Az otthoni beteggondozás fenntartására gyűjtenek idén a Gyulafehérvári Főegyházmegyében

Külhoni – 2018. november 16., péntek | 16:17

A Gyulafehérvári Caritas által szervezett Szent Erzsébet-gyűjtés ebben az évben a betegek megsegítésére, az őket támogató otthoni beteggondozó szolgálat fenntartására kéri a hívek adományát október 18-án.


A tavalyi gyűjtés összegét hátrányos helyzetű gyermekek oktatására, az őket támogató programokra fordította a Gyulafehérvári Caritas. A szervezet idén a sok munkával, évtizedek alatt kiépített otthoni beteggondozó szolgálat számára gyűjt, mivel úgy tapasztalják, hogy az utóbbi időben a következetlen román állami támogatási rendszer és a nem megfelelő jogi szabályozás inkább ellehetetleníti, mint segíti a szolgálat tevékenységét.  Ezért minden forrás szükséges, hogy a munkát folytatni tudják a rászoruló idősek és betegek ápolása érdekében.

A gyűjtésre Jakubinyi György gyulafehérvári érsek körlevélben hívja fel a papság és a hívek figyelmét. 

Főtisztelendő Paptestvérek! Kedves Hívek!

Egy érdekes hasonlat szerint a nemzedékek élete a homokórához hasonló. A homokszemek előbb-utóbb mind lefutnak a felső részből az alsóba. Mindegyik máskor. Mindegyiknek saját története van, de egyik homokszemnek sincs története a többiek nélkül.

Amikor a Szentírásban az idősek tiszteletéről olvasunk, vagy Isten negyedik parancsa alapján kötelességünknek érezzük figyelni a szüleinkre, kevésbé kerül hangsúly arra, hogy nekünk nem azért kell tisztelnünk őket, hogy aztán minket is tiszteljen a minket követő nemzedék. Ez önmagában nemcsak kevés, hanem kifinomult önzés is. Az idős embert azért kell tisztelnünk, mert idősödő és törékeny testében egy lelket hordoz, amely Isten képmására teremtetett. Ez adja meg az ember méltóságát, és ezért kéri Isten, hogy segítsünk másokon.

Ezzel a gondolattal forduljunk szépkorú testvéreink felé Szent Erzsébet-gyűjtésünk során is ebben az évben, és támogassuk lehetőségünkhöz mérten a Gyulafehérvári Caritas idősprogramjait, arra gondolva, hogy ők azok, akikkel a mi világunk kezdődött, és akik fontos láncszemek a mi személyes fejlődésünkben, ahogy a homokóra szemeinek hasonlata is utal erre.

Köszönetet mondok ezúton azért is, hogy minden évben figyelnek a társadalom peremvidékeire szorultakra. Ez tavaly sem volt másképp, amikor segélyszervezetünk gyermekprogramjait segítették. Összesen 225 522 lej [több mint 15 és fél millió forint – a szerk.] gyűlt össze, Isten fizesse meg jótékonykodásukat.

A tisztelendő paptestvéreket és a kedves híveket szeretettel kérem, hogy lehetőségeikhez mérten segítsék főegyházmegyei karitászszervezetünk idei kezdeményezését is. A folyó év november 18-ra tervezett Szent Erzsébet-gyűjtésből befolyt összegeket kérjük a Gyulafehérvári Caritas Román Kereskedelmi Banknál megnyitott RO46 RNCB 0003 0015 6949 0006 számú bankszámlájára utalni (hivatalos megnevezése: Caritas Alba Iulia, adóhivatali szám: CF. 4562770), vagy a helyi kirendeltségeknél, munkapontoknál leadni.

Adományaikért ezúton is őszinte köszönetet mondok. A jó Isten fizesse meg mindenkinek áldozatát a maga kegyelmi gazdagságából.

Gyulafehérvár, 2018. november 1-én, mindenszentek főünnepén.

† György s. k.
érsek

Forrás és fotó: Gyulafehérvári Caritas; Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria