Az USA nemzetközi vallásszabadságért felelős utazó nagykövetét fogadta Orbán Viktor

Hazai – 2018. november 15., csütörtök | 20:44

Az üldözött keresztények védelmében tervezett közös fellépésről és a Nyugat-Európában terjedő antiszemitizmusról is egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök és Samuel Brownback, az Egyesült Államok nemzetközi vallásszabadságért felelős utazó nagykövete az Országházban november 15-én.

Az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke számolt be a találkozóról, amelyen az utazó nagykövet hangsúlyozta: az amerikai kormány részéről a vallásszabadság témája kiemelt prioritás, ezért a magyar kormány üldözött keresztények megsegítését célzó politikája iránt nagy érdeklődést mutatnak. Orbán Viktor és Samuel Brownback aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy – többek között a migrációs válság következményeként – Nyugat-Európában ismét terjedőben van az antiszemitizmus.


A nagykövet tájékoztatást adott arról, hogy az amerikai kormányzat a magánszektor bevonásával azon dolgozik, hogy megfelelő pénzügyi forrással lehetővé tegye, hogy az elüldözött közel-keleti keresztények visszatérhessenek otthonaikba. Elismerését fejezte ki, hogy Magyarország ugyanezen cél érdekében komoly, szinte erején felüli áldozatvállalásra is hajlandó. Orbán Viktor ismertette vendégével Magyarország álláspontját, mely szerint a segítséget kell helybe elvinni, nem pedig a bajokat importálni.

Samuel Brownback örömmel állapította meg, hogy a magyar és az amerikai vezetés közötti együttműködés folyamatosan javul, ezzel kapcsolatban Orbán Viktor megismételte: kiválóak a magyar–amerikai kapcsolatok.

Forrás és fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria