Az edelényi görögkatolikus iskola diákjai az élelmiszer-pazarlás ellen

2018. május 17. csütörtök 17:33

Második helyezést ért el az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola 6.b osztálya a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által az élelmiszer-pazarlás megelőzése témakörében meghirdetett országos pályázaton.

A NÉBIH szeretné, ha Magyarországon csökkenne az élelmiszer-pazarlás mértéke. A megtermelt élelmiszerek egyharmada kárba vész, s ennek egyik oka a fogyasztók gondatlansága. Az élelmiszer előállításába befektetett munka és az alapanyag is kárba vész, ez pedig káros hatással van a környezetünkre. Ezért hirdettek országos pályázatot diákok számára, melynek célja az volt, hogy felhívják a tanulók figyelmét az élelmiszer-pazarlásra.

A gyerekek kaptak egy kis kiadványt, amelyben rengeteg érdekességet olvashattak az élelmiszer-hulladékokról. Számos tippet, trükköt tanulhattak meg annak érdekében, hogy minél kevesebb élelmiszer kerüljön a szemétbe otthonunkban.

A pályázó diákok három fordulón keresztül tesztfeladatokat töltöttek ki, a fordulókon az edelényi tanulók összesen 96 százalékos eredményt értek el. Így jogosultak lettek arra, hogy a negyedik fordulóban is részt vegyenek, melynek során egy kisfilmet kellett készíteniük. A választás a „Maradékból finomat” témájára esett. Megmaradt krumplipürét használtak fel különböző ételek készítéséhez; készült krumplis lángos, szilvás és epres gombóc, krokett és krumplis pogácsa is. Megmaradt almát is használtak: almaecet és almachips készült belőle.

A zsűri május első hetében hozta nyilvánosságra, hogy a döntőbe jutott hatvanegy csapat közül az edelényi Szent Miklós-iskola diákjai a második helyezést érték el.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
lelki-gondjainkrol-nem-csak-plebanosoknak-es-teologusoknak
Lelki gondjainkról – nem csak plébánosoknak és teológusoknak

A plébánosok és teológusok napja résztvevői különleges előadásokat hallhattak október 18-án Pannonhalmán: Anselm Grün OSB lelki gondjainkról, Tomáš Halík professzor pedig hit és hitetlenség kérdéseiről osztotta meg gondolatait a gimnázium dísztermében.

2018. október 19. péntek
huszeves-az-alsoszentmartoni-szent-marton-ovoda
Húszéves az alsószentmártoni Szent Márton Óvoda

Alapításának huszadik évfordulóját ünnepelte az alsószentmártoni Szent Márton Óvoda. Az október 15-én tartott jubileumi ünnepségen Udvardy György megyéspüspök megáldotta a máriagyűdi kegyszobor másolatát, amit az óvodában helyeztek el.

2018. október 19. péntek