Az edelényi görögkatolikus iskola diákjai az élelmiszer-pazarlás ellen

2018. május 17. csütörtök 17:33

Második helyezést ért el az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola 6.b osztálya a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által az élelmiszer-pazarlás megelőzése témakörében meghirdetett országos pályázaton.

A NÉBIH szeretné, ha Magyarországon csökkenne az élelmiszer-pazarlás mértéke. A megtermelt élelmiszerek egyharmada kárba vész, s ennek egyik oka a fogyasztók gondatlansága. Az élelmiszer előállításába befektetett munka és az alapanyag is kárba vész, ez pedig káros hatással van a környezetünkre. Ezért hirdettek országos pályázatot diákok számára, melynek célja az volt, hogy felhívják a tanulók figyelmét az élelmiszer-pazarlásra.

A gyerekek kaptak egy kis kiadványt, amelyben rengeteg érdekességet olvashattak az élelmiszer-hulladékokról. Számos tippet, trükköt tanulhattak meg annak érdekében, hogy minél kevesebb élelmiszer kerüljön a szemétbe otthonunkban.

A pályázó diákok három fordulón keresztül tesztfeladatokat töltöttek ki, a fordulókon az edelényi tanulók összesen 96 százalékos eredményt értek el. Így jogosultak lettek arra, hogy a negyedik fordulóban is részt vegyenek, melynek során egy kisfilmet kellett készíteniük. A választás a „Maradékból finomat” témájára esett. Megmaradt krumplipürét használtak fel különböző ételek készítéséhez; készült krumplis lángos, szilvás és epres gombóc, krokett és krumplis pogácsa is. Megmaradt almát is használtak: almaecet és almachips készült belőle.

A zsűri május első hetében hozta nyilvánosságra, hogy a döntőbe jutott hatvanegy csapat közül az edelényi Szent Miklós-iskola diákjai a második helyezést érték el.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-exkluziv-interjuja-nyugati-keresztenyseg-is-megujulhat
Ferenc pápa exkluzív interjúja: A nyugati kereszténység is megújulhat!

Abból az alkalomból, hogy Szent XXIII. János pápa földi maradványait Rómából Bergamóba szállították, a Szentatya exkluzív interjút adott a L’Eco di Bergamo című napilapnak, amelyben több aktuális kérdést is érintett.

2018. május 25. péntek
vilagmeretu-szentsegimadasra-hivnak-junius-2-an
Világméretű szentségimádásra hívnak június 2-án!

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Általános Titkársága úrnapjához kapcsolódva június 2-án délután 5-től szentségimádást hirdet, hogy együtt dicsőítsük az Oltáriszentségben jelenlévő Jézust szerte a világon. Továbbra is lehet új helyszíneket regisztrálni a Corpus Domini weboldalon.

2018. május 25. péntek