Böjti sms-ekkel segíti a karácsonyi előkészületet a Görögkatolikus Egyház

2018. november 14. szerda 15:50

A bizánci hagyományú egyházakban november 15-én kezdődik és december 24-éig tart a karácsonyi böjt. Akárcsak a húsvétot megelőző nagyböjt, ez az időszak is negyvennapos.

Karácsonyra készülünk, Jézus Krisztus test szerinti születésére. Az Istengyermek megjelenik a világban, ami az első századokban szoros összefüggésben volt az epifánia (vízkereszt) ünnepével, olyannyira, hogy ugyanazon a napon ünnepelték a két eseményt. A december 25-i dátum meghatározása Nyugaton történt, amit a keresztény Kelet átvett, de csak a 4. század végén, az 5. század elején, Palesztina pedig véglegesen csak a 6. században fogadta el azt.

Szétvált a két nagy ünnep, s idővel az emberek szívében a karácsony lett a kedvesebb, a vízkereszt fényes ünnepe pedig szinte teljesen háttérbe szorult. Sokszor úgy elsikkad a hétköznapok között, hogy még a hitben buzgóbb családoknak is nehézséget jelent a szenteltvíz „beszerzése”. A beszerzés talán nem a legkívánatosabb szó ebben az összefüggésben, de jól jelöli azt az általános lelkületet, ami áthat mindnyájunkat, sajnos még a keresztényeket is. A karácsonyi készültünk sokszor nem egyéb, mint egy nagy beszerzés. Mondhatni kipipáljuk, ha megvásároltuk a házastársunknak, gyerekeiknek, szüleinknek, rokonainknak a tervezett ajándékokat, hasonlóképpen, mint egy jó üzletember, aki teljesítette feladatát. Ehhez azonban nem kell Krisztus-követőnek lenni.

Mit tegyen egy hívő görögkatolikus? Talán mindenkinek eszébe jut ilyenkor a böjt és az imádság, de hogyan valósíthatjuk meg? A Görögkatolikus Egyházban a november 15-étől számított negyvennapos készületi időszakot nehéz a szó szoros értelmében böjti időszaknak nevezni, hiszen a hatályban lévő előírások szerint csupán a pénteki napokon szükséges húsmentesen étkezni. Van, akinek ez is nehéz, de aki képes, nyugodtan tarthat több húsmentes napot is; nagyon alkalmasak erre a böjti időszak szerdái. Aki pedig ennél is többet szeretne megvalósítani, böjtöljön a negyvennapos időszak minden hétköznapján, esetleg minden napján. Ez lehet a húsról és/vagy más kedves ételről, italról való lemondás is. A latin egyházban ezzel kapcsolatosan kiemelik a jócselekedetek szükségességét is, amelyek valóban nagyon fontosak, de sohasem szabad, hogy kibúvók és „kiskapuk” legyenek a böjt gyakorlásának elhagyásához.

A lemondás küzdelmei mellett nem feledkezhetünk meg az imádságról sem. Aki teheti, menjen el gyakrabban templomba, énekelje – akár honlapunk segítségével – a karácsonyi katavásziát (kánont) vagy egyéb szép himnuszokat. Aki viszont nem tud könnyen kiszakadni a rohanó hétköznapok mókuskerekéből, az vegyen erőt magán a munkahelyén, és elcsendesedve mondjon néhány imát, vagy hazatérve figyeljen oda még inkább szeretteire az egyéni vagy közös imádságban, illetve a családi együttlétek során. A felkészülési időszakban jó, ha van valamilyen lelki olvasmányunk, amit érdemes a parókustól, lelkiatyától külön is kérni.

Sokéves hagyomány, hogy a Görögkatolikus Egyház a böjti időszakok mindennapjait rövid és tartalmas lelki gondolatokkal kívánja gazdagítani telefonon és webes felületeken egyaránt. A nagyböjt minden napján olvashatják a napindító gondolatokat nemcsak a görögkatolikus egyházmegyék honlapjain, hanem sms-ben is. Ehhez csupán egy (nem emelt díjas) regisztráló üzenetre van szükség: küldjék el teljes nevüket a +36 30/181 38 93-as telefonszámra.

Az sms-hez szükséges regisztárcióval kapcsolatban az adatkezelési tájékoztató a Hajdúdorogi Főegyházmegye honlapján olvasható.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

 

Fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye; Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
adventi-imaestet-tartott-nyolc-boldogsag-kozosseg
Adventi imaestet tartott a Nyolc Boldogság Közösség

Advent elején minden évben megrendezik a budapesti Nyolc Boldogság Közösség imaestjét. Idén december 8-án, szombaton dicsőítéssel, szentségimádással készültek Krisztus születésének ünnepére a budapesti Örökimádás-templomban.

18:48
csillagtestverek-ejszakaja-kaposvaron-92719
Csillagtestvérek éjszakája Kaposváron

Az elhunyt gyermekekre emlékezve imádkoztak advent második vasárnapján, december 9-én este a kaposvári Kossuth téren, a csillagtestvérek éjszakáján.

19:59