Emlékezet – Megnyílt az idei évad első időszaki kiállítása a Keresztény Múzeumban

2019. március 25., hétfő | 13:01

Március 23-án megnyílt az idei múzeumi évad első időszaki kiállítása az esztergomi Keresztény Múzeumban: Kovács Melinda „Emlékezet” című tárlata.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az esztergomi születésű és máig is ott élő Balogh Rudolf-díjas fotográfus 2018-ban szakrális témák tervével nyerte el a Magyar Művészeti Akadémia több évre szóló ösztöndíját. Új, a nagyböjti időszak szellemiségéhez is illeszkedő, elmélkedésre késztető sorozatot láthat több mint két hónapon át a közönség a Keresztény Múzeum földszinti termeiben.

Kovács Melinda saját szavaival vezeti be különleges alkotói módszerrel létrehozott munkáinak sorát: „Évek óta foglalkoztat a keresztény szimbólumok mai értelmezésének gondolatköre. A korábban egyértelmű olvasattal bíró tárgyak, képek milyen jelentéstartalmat őriztek meg a mai ember számára? Mit lát, mit ért a mai ember a képi jelek világából?

A kompozíciók összeállításakor a régi, világosnak tűnő jelentésből kiindulva kutattam az újraértelmezés formai lehetőségeit. Miről szól a Bárány áldozata és dicsősége, mire utal a hal, az életadó forrás? A részekből hogyan jutunk el az egész felfedezéséhez?

A mostani Emlékezet tematika a 2008-ban készült Logó sorozatból indul ki, és felfedezhető benne több más előkép is, amelyeket mélyebben kibontok ezúttal. Jézus szenvedéstörténetét járom körül a Megváltó és Mária sajátos nézőpontjából.”

A kiválasztott ikonográfiai típusok némelyike jól ismert: Jézus szíve, Mária szíve, keresztúti stációk, míg mások a művész személyes életének, korábbi munkáinak elemei. Minden egyes mű, különösen a gazdag variációs sorok hosszas szemlélés, belefeledkező felfedezés útján válnak csak érthetővé. A lefényképezett tárgyakból felépített modellkompozíciók a Megváltó szenvedésének egy-egy vonatkozását hangsúlyozzák úgy, hogy Márián keresztül a mai ember számára is átélhetővé váljon.

Máthé Andrea esztéta megnyitóbeszédében az emlékezet, az emlékező megjelenítés katolikus liturgiában betöltött szerepét vetette össze Kovács Melinda alkotói módszerével. A régmúlt eseményeit jelképeken keresztül teszi jelenvalóvá, újra és újra elgondolkodtató képtémává. A megnyitón elhangzott teljes szöveg hamarosan olvasható lesz a Pannonhalmi Szemlében, és a kiállítás szórólapján is hozzáférhető a látogatók számára.

(Az Emlékezet című kiállítás május 26-ig látható a Keresztény Múzeumban.)

Forrás és fotó: Kontsek Ildikó, Baranyai Péter/Keresztény Múzeum

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
te-is-tamogathatod-az-egyhaz-tarsadalmi-szerepvallalasat
Te is támogathatod az Egyház társadalmi szerepvállalását!

Az egy százalékok felajánlására bátorítjuk olvasóinkat, és figyelmükbe ajánljuk ismét a Viber alkalmazásban elérhető matricacsomagot, amelyet április 28-ig tölthetnek le.

12:00
akikert-harang-nem-szolt-tiz-eve-segiti-magzatvesztoket-kovacs-ferenc-es-treer-maria
Akikért a harang nem szólt – Tíz éve segíti a magzatvesztőket Kovács Ferenc és Treer Mária

Tabukat döntöget Kovács Ferenc diakónus és felesége, Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozó: abortuszon átesettek, valamint gyermeküket vetélés, halvaszületés miatt elvesztők számára szerveznek lelkigyakorlatokat 2009 óta. A tíz év alatt közel négyszáz szülő oszthatta meg velük fájdalmát, „amiről nem illik beszélni”.

2019. április 23., kedd