lány is volt, mert Németországban ők is ministrálhatnak” – számolt be élményeiről Makkai Domonkos ministráns.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
egyben-tart-ferences-zarandoklat-matraverebely-szentkutra
Egyben tart – Ferences zarándoklat Mátraverebély-Szentkútra

Augusztus 14–20-áig immár huszonnegyedik alkalommal szervezték meg a ferencesek Esztergomtól Mátraverebély-Szentkútig vezető zarándoklatát. A résztvevők száma idén is meghaladta a kétszázat. Augusztus 19-én, a Szécsénytől Szentkútig tartó szakaszon csatlakoztunk a zarándokokhoz

14:27
a-kereszt-tartja-meg-hazat-szent-istvan-kiraly-unnepe-gyori-egyhazmegye-fotemplomaban
A kereszt tartja meg a hazát – Szent István király ünnepe a Győri Egyházmegye főtemplomában

Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be augusztus 20-án, Szent István király, hazánk fővédőszentje ünnepén a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban.

13:00