Megkezdődött a Kattárs Miskolcon

Hazai – 2014. szeptember 13., szombat | 13:31

„Merjük vállalni a társadalmi kihívásokat” – hangsúlyozta Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius Miskolcon, a Katolikus Társadalmi Napok (Kattárs) rendezvénysorozatot megnyitó szentmisén szeptember 13-án a minorita Nagyboldogasszony-templomban.

Az esős időjárás miatt a Szent István tér helyett a minorita templomban megtartott szentmisét Magyarország apostoli nunciusával együtt mutatta be több püspök, köztük Veres András, Bosák Nándor, Orosz Atanáz, Palánki Ferenc.

Szentbeszédében Alberto Bottari de Castello a nap szentje, Aranyszájú Szent János alakját állította bátorító és buzdító példaként a hívek elé. Mint mondta, Konstantinápoly érsekeként nem élt könnyebb korban, mint a mostani: többször kényszerült száműzetésbe, mert felemelte szavát a társadalmi igazságtalanság ellen. „Legyen ő a bátorítónk, hogy merjünk kiállni a világban az igazságért” – buzdított az apostoli nuncius.

Összhangban az ékesszóló szent példájával korábbi pápáink, ma pedig Ferenc pápa arra ösztönöznek, hogy keresztény emberként nem szabad félnünk, hogy a társadalom nehézségeivel szembenézzünk, és a világba kilépve vállaljuk a problémák jelentette kihívásokat.

„Komolyak és mélyek ezek a kihívások” – hangsúlyozta a nuncius. „Az egyháznak az a feladata, hogy bátorságot és reménységet vigyen az embereknek. Küldetésünkben, hogy kovászként vigyük a világba az örömhírt, nem vagyunk egyedül: velünk van és vezet bennünket az Úr” – fogalmazta meg Alberto Bottari de Castello.

A szentmise az üldözött keresztényekért mondott imával és áldással ért véget.

A rendezvény az ünnepi megnyitóval folytatódott a templomban. Veres András püspök köszöntötte a résztvevőket, és hivatalosan megnyitotta a Katolikus Társadalmi Napokat. A Szombathelyi Egyházmegye főpásztora a latin compassio (együtt szenvedés, a másik szenvedésében való részesedés – A szerk.) fogalmának értelmezésével arra buzdított, ne nyugodjuk bele se jó, se rossz sorsunkba, fáradhatatlanul keressük a segítés és önsegítés lehetőségét, legyünk jelen embertársaink örömében és bánatában.

„Mit tud tenni a keresztény a világban, mely nem az evangéliumi értékrend alapján működik?” – tette fel a kérdést Veres püspök, s válaszul a jézusi utat mutatta fel: „A szegénységben, betegségben szenvedő embert Jézus boldognak nevezi. Teszi azt annak tudatában, hogy Isten kijelenti, velük, szenvedőkkel akar lenni. Nekünk is ez a feladatunk.”

„Éreztetnünk kell a gyengével Isten megkülönböztető szeretetét. Az Isten- és emberszeretet útja az átalakulás garanciája” – idézte fel Veres András II. János Pál pápa tanítását, aki a szeretetet az emberi cselekvés normájává tette. „Ezt az evangéliumi üzenetet vigyük magunkkal” – zárta köszöntőjét Veres András.

Ezt követően a helyi katolikus közösség nevében köszöntőbeszédet mondott a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége miskolci csoportjának elnöke, Alakszainé Oláh Annamária. A múltbeli nemzedékek társadalom- és kultúraépítő szerepét méltatva azt fogalmazta meg, ez az örökség a közösségben járt, Isten adta alapokra helyezett út megtartó erejével kamatoztatható.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere köszöntőjében méltatta az egyház társadalmi problémákban való szerepvállalását. Reményét fejezte ki, hogy a társadalom felismeri, nélküle nem oldhatók meg gondjaink. Kiemelte az egyházakkal való jó együttműködést Miskolcon, melyet jól példáz az, hogy a városban ma már 18 oktatási intézmény működik felekezeti fenntartásban. „Közösséget építünk, hogy együtt erősebbek legyünk” – zárta köszöntőjét Kriza Ákos.

A Kattárs Pál Feri atya előadásával folytatódott. A délelőtt az esőmentes délután reményében zárult, déltől a Szent István téren várják a programsorozat résztvevőit.

A másodízben megrendezett Kattárs hátterét a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottsága adja Veres András püspök vezetésével. A rendezvény szervezése és lebonyolítása a keresztény vállalkozókat és üzletembereket tömörítő ÉrMe Üzleti Hálózat érdeme, a programot pedig a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola „Keresztény társadalmi elvek a gazdaságban” elnevezésű képzésének szervezői állították össze.

A Katolikus Társadalmi Napok egyházi védnöke Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, világi védnöke Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. A rendezvény házigazdái Orosz Atanáz, a Miskolci Apostoli Exarchátus püspök exarchája és Palánki Ferenc, az Egri Főegyházmegye segédpüspöke és érseki helynöke.

Fotó: Turcsik István

Truttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria