Beteg gyermekekkel és ápolóikkal ünnepelte születésnapját Ferenc pápa

2018. december 18., kedd | 15:27

December 16-án, vasárnap Ferenc pápa a VI. Pál aulában találkozott a vatikáni Szent Márta gyermekorvosi rendelő betegeivel, szerzetesnővéreivel, orvosaival, ápolóival és alkalmazottaival, hogy köszöntse őket a közelgő ünnep alkalmából.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Örömmel vagyok veletek – köszöntötte Ferenc pápa a Szent Márta gyermekorvosi szakrendelő „családját”. – A mostani karácsonyi időben azon gondolkodtam, hogy ha a gyermek Jézusnak influenzája vagy meghűlése lenne, akkor…, no, mit is csinálna az anyukája? Nem gondolom, hogy Názáretben vagy Egyiptomban lett volna akkoriban gyermekorvosi rendelő, de biztos, hogy ha a Szűzanya ma Rómában lakna, akkor ide hozná a gyermekét ebbe a rendelőbe. Ebben biztos vagyok!

A pápa megköszönte a dolgozók munkáját: „Ez egy test és ebben a testben élet van… Gyerekekkel dolgozni nem könnyű feladat, de a gyerekek sokat tanítanak nekünk! Nekem egyet feltétlenül: ahhoz, hogy az élet valóságát megértsem, le kell hajolnom, miként lehajolunk a gyerekekhez, hogy puszit adjunk nekik. Ők ezt tanítják nekünk. A gőgösök, a fennhéjázók nem képesek megérteni az életet, mert nem tudnak lehajolni. Mindnyájan – szakemberek, szervezők és nővérek – sok mindent adunk a gyermekeknek, ők pedig ezt az üzenetet adják nekünk: Hajolj le! Hajolj le, légy alázatos, és így megtanulod megérteni az életet, és megérted az embereket. Ti mindnyájan megkaptátok ezt a képességet, és le tudtok hajolni.”

Boldog karácsonyt kívánok nektek, egy szent karácsonyt és szívből hálát adok mindenért, amit tesztek a gyerekekért – mondta a Szentatya, és a másnapi születésnapja alkalmából kapott nagy ünnepi tortára pillantva még hozzátette: „Azt is kívánom, hogy senkinek ne feküdje meg a gyomrát ez a hatalmas torta!”

A szolgáló szeretet alakja, Szent Márta nevét viselő vatikáni gyermekorvosi rendelőt 1922. május 8-án alapította XI. Piusz pápa, elődje kezdeményezése nyomán.

A Nagy Háború után, 1921 októberében Dula Draeck, egy New York-i jótevő hölgy a Drycko nevű tejporgyár nevében azzal a kéréssel fordult XV. Benedek pápához, hogy az ő hozzájárulásával teremtse meg annak a lehetőségét, hogy Rómában tejet osszanak a rászoruló gyerekeknek. A pápa eleget tett a kérésnek, olyannyira, hogy amikor 1922. január 22-én, a halálos ágyán felsorolták neki pápasága jeles eseményeit, megjegyezte: „Kihagytátok a Szent Márta nevű gyermekorvosi rendelőt, amelyet szegény gyermekek ápolására alapítottunk.”

Az Isten segítségével és a vincés nővérek közreműködésével a kezdeményezés eredményesen működött a béke időszakában és a II. világháború alatt is.

A Szent Márta gyermekorvosi rendelő levéltárában őriznek egy levelet, melyet 1944-ben Giovanni Battista Montini, a későbbi VI. Pál írt. A levél írásakor államtitkár-helyettesként 10 csomag, egyenként 27 kilós tejporadományt vitt a beteg gyerekeknek XII. Piusz pápa nevében. „Sajnos nem rendelkezünk nagyobb mennyiséggel, de ez két hónapra elég lesz, addig is várjuk, hogy a Gondviselés révén érkezzék segítség.” Azt is írja, hogy „XII. Piusz pápa atyai érzésekkel viseltetett a beteg gyerekek iránt”.

1951-ben a Vatikáni Kormányzóság kérésére a rendelőt kibővítették gyermekorvosi ügyelettel. A ’60-as években a Nervi aula, a későbbi VI. Pál terem építése miatt egy ideig otthon nélkül maradt a rendelő, ezért inkább kijártak az orvosok a beteg gyerekekhez és a segítséget is házhoz vitték. 1965-ben az intézmény megkapta székhelyét a Vatikánban, ahol most is működik. 1966-ban 94 gyermeket ápoltak, hetente 61 kiló tejport osztottak szét, amerikai jótékony asszonyok adományaiból.

2008. július 3-án XVI. Benedek alapítványi szintre emelte a rendelőt, saját szabályzattal látta el és élére egy felelőst nevezett ki. A Szent Márta Alapítvány jelenlegi elnöke és védnöke, Ferenc pápa rendelkezése nyomán, Konrad Krajewski bíboros, pápai főalamizsnás.

A gyermekorvosi rendelő munkatársai napjainkban – főként a közeli Bambino Gesù vatikáni gyermekkórház orvosai és sok önkéntes segítségével – évente 450 beteg kisgyermek ellátásáról gondoskodnak, függetlenül a betegek vallásától és származásától.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
kovacs-zoltan-mariologus-gyumolcsolto-boldogasszony-unneperol-86418-20190324235153
Kovács Zoltán mariológus Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről

Az alábbiakban Kovács Zoltán plébános, mariológus írását tesszük közzé Urunk születésének hírüladása, magyar népi nevén Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről.

05:00
ferenc-papa-isten-turelmes-es-lehetoseget-ad-valtozasra
Ferenc pápa: Isten türelmes, és lehetőséget ad a változásra

Március 24-én a Szentatya Jézusnak az Isten irgalmasságáról és a megtérés szükségességéről szóló példázatáról elmélkedett a déli Angelus elimádkozásakor. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.

2019. március 24., vasárnap
Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle