A Szent Miklós görögkatolikus kollégium nyerte a keresztény roma szakkollégiumok fociviadalát

2019. február 19. , kedd | 11:40

Debrecenben rendezték meg a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat VII. Országos Teremlabdarúgó Tornáját február 16-án, tíz csapat részvételével. Az esemény célja, hogy a sport közös szeretete által erősítse a közösséget.

2018-ban a Wáli István Református Cigány Szakkollégium (WISZ) nyerte a tornát, így idén ismét Debrecen adhatott otthont a rendezvénynek.

A teremlabdarúgó tornára tíz csapat érkezett az ország különböző roma szakkollégiumaiból, többek között Budapestről, Miskolcról, Nyíregyházáról és Szegedről. Debrecent a szervező WISZ, valamint a Lippai Balázs Roma Szakkollégium és a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium diákjai képviselték.

A megnyitó után Komolay Szabolcs alpolgármester kezdőrúgásával indult a focitorna.

Egy pillanatra sem állt meg a labda a Tóth Árpád Gimnázium tornacsarnokában. A kezdőmeccset két debreceni csapat játszotta: a Lippai Balázs Roma Szakkollégium és a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium diákjai mérkőztek meg egymással.

Az idei futballtornán is debreceni siker született: a dobogó első fokára a görögkatolikus szakkollégium csapata állhatott. A Pécsi Evangélikus Roma Szakkollégium ezüstérmes lett; a harmadik helyen a Nyíregyházán működő Evangélikus Roma Szakkollégium végzett.

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat VII. teremlabdarúgó tornáján a bajnokot, a gólkirályt és a legjobb játékost is jutalmazták – ez utóbbi címet a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium csapatának játékosa, Horváth István nyerte.

Az eseményre Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár is ellátogatott.

Magyarországon tizenegy roma szakkollégium működik, melyekben csaknem háromszázötven roma és hátrányos helyzetű fiatal tanul. 2011-ben indult útjára a társadalmi felzárkóztatást segítő stratégia, melyben kiemelkedő szerepe van a Keresztény Roma Szakkollégiumi hálózat intézményeinek.

Forrás: Dehir.hu; Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Miskolczi János és Dezső Attila/Wáli István Református Cigány Szakkollégium

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
csak-azok-kepesek-vedelmezni-akik-szeretettel-szolgalnak-ferenc-papaert-adtak-halat-budapesten
Csak azok képesek védelmezni, akik szeretettel szolgálnak! – Ferenc pápáert adtak hálát Budapesten

Ferenc pápa megválasztásának hatodik évfordulója alkalmából Michael August Blume érsek, apostoli nuncius ünnepi hálaadó szentmisét mutatott be magyar nyelven, Szent József főünnepén, március 19-én a budapesti Szent István-bazilikában.

2019. március 19. , kedd
szent-jozsef-es-mai-apak-interju-asztalosne-elekes-szende-pszichologussal
Szent József és a mai apák – Interjú Asztalosné Elekes Szende pszichológussal

Szent József Jézus életében betöltött szerepéről és az apák mai helyzetéről beszélgettünk Asztalosné Elekes Szende pszichológussal, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanárával.

2019. március 19. , kedd