A Szent Miklós görögkatolikus kollégium nyerte a keresztény roma szakkollégiumok fociviadalát

2019. február 19., kedd | 11:40

Debrecenben rendezték meg a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat VII. Országos Teremlabdarúgó Tornáját február 16-án, tíz csapat részvételével. Az esemény célja, hogy a sport közös szeretete által erősítse a közösséget.

2018-ban a Wáli István Református Cigány Szakkollégium (WISZ) nyerte a tornát, így idén ismét Debrecen adhatott otthont a rendezvénynek.

A teremlabdarúgó tornára tíz csapat érkezett az ország különböző roma szakkollégiumaiból, többek között Budapestről, Miskolcról, Nyíregyházáról és Szegedről. Debrecent a szervező WISZ, valamint a Lippai Balázs Roma Szakkollégium és a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium diákjai képviselték.

A megnyitó után Komolay Szabolcs alpolgármester kezdőrúgásával indult a focitorna.

Egy pillanatra sem állt meg a labda a Tóth Árpád Gimnázium tornacsarnokában. A kezdőmeccset két debreceni csapat játszotta: a Lippai Balázs Roma Szakkollégium és a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium diákjai mérkőztek meg egymással.

Az idei futballtornán is debreceni siker született: a dobogó első fokára a görögkatolikus szakkollégium csapata állhatott. A Pécsi Evangélikus Roma Szakkollégium ezüstérmes lett; a harmadik helyen a Nyíregyházán működő Evangélikus Roma Szakkollégium végzett.

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat VII. teremlabdarúgó tornáján a bajnokot, a gólkirályt és a legjobb játékost is jutalmazták – ez utóbbi címet a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium csapatának játékosa, Horváth István nyerte.

Az eseményre Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár is ellátogatott.

Magyarországon tizenegy roma szakkollégium működik, melyekben csaknem háromszázötven roma és hátrányos helyzetű fiatal tanul. 2011-ben indult útjára a társadalmi felzárkóztatást segítő stratégia, melyben kiemelkedő szerepe van a Keresztény Roma Szakkollégiumi hálózat intézményeinek.

Forrás: Dehir.hu; Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Miskolczi János és Dezső Attila/Wáli István Református Cigány Szakkollégium

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
egyszeru-es-szep-bemutattak-csiksomlyoi-papai-szentmise-liturgikus-eszkozeit
Egyszerű és szép – Bemutatták a csíksomlyói pápai szentmise liturgikus eszközeit

A Ferenc pápa által Csíksomlyón celebrált június 1-jei szentmisén használatos liturgikus eszközöket és a Gyulafehérvári Főegyházmegye első, erre az alkalomra készült Evangeliáriumát mutatták be május 24-én, pénteken a székelyudvarhelyi-szombatfalvi Szent György Plébánia közösségi házában.

2019. május 24., péntek
a-feltamadasba-vetett-hit-mi-remenyunk-bemutattak-szabo-ferenc-sj-ket-uj-konyvet
Hogy meglássuk a szeretet-Istent – Bemutatták Szabó Ferenc SJ két új könyvét

Május 23-án este az Építészet és Művészet Kévés Stúdió Galéria és az Építészek, Mérnökök, Képzőművészek Egylete Baross utcai székházában tartották Szabó Ferenc SJ „Isten nem halt meg” és „»Mindig neki harangozunk…« – Istenkereső magyar költők és írók” című könyveinek bemutatóját.

2019. május 24., péntek