Dzsihadisták gyilkoltak meg egy szalézi szerzetest Afrikában

2019. február 20., szerda | 17:26

A nyugat-afrikai Burkina Fasóban február 16-án, szombaton dzsihadisták megölték Antonio César Fernández spanyol származású szalézi misszionárius papot, aki 1982 óta működött a kontinensen, főként a szegények oktatásával, nevelésével foglalkozott.

A tragikus hír kapcsán Angel Fernández Artime, a szalézi rend legfőbb elöljárója február 18-án, hétfőn nyílt levelet írt a szalézi szerzetes család minden tagjának, melyben fájdalommal és mégis büszkeséggel emlékezik meg Don Bosco rendjének jeles tagjáról. Levelében beszámol arról, hogy éppen visszaérkezett írországi vizitációs útjáról, amikor értesült a szörnyű hírről, hogy az afrikai Burkina Fasóban február 16-án, szombaton, helyi idő szerint délután három órakor dzsihadista fegyveresek három pisztolylövéssel kioltották Antonio César Fernández 72 éves szalézi atya életét. A merényletre az ország déli határvidékén került sor. Csodával határos módon a Fernández atyával utazó két rendtárs túlélte a lövöldözést.

A rendi elöljáró levelében emlékeztet, sok szalézi szerzetes természetes úton halt meg, amiért hálát adnak az Úrnak. Ez a merénylet azonban erőszakos módon és bármiféle ok nélkül ragadta el rendtársuk életét. Antonio César Fernández jó ember volt, aki nagyon szerette Afrika népét. 72 éves korában szenvedett erőszakos halált, 55 éve tett szerzetesi fogadalmat, 46 éve szentelték pappá. Az elöljáró pár hónapja látogatta meg a közösségében, ahol ő volt az intézet igazgatója és a templom plébánosa. „Most ő is a jelenkor népes mártírseregébe lépett, akik között van már néhány szalézi társunk.” Levele végén Angel Fernández Artime mindenkit imádságra hív, hogy szűnjön meg az erőszak a földön.

A múlt esztendő sajnálatos módon rekordot hozott a megölt papok számát tekintve az újkori történelemben: 36 felszentelt papot öltek meg szerte a világon, többségében szélsőséges iszlamisták. Havonta három pap esett áldozatul az esztelen gyűlöletnek, amire korábban soha nem volt példa. Az áldozatok közül 19-et Afrikában, 13-at Közép- és Dél-Amerikában, hármat Ázsiában, egyet pedig Európában öltek meg.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
hittel-multbol-jovobe-mindszenty-szobrot-avattak-petofiszallason
Hittel a múltból, a jövőbe – Mindszenty-szobrot avattak Petőfiszálláson

A Mindszenty Társaság és a Magyar Pálos Rend meghívására gyűltek össze a hercegprímás szobrának avatására, valamint a társaság alapította Mindszenty-emlékérem átadására az ünneplők Petőfiszállás-Pálosszentkúton március 23-án. Az ünnepen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be szentmisét.

2019. március 23., szombat
a-biblia-uzenete-napunk-gyumolcset-hozza-meg
Napunk gyümölcsét hozza meg

Nagyböjt 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 13,1–9)

2019. március 23., szombat