Donato Ogliari OSB Pannonhalmán: Azért jöttem, hogy felélesszem a testvéri és imádságos kapcsolatot

Megszentelt élet – 2024. április 29., hétfő | 14:37

A római Falakon kívüli Szent Pál-apátság apátja, Donato Ogliari volt a főcelebránsa a Pannonhalmi Főapátság Szent Márk-napi ünnepi szentmiséjének április 27-én. 222 évvel ezelőtt Szent Márk ünnepén állították vissza a bencés rendet, miután 16 évvel korábban, 1786-ban feloszlatták. Erről és a 800 éve újjáépített és felszentelt bazilika jubileumi évfordulójáról emlékeztek meg az ünnepi liturgián.

Egy több mint 1200 éves, 7–8. századi himnusszal köszöntötte Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát a 800 éves bazilikában egybegyűlteket, amelynek magyar szövege így hangzik: 

Boldog város Jeruzsálem
békességes látomás,
melyet égben építettek
élő kőből rakva fel,
s angyaloknak kara díszít:
menyegzői koszorú.

Ütések és verések
csiszolták a köveket,
jó helyükre elkerülnek
dolgos kezek művivel,
a legszentebb épületnek
így lesznek majd részei.

„A himnusz, amely a templomot mint a mennyei Jeruzsálem városát mutatja be, két mozzanatot idéz a szemünk elé. »Urbs beata Jerusalem, dicta pacis visio« – szól a szöveg. Azaz: »Boldog város, Jeruzsálem, amelynek másik neve így hangzik: béke látomása«. Ma, amikor Szent Márk ünnepén összegyűltünk, a bencés béke látomását hordozzuk szívünkben, a bencés béke képét látjuk a templomban, és a béke áldozatát, Krisztus testét vesszük magunkhoz” – fogalmazott a főapát.

„A másik kép: »Tunsionibus, pressuris, Expoliti lapides, vagyis Ütések és verések csiszolták a köveket«. A köveket, amelyek mi vagyunk, s amelyek Isten templomává épülnek” – mondta Hortobágyi T. Cirill, majd hozzátette, hogy a bencés közösséget, amelyet 1786-ban óriási ütés ért a feloszlatással, 222 évvel ezelőtt Szent Márk ünnepén állították vissza. „Szerzetesközösségünk, plébániai közösségünk, osztályközösségünk, hazánk gyakran nem a béke, hanem a csiszolódás, a sarkosság, és aztán talán az összeilleszkedés helye is. Ma azért jöttünk össze, hogy a templom harmóniájában közösségeink harmóniájáért imádkozzunk, és elgyászoljuk az ütések, verések okozta sebeket.”

Az ünnepi szentmisével a magyarországi bencés közösségek helyreállításáról és az Uros apát idejében megépült szerzetesi templom felszentelésének 800. évfordulójáról emlékeznek meg – emlékeztetett Donato Ogliari OSB igehirdetése elején. Mint mondta, Uros nevéhez fűződik a Monte Cassinó-i apátsággal kötött úgynevezett „imaszövetség” is, amely hosszú megszakítás után 2012-ben, megkötésének 800. évfordulója alkalmából állt helyre. Szerinte arról sem szabad megfeledkezni, hogy Uros apátnak többször volt alkalma ellátogatni Róma városába, és így a Falakon kívüli Szent Pál-apátságba is, ahol a pogányok nagy apostola, Szent Pál földi maradványait őrzik.

„Jelenlétem célja, hogy életben tartsam és felélesszem azt az imádságos és testvéri kapcsolatot, amely a pannonhalmi szerzetesközösséget összeköti azzal a két szerzetesközösséggel, amelyekben apáti szolgálatra kaptam megbízást, előbb a Monte Cassinó-i közösségben, majd a Falakon kívüli Szent Pál-apátságban, ahol jelenleg élek” – mondta az apát, majd a felolvasott evangéliumi szakaszra irányította a figyelmet, hogy „olyan ihletet és fényt merítsünk belőle, amilyenre szükségünk van ahhoz, hogy megerősítsük és hitelesebbé tegyük keresztény életutunkat”.

A homíliát teljes egészében ITT olvashatják.

A szentmise után nyílt meg a Bazilika800 emlékévre rendezett Uros apát és műve című kiállítás.

Forrás és fotó: Pannonhalmi Területi Főapátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria