Benedek közössége – Rendalapítójukat ünnepelték a tihanyi bencések

2018. július 13. , péntek | 21:09

Szent Benedek apát nyári ünnepének estéjén, július 11-én a Tihanyi Bencés Apátság szerzetesközössége a rend más házaiból érkezett testvérekkel, szerzetes és egyházmegyés vendég atyákkal, valamint zarándokok seregével ünnepelte a rendalapítót.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnep déli órájában Korzenszky Richárd emeritus perjel fogadta a Szent Benedek gyalogos zarándoklat résztvevőit, akik idén Pannonhalmáról indulva (idén a győri bencés házban zajló felújítási munkák miatt nem tudott onnan indulni a zarándoklat) járták végig azt az utat, amely összeköti a két ősi monostort. A Szent Benedek Zarándoklat célja, hogy Via Benedictinaként lelkileg is összekösse a magyarországi bencés monostorokat: Győrt, Pannonhalmát, Bakonybélt és Tihanyt. 

A vesperással egybekötött ünnepi szentmisét a jezsuita Bellovics Gábor, a bencés közösség barátja vezette.

Mihályi Jeromos elöljáró a tihanyi bencés közösség nevében örömmel köszöntötte a közös ünnepre érkezetteket, kiemelve, hogy a tökéletességre törekvő embert ünnepeljük. Szent Benedek azon volt, hogy minél jobban szeresse az Istent, és vele minél mélyebb közösségben legyen. Ez a közösség nyilvánul meg az oltár körül.

„Benedek valami olyat hozott létre, ami jó lenne, ha ma is valóság lenne” – hangsúlyozta prédikációjában Bellovics Gábor. „Működő közösséget hozott létre, ahol az imádság az első. De milyen a benedeki működő közösség, amely meghatározó lett a kereszténység számára? – tette fel a kérdést. – Ahol működik a háromirányú kommunikáció: felfelé; egymás között; és ami ma az első helyre kívánkozik: önmagunk felé”, és hozzátette: „mindenekelőtt nem azzal kell foglalkoznunk, hogy megértsük a másikat, hanem hogy mi mit is gondolunk, és mit is érzünk. Béke. Ha az ember békében van elsősorban önmagával, igent mondtak saját útjára és el tudja fogadni azt, hogy nem mindenben jó.”

A kereszténység és Európa viszonylatában a 2017 októberében szentelt jezsuita idézte a manapság hangsúlyossá vált mondatot: vissza kell térnünk a gyökereinkhez. Ez a mondat a mai fiatalok fülében rosszul hangzik, mert mintha mindent úgy kellene csinálni, mint régen. „A keresztény gyökér nem a régi képek leporolását jelenti, hanem azt, hogy az élő Jézus Krisztushoz kapcsolódok itt és most, aki engem kihívások elé állít: a felebarát, illetve az ellenség szeretetének … kihívása elé. És mi nem szeretjük a kihívásokat. Legyen identitásunk, és ez Jézus Krisztusnak a szeretete, és adjuk azt, amit tudunk adni, nem pedig azt, amiről úgy gondoljuk, hogy adnunk kellene. Tanuljunk meg egymáshoz természetesen kapcsolódni” – kérte a jezsuita az ünnep résztvevőit.

A tihanyi bencések a napokban több programmal ünnepelték alapítójukat és a tőle eredő szerzetesi hagyományt: július 10-én éjjel az Apátságban Csend hangjai címmel különleges sétát tartottak, július 12-én délelőtt ünnepélyesen is átadták a megújuló Apátsági Rege Cukrászdát, 13-án pedig – „jókor reggel” – A hajnal fényei címmel természeti, zenei és gasztronómiai élményekben gazdag együttlétre hívták az érdeklődőket.

A szentmise teljes terjedelmében megtekintehető ITT.

Forrás és fotó: Tihanyi Bencés Apátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
csak-azok-kepesek-vedelmezni-akik-szeretettel-szolgalnak-ferenc-papaert-adtak-halat-budapesten
Csak azok képesek védelmezni, akik szeretettel szolgálnak! – Ferenc pápáert adtak hálát Budapesten

Ferenc pápa megválasztásának hatodik évfordulója alkalmából Michael August Blume érsek, apostoli nuncius ünnepi hálaadó szentmisét mutatott be magyar nyelven, Szent József főünnepén, március 19-én a budapesti Szent István-bazilikában.

2019. március 19. , kedd
szent-jozsef-es-mai-apak-interju-asztalosne-elekes-szende-pszichologussal
Szent József és a mai apák – Interjú Asztalosné Elekes Szende pszichológussal

Szent József Jézus életében betöltött szerepéről és az apák mai helyzetéről beszélgettünk Asztalosné Elekes Szende pszichológussal, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanárával.

2019. március 19. , kedd
Útravaló – 2019. március 19., Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese

Útravaló – 2019. március 19., Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. március 19.

Mai evangélium – 2019. március 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,16.18–21.24a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle