Életét vesztette a Dél-Szudánban lelőtt szlovák szerzetesnővér

2016. május 23. hétfő, 10:50

Május 20-án belehalt sérüléseibe Veronika Terézia Racková nővér, akit május 16-án, pünkösdhétfőn lőttek le Dél-Szudánban – tájékoztatott a szlovák püspöki konferencia sajtóosztálya.

Veronika Terézia Racková 58 éves volt, a Szentlélek Szolgálói Missziós Nővérek tagja, orvosként dolgozott a Bakhita Szent Jozefina Margit egészségügyi központban, a dél-szudáni Yei városában. Korábban Olaszországban, Hollandiában, Németországban, Ausztriában, Írországban, Angliában, Indonéziában és Ghánában is szolgált.

A misszionárius május 16-án éjfél után egy másik kórházból tartott hazafelé szállására, miután egy beteget átszállított egy másik intézménybe. A hadsereg fegyveresei támadták meg, súlyos sérüléseket szenvedett. A helyi kórházban kétszer megműtötték a csípőjét, majd Kenyába szállították át, egy nairobi kórházba.

A szlovák püspöki konferencia arról is tájékoztatott, hogy az eset gyanúsítottjaiként őrizetbe vettek három katonát, akik a Joint Operation Unit elnevezésű egység tagjai, és akiknek elvileg a civil lakosság éjszakai biztonságának védelme lenne a feladatuk. A dél-szudáni információs miniszter, Yei River Stephen Lodu Onesimo elítélte a cselekedetet, és a bírósági kivizsgálás szükségességét hangsúlyozta.

* * * 

A Dél-szudáni Köztársaság kelet-afrikai ország, a kontinens legújabb állama. 2011. július 9-én vált függetlenné Szudántól, amelynek 2005 óta autonóm tartománya volt.

Dél-Szudán legalább hét fegyveres csoporttal áll harcban, a helyzetet súlyosbítják a törzsi összecsapások is. Az ENSZ becslései alapján eddig nyolcszázan haltak meg az országban a harcok során, amelyek az ország tíz államából kilencre kiterjednek. A civil lakosság ellen elkövetett háborús bűnök szinte mindennaposak.

Veronika Terézia Racková korábban a Szentlélek Szolgálói Missziós Nővérek (SSpS) szlovákiai tartományfőnöke volt, és így előmozdítója volt a szerzetesnővérek 2008-as magyarországi letelepedésnek is. Abban az évben avatták boldoggá Józefa Hendrina Stenmanns SSpS nővért, aki a magyar közösség védőszentje lett – tájékoztatta szerkesztőségünket Tóth Zoltán verbita szerzetes.

Forrás és fotó: Újszó.com/online

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
pro-cultura-hungarica-dijat-kapott-bojte-csaba
Pro Cultura Hungarica díjat kapott Böjte Csaba

A magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjakat, köztük Böjte Csabának Pro Cultura Hungarica díjat adtak át a magyar kultúra napján, január 22-én a budapesti Hagyományok Házában.

09:51
zenari-biboros-budapesten-keresztenyek-irgalmas-szamaritanusok-sziriai-foldi-pokolban
Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi lehetővé.

2019. január 22. kedd