Badalik Bertalan veszprémi püspökre emlékeznek Hódmezővásárhelyen

Megszentelt élet – 2015. október 14., szerda | 11:43

Badalik Bertalan veszprémi katolikus püspök, a magyar domonkos rendtartomány egykori vezetője emlékére konferenciát rendeznek október 15-én a hódmezővásárhelyi Emlékpontban – tájékoztatott Elek András sajtóreferens.

Badalik (Sándor) Bertalan domonkos szerzetes a 20. század első felének egyik legkiválóbb magyar hitszónoka, prédikátora volt.

Hódmezővásárhelyen született 1890. december 10-én. 1908-ben lépett be a Domonkos-rendbe, ott kapta a Bertalan rendi nevet. 1914-ben szentelték pappá Grazban. 1938 és 1946 között volt a magyar domonkos rendtartomány tartományfőnöke, majd XII. Piusz pápa 1949. július 28-án kinevezte veszprémi püspökké. Tisztségét 1957. augusztus 15-éig láthatta el, akkor, Nagyboldogasszony napján ugyanis az abaúji Hejcére internálták. 1964 októberéig élt kényszerlakhelyén, akkor egészségi állapotára tekintettel megengedték neki, hogy Budapestre költözzön, ahol a következő évben elhunyt.

Földi maradványait – mivel a hatóságok nem engedélyezték veszprémi temetését – szülővárosában, Hódmezővásárhelyen helyezték nyugalomra. Újratemetését 1991-ben tartották, hamvai akkor kerültek Veszprémbe.

Nekrológjában a Vatikán napilapja, a L’Osservatore Romano így írt róla: „Hosszú éveken keresztül vezette rendjének magyar tartományát, melynek elterjedésében nagymértékben működött közre. (...) Papjaitól és híveitől távol élte le életét, ragyogó példáját mutatva a megpróbáltatások és a betegség elviselésének, az egyházhoz és az Apostoli Szentszékhez való hűségnek...”

Badalik Bertalan születésének 125. és halálának 50. évfordulója alkalmából a Szent Domonkos-rend Magyar Tartományfőnöksége és a hódmezővásárhelyi Emlékpont konferenciát szervezett, melyen Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi püspök mond köszöntőt, a tanácskozást Barna Ferenc Máté domonkos tartományfőnök nyitja meg.

A konferencián bemutatják a vasvári Domonkos Rendtörténeti Gyűjteményben található Badalik-dokumentumokat, előadás hangzik el Badalik Bertalan püspöki kari üléseken betöltött szerepéről, a domonkos nővérek magyarországi újratelepítéséért végzett munkájáról, a főpásztor internálásának időszakáról és az utolsó útja körüli bonyodalmakról. A tanácskozást a kommunista diktatúra egyházellenes fellépéseiről szóló előadások zárják.

Fotó: Szaléziánum

MTI/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria