Elhunyt Fila Béla

2014. szeptember 1. hétfő, 12:54

Fila Béla, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának nyugalmazott dogmatikaprofesszora augusztus 30-án visszaadta lelkét Teremtőjének – tájékoztatta szerkesztőségünket a PPKE.

A Pest megyei Pótharasztpusztán, 1933-ban született Fila Béla augusztus 31-én ünnepelte volna 81. születésnapját. 1958-ban szerzett doktori címet a budapesti Hittudományi Akadémián, s ugyanabban az évben szentelték Vácon pappá. Kápláni szolgálatát a vecsési Andrássy-telepen kezdte meg. 1959–61-ig a hódmezővásárhelyi Szent István-plébánián működött, majd a ceglédi főplébániára került, amit egy év követett újra Hódmezővásárhelyen. 1963-ban felkérték a Szegedi Hittudományi Főiskola filozófiatanárának, majd ösztöndíjjal tanulhatott a római Pápai Magyar Intézetben.

1970-ben tért vissza a plébániai szolgálathoz: Nagykőrösön az első öt évben káplán, majd plébános volt. 1985-ben lett a Hittudományi Akadémia dogmatikatanára, nyugdíjba vonulásáig tanított az intézményben, amely időközben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karává alakult át.

Fila Bélát 1981-ben püspöki tanácsossá, 1993-ban pápai prelátussá nevezték ki. Tudományos munkája részeként írta meg hatkötetes egyetemi dogmatikatankönyvét, 135 önálló írása és húsz teológiai, filozófiai, valamint a lelki élettel kapcsolatos könyve jelent meg.

Fila Béla professzor 2000-ben tért vissza Hódmezővásárhelyre, ott élt haláláig.

Fila Béla lelki üdvéért engesztelő szentmiseáldozatot mutatnak be 2014. szeptember 12-én 15 órai kezdettel a váci székesegyházban, majd az altemplomban helyezik örök nyugalomra.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

16:00
ferenc-papa-ne-feljunk-talalkozni-krisztussal-az-idegenekben-es-migransokban
Ferenc pápa: Ne féljünk találkozni Krisztussal az idegenekben és a migránsokban!

Február 15-én délután maga a Szentatya nyitotta meg szentmisével a „Félelemtől mentesek” című háromnapos találkozót Sacrofanóban, amelyet az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) „Bevándorlók” nevű alapítványa, az olasz karitász és az Astalli Központ szervezett.

08:57