Erdő Péter bíboros mutat be szentmisét a keletnémet menekültek befogadásának évfordulóján

Hazai – 2014. augusztus 4., hétfő | 18:40

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat fennállásának 25 éves évfordulóján két napon át idézik fel az 1989-es eseményeket a „Befogadás napja” elnevezésű rendezvényen.


1989. augusztus 14-én a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a zugligeti templom kertjében megnyitotta az első menekülttábort. Ezzel az akkori Európa legnagyobb humanitárius segélyakcióját indította el, melynek során három hónapon át 48 600 emberről gondoskodott. Ezt a napot azóta a „Befogadás napjaként” ünneplik.

A zugligeti Szent Család-plébániatemplomban és a Szarvas Gábor úti máltai központban augusztus 14-én és 15-én gazdag programkínálattal várják az érdeklődőket.

Augusztus 14-én 10 órakor sajtótájékoztatón és megnyitón ismertetik a 25 évvel ezelőtti eseményeket, bemutatják a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot. A sajtótájékoztató után Kozma Imre atya jelképesen átvágja az 1989-es vasfüggöny-installációt az újraépített menekülttábor területén.

Ezt követően fotókiállítás nyílik az 1989-es eseményekről és a szeretetszolgálat szerepvállalásáról, valamint karikatúrakiállítás az európai kommunizmus bukásáról. A mozisátorban az érdeklődők egész nap filmeket nézhetnek meg a határnyitásról és a Máltai-szerepvállalásról. Számos egyéb program várja a vendégeket: felelevenítik a zugligeti sátortábor körülményeit, bemutatják a Magyar Posta bélyegét és a Magyar Nemzeti Bank által kiadott 2000 forintos emlékérmet, játékos útlevél-kiállítást rendeznek.

A „Befogadás napja” rendezvénysorozat első napja augusztus 14-én, csütörtökön 17 órakor ünnepi szentmisével zárul, amelynek főcelebránsa Erdő Péter bíboros.

A második napon, augusztus 15-én délelőtt nyilvános kerekasztal-beszélgetés lesz egykori önkéntes segítők, menekültek, táborlakók részvételével. Ezt követően bemutatják Joachim Jauer Urbi et Gorbi című könyvének magyar kiadását. Az egykori tábor területén korhű ebédre kerül sor, majd az előző napi programok, kiállítások, filmvetítések várják az érdeklődőket.

A rendezvénysorozat 17 órakor ünnepi koncerttel zárul a zugligeti Szent Család-plébániatemplomban.

A részletes programot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat honlapján olvashatja.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria