Böjti ételeket kóstolhattak a szeged-alsóvárosi ferences kolostor refektóriumában

Megszentelt élet – 2017. március 14., kedd | 18:38

Március 11-én nagy érdeklődés mellett böjti ételek kóstolóját tartották a Szeged-Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont szervezésében a rendház refektóriumában; az ott kóstolt ételek receptjét a ferencesek közzétették Facebook-oldalukon.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szeged-alsóvárosi ferencesek közkívánatra közzétették azoknak az ételeknek a receptjeit, amelyeket március 11-én kóstolhattak az érdeklődők a rendház szerzetesi ebédlőjében. Az ételek Bálint Sándor gyűjtéséből származnak; egy-egy rövid leírás alapján próbálták meg rekonstruálni őket.

Zöldséges árpakásaleves

A karikára vágott leveszöldségeket olajon megpirítjuk, majd vízzel felengedjük. Sózzuk, borsozzuk. Olajjal készült, vékony paprikás rántással berántjuk, és sós vízben főtt hántolt árpát keverünk hozzá.

Kásaszömes olajos káposzta

A savanyú káposztát kiöblítjük, és egy kicsit összevágjuk. Olajon megpirítjuk, majd vízzel felengedjük. Törött borssal és őrölt köménnyel fűszerezzük. Amikor megpuhult, olajjal készült, vékony, paprikás rántással berántjuk. Sós vízben főtt kölessel összefőzzük. Ezt az ételt általában már nagycsütörtökön elkészítették, de csak másnap fogyasztották hidegen, mert nagypénteken nem volt szabad tüzet gyújtani.

Olajos törött paszúr

A száraz szemesbabot sós, babérlevéllel és egész borssal ízesített vízben, apróra vágott vöröshagymával egészen puhára főzzük. Mikor megfőtt, olajjal készült, vékony, paprikás rántással berántjuk, és a bab egy részét krumplinyomóval pürésítjük, így még sűrűbb lesz. Ezt az ételt is jellemzően nagypénteken ették.

Lekváros köleskása

Hántolt kölest egy nagy csipet sóval két-háromszoros mennyiségű vízben sűrű kásává főzünk. Egy olajozott, magasabb falú tepsibe elsimítjuk a kása felét. Ez legkönnyebben olajos kanállal fog menni. Ezután következik egy réteg szilvalekvár, majd a kása másik fele. Sütőben összesütjük, ha kicsit meghűl, nagyon könnyen szeletelhető.

Jellemző böjtös étel volt még a pattogatott kukorica, illetve az olajos kenyér is. A pattogatott kukoricát főként nagypéntek délután szabadtűzön készítették, de a kálváriákhoz vezető utak mentén is árusították.

Az olajos kenyér egyszerűen, olajjal megkent kenyér volt; a kóstolón ehhez most paprikamagolajat használtak.

Az ételekhez jó étvágyat kívánnak a szeged-alsóvárosi ferencesek!

Forrás és fotó: Szeged-Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria