Díjjal ismerték el nagyváradi karitászönkéntesek munkáját

2019. február 19., kedd | 9:00

Elismerő oklevélben részesítette február 14-én Böcskei László nagyváradi megyéspüspök és a Caritas Catolica vezetősége a segélyszervezet azon önkénteseit, akik az elmúlt évben kiemelkedő munkát végeztek.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A díjátadón több mint hatvan aktív önkéntes vett részt. A megjelenteket Dunai József, a Caritas Catolica ügyvezető igazgatója köszöntötte, majd Böcskei László nagyváradi megyéspüspök mondott köszönetet az önkéntesek önzetlen és odaadó munkájáért. „A karitatív munkát támogathatjuk adományokkal vagy azzal, hogy önmagunkat ajánljuk fel segítségül: a saját időnket, képességeinket, kétkezi munkánkat. A rászorulók számára azonban gyakran még az anyagi támogatásnál is sokkal fontosabb segítséget jelent az odafigyelés, törődés, őszinte emberi kötődés, amit az önkéntesektől kapnak, és ami átsegítheti őket a legnehezebb élethelyzeteken” – mondta a főpásztor.

A legaktívabb önkénteseknek járó elismerő okleveleket Böcskei László püspök osztotta ki; a díjazottak laudációját Szombati-Gille Tamás, az önkéntesek koordinátora olvasta fel, felelevenítve a segítők által megélt néhol nehéz, néhol humoros pillanatokat, és mindazt az erőfeszítést, amit ezek az emberek puszta szívjóságból tettek egy év alatt.

Elismerő oklevélben részesült Hoffman Andrea pedagógus és a borsi Tamási Áron Mezőgazdasági és Ipari Szakképző Iskola közössége – az idősotthonban élők környezetének rendszeres ápolásáért, szebbé tételéért; a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum közössége – melynek diákjai rendszeres önkéntesei a katolikus karitász különböző intézményeinek, a szegénykonyhától kezdve az idősotthonokig; István Zoltán pedagógus és az Ady Endre Elméleti Líceum közössége – melynek diákjai az Iskola Másként Hét keretében és azon kívül is számos alkalommal önkénteskedtek a Caritas berkeiben, kulturális programokkal, jótékonysági akciókkal és kétkezi munkával tették jobbá a rászorulók életét; Roxana Georgiana Țiplea pedagógus és a Constantin Brâncuși Szakközépiskola közössége – akik évek óta élelmiszergyűjtő akciókkal támogatják a Caritas szegénykonyháját; a Nagyváradi Egyetem kinetoterápia szakos hallgatói: Beatrix Mihelea, Papp Robert, Hercut Stefan Eduard és Tasedan Iulia – akik aktív szerepet vállalnak az idősotthonok lakóinak terápiájában; Kiss Bernadett és Antal Gergő egyéni önkéntesek – akik rendszeres jelenlétükkel fényt vittek a Szent Erzsébet Otthon lakóinak életébe iskolaidőben és vakációban; önkéntesként lelkes munkájukkal példát mutattak és másokat is önkéntességre inspiráltak; Varga Rita és Varga Brigitta egyéni önkéntesek – akik az akciók keretében, de a háttérmunkában, a különböző rendezvények előkészítésében is aktívak voltak; Lakatos Noémi és Kovács Júlia – akik a kötelező szakmai gyakorlaton túl is rendszeresen önkénteskednek a Caritas konyháján, megízesítve sok beteg és rászoruló mindennapjait; Kiss Klára – aki önkéntes programvezetőként jelentősen hozzájárul a Szent Erzsébet Idősotthon lakói testi lelki egészségének és egyensúlyának megőrzéséhez; Debreczeni Edina Tímea személyi edző – aki önzetlen munkájával rendszeresen felpörgeti a Szent Erzsébet Idősotthon lakóinak életét, emlékeztetve őket, hogy többre képesek, mint amit gondolnának; valamint a Caritas által működtetett Szent László Internátus legaktívabb diákjai  – akik a segélyszervezet legfontosabb és állandó önkéntesbázisát képezik, legyen szó segélyosztásról hajléktalanszállón vagy nyomortelepeken, humanitárius akciók szervezéséről és lebonyolításáról, ajándéktárgyak készítéséről jótékonysági vásárokra, éneklésről, fellépésekről: Kéri Katalin, Zsigó Anita, Farkas Elvira, Demeter Tibor, Mészáros Szintia, Mátyus Bernadett, Egeresi Sándor, Sima Tamás, Zih Tibor, Gál Kitty, Herman Vanda, Szabó Csongor, Szabó Iza.

A gálaesten közreműködött Baranyi Tünde népdalénekes, a Caritas egyik új önkéntese. Az ünnepség kötetlen beszélgetéssel zárult.

Forrás: Szombati-Gille Tamás/Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
-nem-rovidultem-meg-folszenteltsegemben-beszelgetes-biro-laszlo-puspokkel-hivatasrol-betegsegrol
„Nem rövidültem meg fölszenteltségemben” – Beszélgetés Bíró László püspökkel hivatásról, betegségről

Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családreferense, május 21-én ünnepli püspökké szentelésének 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból felkerestük őt a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórházban.

2019. május 21., kedd
megindito-kepek-es-tanusagtetel-fogvatartottak-adtak-elo-szent-adorjan-legendajat
Megindító képek és tanúságtétel – Fogvatartottak adták elő Szent Adorján legendáját

Családok ülnek kis körökben a balassagyarmati volt vármegyeháza dísztermében; lelkesen beszélgetnek, mosolyognak, nevetnek, már-már idillinek tetsző a pillanat. Csakhogy ez egy rendkívüli találkozás a városi börtön fogvatartottjai és családtagjaik között.

2019. május 20., hétfő