Az egyházzene misszionáriusa – emlékezés Hoffmann László győri orgonaművészre

2016. március 10. csütörtök 15:24

Az életének 67. évében nemrég elhunyt Hoffmann László orgonaművész és egyházzenész méltatását a Győri Egyházmegye honlapján tették közzé.

Hoffmann László Győrött született 1949. március 26-án. A győri bencés gimnáziumban érettségizett, ott fedezte fel az egyházzenét. A műfaj szeretete végigkísérte egész életén. Miskolcon a Bartók Béla Zenei Szakközépiskolában orgona szakot végzett, már ott orgonistája lett az „újgyőri” plébániatemplomnak. Később orgonát és karvezetést tanult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Gergely Ferenc, Maklári József, Párkai István és Vásárhelyi Zoltán növendékeként. 1975-ben diplomázott. Tanulmányi ideje alatt az ifjú európai orgonisták versenyén, Prágában megosztott I. helyezést ért el, valamint barokk mesterkurzuson vett részt Innsbruckban. A diplomahangversenyén elhangzó modern mű előadásáért Artisjus-díjban részesítették.

Tanulmányai elvégzése után Győrbe került, a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában kezdett tanítani. 1990-ben Cziglényi Lászlóval és Alföldy-Boruss Csillával elindították az orgona tanszakot, mellette pedig egyházzenét oktatott. A Széchenyi Egyetem zenei fakultásán is megszervezte az egyházzenei képzést. Neki köszönhető a Szentlélek-templom nagy orgonája: nemcsak játszott rajta, de kórust is szervezett. Ugyanezt tette a győri kármelita templomban is – orgonált, kórust szervezett. A Kisalföld napilap 2009-ben számolt be Korszerű orgona barokk hangzással címmel arról, hogy Hoffmann László közreműködésével megújult és barokk hangzást is kapott a kármelita templom orgonája.

Innentől kezdve Bach műveinek tolmácsolása is tökéletesen valóra válhatott. Ezt a kórust betegségéig irányította. Mikor már nem bírta tovább, pályatársa, felesége, Hoffmann-né Kemenes Vera folytatta a munkáját.

„Nem volt sima természetű, megalkuvó ember – emlékezik pályatársára Cziglényi László orgonaművész, tanár, kolléga. – A jó ügyekért képes volt harcba szállni, számtalan sikere ennek köszönhető. Ilyen volt a kármelita templom orgonája, és ilyen volt Halmos László egyházi műveinek kiadása is.”

Halmos László a szocialista időkben ugyan ismert zeneszerző volt Győrben, de egyházzenei művei miatt nem volt népszerű. Halála után emléke hamar feledésbe merült, és az évek során ezek a zenedarabok elvesztek volna, ha Hoffmann László fáradhatatlan kutatómunkával össze nem gyűjti őket. Halmos művei most rendszerezve megtalálhatók a Richter-gyűjteményben. A zeneszerző hagyatékának rendezése nyomán kötetben adta ki egyházi kórusműveit, a kármelita templom kórusával pedig CD-t készített énekkari darabjaiból.

Hoffmann László pedagógiai és egyházi munkája mellett rendszeresen koncertezett Magyarország és Európa templomaiban, hangversenytermeiben; több kórussal, így a győri Bartók-iskola kórusával, a Győri Leánykarral, a vagongyári kórussal, a komáromi Vox Femina Nőikarral karnagyként és orgonistaként dolgozott hangversenyek, CD-felvételek közreműködőjeként. A kortárs zenei életnek is részese volt, több kortárs zeneszerző – így Koloss István, Reményi Attila – ajánlotta neki műveit. Pályatársa, Mali Katalin írta: „A zene odaröpít minket, ahová mindig is vágytunk, magunkhoz, egymáshoz, az Isten tenyerére.” Hoffmann László már ott van. Ötvenéves kántori tevékenységéért pápai áldást kapott. Ezzel az ajánlással érkezett oda.


Forrás és fotó: Kisalföld/Győri Egyházmegye

Pió Márta/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
a-jelenletbol-fakad-minden-bemutattak-varga-laszlo-puspokkel-keszult-interjukotetet
A jelenlétből fakad minden – Bemutatták a Varga László püspökkel készült interjúkötetet

Április 25-én mutatták be Kaposváron „A bőrünk alá bújt Isten” című könyvet, melyben Varga László kaposvári megyéspüspökkel beszélget Bodnár Dániel. A Magyar Kurír gondozásában, az Új Ember Kiadványok sorozatban megjelent kötetet Versegi Beáta Mária nővér, a Nyolc Boldogság Közösség tagja ismertette

2018. április 26. csütörtök
vagany-keresztenyek-az-informacios-tarsadalom-koraban-majus-vegen-tartjak-kereszteny-szigetet
Vagány keresztények az információs társadalom korában? – Május végén tartják a Keresztény Szigetet

A Keresztény Szigetet május 26-án, szombaton negyedik alkalommal rendezi meg az ÉrtékMegőrző (ÉrMe) Hálózat és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) a Margit-szigeten. Izgalmas családi programok mellett mélyenszántó pódiumbeszélgetések várják az érdeklődőket.

2018. április 26. csütörtök