Egy asztalnál Jézussal – Imatábort rendezett a Kaposvári Egyházmegye

2018. augusztus 21. kedd, 19:59

Közel százhetven gyermek és fiatal, valamint több mint hatvan segítő táborozott augusztus első hetében Nagykanizsa környékén, a Jézus Szíve-plébánia táboraiban. A huszonegyedik alkalommal megrendezett imatábor mottója idén ez volt: „Egy asztalnál Jézussal”.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A francia mintára Magyarországon is meghonosított imaiskola nagy népszerűségnek örvend, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy évről évre gyerekek százai kíváncsiak arra, hogyan lehet imádkozni a Szentírással, valamint minden cselekedetet imaként megélni. A hét különlegességét adta az is, hogy a táborba érkezett az eredeti francia imatábort alapító házaspár, valamint két francia fiatal is csatlakozott a nagyok csoportjához.

A legkisebbek, a 2–5. osztályosok idén is Galambokon táboroztak, ahol a Galamb-sziget kincseit keresték egy „kalózhajóval”. A hét végére meglelték, ám nem a kincsesládában, hanem a szívükben, amelybe a kincseket gyűjtötték a tábor ideje alatt.

A felsősök Homokkomáromban gyűltek össze. Témájuk egy királyi lakoma volt, amelyre a tábor elején mindannyian meghívót kaptak. A meghívó feladatokat tartalmazott, amelyet a hét folyamán el kellett végezniük. A tábor végén teljes pompájában ülték meg a gyerekek a lakomát, valamint meg is koronázták őket, hogy ezzel mindannyian – mint Isten gyermekei –királylányokká és királyfiakká váljanak. A hét folyamán játékokkal, kézműveskedéssel, tánccal, valamint zenével és énekkel tanították a gyerekeket arra, hogy minden tettünkkel lehet imádkozni.

A gimnazista és egyetemista korosztályt Garaboncra várták, ahol amellett, hogy az evangéliumokkal foglalkoztak, lehetőségük nyílt egymással beszélgetni az őket foglalkoztató dolgokról, valamint egy házaspárral a párkapcsolatról és a szexualitásról.

A fiatalokat Varga László kaposvári megyéspüspök is meglátogatta, akit életéről, hivatásáról kérdezhettek. A táborozók arra is kíváncsiak voltak, hogyan látja a főpásztor a jövő Egyházát, valamint hogy a fiatalok hogyan tudnak az Egyház és az egyházmegye életébe aktívan bekapcsolódni. 

A három táborban összegyűlt fiatalok egy napot közösen töltöttek, és mindannyian együtt ünnepelhettek szentmisét Varga László kaposvári megyéspüspökkel Homokkomáromban. Homíliájában a főpásztor arra biztatta a fiatalokat, hogy égjen tűz bennük, a Szentlélek indítsa őket a tanúságtételre és a hiteles és elkötelezett keresztény életre. A nap szentjét, Edith Steint hozta példaként – aki egészen a halálig hűséges volt és tűzzel teli életet élt.

A szentmisét követően közös tánccal készültek a fiatalok: a hét folyamán táboronként begyakorolt koreográfiát együtt adták elő a templom előtti téren.

* * *

Az imatábor egy francia alapítású imaiskola-módszer, amely 1998 óta van jelen Magyarországon. Minden nyáron három korcsoportban rendezik meg Nagykanizsa környékén. A tábor gerincét azok az evangéliumi szakaszok képezik, amelyeket minden évben a francia imatábor szervezői küldenek, ezzel is erősítve az egységet. A résztvevők ezeket dolgozzák fel különböző módszerekkel. Ezek célja, hogy az evangélium szövegét megismerjék, s ezentúl tudják alkalmazni a saját életükben, Jézus üzenetét megértve, azt tettekre váltva, hogy jobb emberekké és jobb keresztényekké váljanak.

A tábor célja mindemellett, hogy ne csak a kötött imákat ismerjék meg a gyerekek és fiatalok, hanem megtanuljanak saját szavaikkal, énekükkel, táncukkal is imádkozni, illetve megismerkedjenek a természet szépségével, valamint a „kezek imájával” a kézműveskedésben. A táborban a fiatalokat egymás elfogadására és szeretetére is tanítják, hogy segítsék egymást, s hogy a csapatmunkát, a közösséget erősítve vegye ki mindenki a részét a napi tevékenységekből. 

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kovács Antal

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
jotekonysagi-koncert-perbali-szent-anna-templom-javara
Jótékonysági koncertet szerveznek a perbáli Szent Anna-templom javára

„Mindnyájan egyért” mottóval jótékonysági koncertet szerveznek a tűzben súlyosan megrongálódott perbáli katolikus templom javára március 17-én, vasárnap a budapesti MOM Kulturális Központ színháztermében.

12:19
bognar-tamas-labodi-plebanos-jezus-nem-mosolytalan-egyhazat-alapitott-de-mi-ridegge-tesszuk
Bognár Tamás lábodi plébános: Jézus nem mosolytalan egyházat alapított, de mi rideggé tesszük

Szülei arra tanították, hogy ne „valaki”, hanem egyszerűen csak jó ember legyen. „Tapsi atya” az öröm embere. Vallja, hogy Jézus nem egy rideg, mosolytalan egyházat alapított; mi tesszük sokszor azzá. Bognár Tamással Lőrincz Sándor készített interjút, mely a Somogyi Hírlapban jelent meg.

2019. február 21. csütörtök