Élő rózsafüzér zarándoklatot tartottak Kőszeghegyalján

2019. március 21., csütörtök | 11:50

Nagyböjt első hetében, március 9-én idén is megrendezték az élő rózsafüzér zarándoklatot Kőszeghegyalján, melynek résztvevői a kőszegi plébániához tartozó falvak és Kőszeg városa lakóiért, valamint nagyböjti lelki megújulásukért imádkoztak. A zarándoklatról Sudár György írt beszámolót.

Első állomásunk, a kora reggeli órában Kőszegfalva volt. Különösen az ágyhoz kötött betegeket ajánlottuk itt Isten oltalmába. A helyiek egészen a falu széléig kísértek bennünket, majd az erős böjti szelek hátán az Abért-tó partján egy órás gyaloglással értünk második állomásunkra, a kőszegdoroszlói Szent Márton-templomhoz. A körülbelül tizenöt katolikus családból álló közösség temploma felújításra vár. Így a „természet templomában” egy szélvédett völgyben imádkoztunk, hogy felépüljön, megújuljon a templom.

A harmadik állomáshelyünk Kőszegszerdahely volt. A település határába két testvérünk jött elénk, akik bekapcsolódtak a fájdalmas rózsafüzér imádkozásába. A templom egy erődtemplom, mely a kelta időkben elővédvárként működött. Megpihentünk a szomszédos plébánián, ahol emlékszobát alakítanak ki Seregély István tiszteletére, aki 1974–81 között teljesített itt szolgálatot, mint plébános.

Ezt követően negyedik állomásunk, Bozsok felé vettük utunkat a dicsőséges rózsafüzért imádkozva. A Szent Anna-templom közössége várt ránk. A közösségi házban beszélgettünk a faluról, a Szent Anna-búcsúkról és élő közösségeinkről.

A Sibrik-kastély parkján át, csobogó források és patakok mellett vezetett utunk a Velemet elválasztó hegynyeregre. Az itt álló ősi, gyönyörűen gondozott Szűz Mária-oszlopnál kezdhettük a világosság rózsafüzért. Énekelve, az elénk jövő cursillistákkal együtt érkeztünk a Hősök kapuján át ötödik állomásunkra, Velembe.

Velemhez tartozik a Szent Vid-templom, mely ma is búcsújáró hely. Az 1980-as években ideiglenes határnyitást is kértek a hívek, hogy a zarándoklatot megtarthassák. A velemiektől megtudtuk, hogy a kőszegieknek is rendszeres proseciója volt, a Szent Vid-búcsúra.

Az utolsó állomásunk Cák volt. A Hordómosó-forrásnál kis pihenőt tartottunk, majd a rózsafüzér utolsó tizedeit a templomban mondtuk el. Itt is felújítás zajlik. Cák után a hagyományos túra- és zarándokutat a Pogány-hegy felé átjárhatatlan szederindás, mocsaras magánterület zárta el, ezért vissza kellett fordulnunk. E megpróbáltatást igazi böjti lelkülettel viselte a négy fővel bővült csapat.

Kőszegen a Temető utcában lévő kápolnánál adtunk hálát, hogy a Szűzanya segítette és Isten megáldotta a kezdeményezést szép idővel, épségben érkezéssel, valamint, hogy mindenki nemcsak hogy türelemmel volt a másik iránt, hanem az egész nap vezérfonala a szeretet volt.

A teljes beszámoló ITT olvasható.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-bocsatasz-meg-testvereidnek-isten-sem-bocsat-meg-neked
Ferenc pápa: Ha nem bocsátasz meg testvéreidnek, Isten sem bocsát meg neked!

A Szentatya április 24-én folytatta a Miatyánkról szóló katekézissorozatát. Ma is az Úr imájának arról a mondatáról elmélkedett, amelyben azt kérjük, hogy az Úr engedje el adósságainkat, vétkeinket, amint mi is elengedjük embertársainkét. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2019. április 24., szerda
az-otodik-evangelium-egy-multfeltaro-evtized-szentfoldon-voros-gyozo-akademikus-professzorral
Az Ötödik Evangélium – Egy múltfeltáró évtized a Szentföldön Vörös Győző akadémikus professzorral

A kutatások lenyűgöző eredményeiről és a 20. századi „előkutatásokra” visszatekintő dokumentációkból már a harmadik reprezentatív akadémiai monográfiája jelent meg. Húsvét alkalmából az „Ötödik Evangélium” üzeneteiről kérdeztük Vörös Győzőt.

2019. április 24., szerda
Útravaló – 2019. április 25.

Útravaló – 2019. április 25.

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. április 25.

Mai evangélium – 2019. április 25.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 24,35–48

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle