Átadták a Magyar Máltai Szeretetszolgálat felújított intézményét Sátoraljaújhelyen

Hazai – 2018. június 5., kedd | 9:00

Május 31-én átadták a Magyar Máltai Szeretetszolgálat megújult sátoraljaújhelyi központját. Az egykori határőrlaktanya épületében számos máltai program működik – immár modern körülmények között.

A Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Soltész Miklós az átadóünnepségen elmondta, az országban 43 helyszínen, 37 településen valósulnak meg beruházások abból a 4,5 milliárd forintból, amelyen sikeres pályázataik révén 9 karitatív szervezet osztozik. Az államtitkár kiemelte, a támogatás célja, hogy az önkéntesség mellett a többségében egyházi kötődésű szeretetszolgálatok és karitatív szervezetek eddig is kitűnő segítő és támogató munkája még professzionálisabb legyen.

A keretösszegből a karitatív tanács munkájában is részt vevő hat nagyobb szervezet egyenként 650 millió forintot, három szervezet pedig egyenként 200 millió forintot kapott. Ebből főként az infrastrukturális feltételeken javítanak, de olyan munkákat is elvégeznek majd, amelyek az adományok tárolásának körülményeit javítják.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat sátoraljaújhelyi központja 86 millió forintból újult meg, ebből 71 millió forint pályázati támogatásból érkezett, 15 millió forintot pedig a szervezet maga állt.

Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője elmondta: az újhelyi központnak geopolitikai jelentősége is van, hiszen nemcsak egy nehéz szociális helyzetű térségben működik, hanem közel van például az ukrajnai, kárpátaljai területekhez is, ahol ugyancsak nagy szükség van a segítségre.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke emlékeztetett arra, hogy szervezetük az 1990-es évek eleje óta működik Sátoraljaújhelyen, Nagy-Bozsoky József főorvos, egykori MDF-es országgyűlési képviselő kezdeményezésére, aki évtizedeken át sikerrel irányította a helyi csoport munkáját.

A volt határőrlaktanyára, amelyet egykor ajándékba kaptak a várostól, nagyon ráfért a felújítás. Az „Infrastrukturális fejlesztések a hátrányos helyzetűek társadalmi (re)integrációja érdekében” elnevezésű hároméves projekt keretében a sátoraljaújhelyi épületet újították fel először – ismertette az ügyvezető alelnök. – Azért is, mert a jelenleg ott zajló munka (például a hajléktalanellátás, ételosztás, gyermekesélyprogramok) mellett hosszú távon számítanak a zempléni helyszínen olyan új szolgáltatás megvalósítására is, mint az ifjúsági önkéntes szolgálat működtetése – tette hozzá Győri-Dani Lajos.

Forrás: MTI; Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Vajda János/MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria