Ciszterencia – Négyszáz ciszterci öregdiák találkozott Pécsett

2019. március 18., hétfő | 13:48

Öregdiákok százai gyűltek össze március 9-én Pécsett, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában, hogy a „Ciszterencián” megerősítsék kapcsolatukat.

KÉPGALÉRIA – klikk  a képre!

A Ciszterencia a négy magyarországi ciszterci gimnázium öregdiákjainak közös rendezvénye, melynek célja, hogy találkozási lehetőséget biztosítson és inspirálja közönségét. A Ciszterci Diákszövetség által második alkalommal megrendezett találkozóra összesen négyszázan látogattak el a nap folyamán. A tizenöt perces előadások sorozatából álló konferencia során tizenkét, saját területén kiemelkedő munkát végző egykori ciszterci diák osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Az előadók a témakörök széles skáláját vonultatták fel a hit személyes megélésétől az élelmiszer-tudományi ellentmondások kérdésköréig.

Köszöntőjében Bérczi Bernát zirci apát elmondta, mindig hatalmas öröm visszatérni az alma mater falai közé, és reményét fejezte ki, hogy értékes kapcsolatokkal gazdagodnak a résztvevők a nap folyamán.

Őri László pécsi alpolgármester beszédében kifejtette, habár máshol végezte tanulmányait, sok barátság köti a Nagy Lajos-gimnáziumhoz, ami miatt mindig úgy érzi itt, hazatért. Hozzátette, a ciszterci rend intézménye a várostól kiemelt figyelmet kap, hiszen az itt végzettek Pécs megbecsült polgárai lettek, értékrendjüket eredményesen állítják a közösség szolgálatába.

Bodáné Gálosi Márta igazgatónő kiemelte, az öregdiákok az iskola hírnevét öregbítik, sok fiatal az itt végzettektől hallott pozitív visszaemlékezések miatt jelentkezik a gimnáziumba.

A Ciszterencián kiállították a művész öregdiákok alkotásait, főként fotókat, festményeket és verseket. A közösség beavatott tagjai azonban egy váratlan produkcióval is készültek, az előadások közötti szünet kezdetekor a közönség soraiból a Laudate kórus emelkedett ki, nagy meglepetést okozva. Az énekkar több generációja is összegyűlt az alkalomra, hogy a gimnáziumi éveikből ismert dalokból válogatást adjanak elő.

Az előadások között bemutatkozott a Ciszterci Diákszövetség is Pólya Viktor és Wettstein Domonkos képviseletében, akik a szervezet és a rendezvény hátterének ismertetése után örömhírrel szolgáltak az összegyűlt öregdiákoknak, hiszen a szövetség több fejlesztéssel is bővül a következő időkben (mint a Ciszter Network, illetve a Ciszter Akadémia), innovatív megoldásokat kínálva a közös tevékenységekre fogékony résztvevőknek.

A rendezvény végén Orosz Júlia főszervező elárulta, közel harminc önkéntes szervező öt hónapos munkájának gyümölcse az idei Ciszterencia. „Mindig hálás feladat olyan emberekkel együttműködni, akik nem csak önmagukért, hanem egy nagyobb közösségért dolgoznak és hoznak nem kevés áldozatot munkájukkal” – mondta háláját kifejezve minden támogatónak.

A szervezők a következő Ciszterenciáig sem pihennek, elmondásuk szerint több projekt fut a háttérben, amelyek miatt továbbra is érdemes lesz követni a szövetség munkáját az interneten, vagy a helyi csoportokhoz csatlakozva részt venni benne.

Az előadások hamarosan elérhetővé válnak a Ciszterencia YouTube-csatornáján, illetve weboldalán.

Forrás és fotó: Ciszterci Diákszövetség

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
istenkereses-es-beavatas-beszelgetes-katekumenatus-gyakorlatarol
Istenkeresés és beavatás – Beszélgetés a katekumenátus gyakorlatáról

A nagyböjt végéhez közeledve a budai ciszterci Szent Imre-plébánián Kató-Bellavics Ágota katekétával, valamint a keresztelésre készülő Pataki Barbarával és Burján Tamással beszélgettünk hitről, beavatásról.

13:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle