Felavatták Jancsó Benedek mellszobrát a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnáziumban

2018. december 14. péntek, 18:25

Mellszobrot avattak Jancsó Benedek pedagógus, kisebbségpolitikai és nemzetiségtörténeti szakíró emlékére december 11-én, kedden a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnáziumban, ahol egykor tanított.

 

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédében kiemelte, Jancsó Benedek erdélyi értelmiségiről évtizedekig beszélni sem volt szabad, de voltak, akik megőrizték, óvták és éltették hagyatékát.

Az államtitkár Jancsó Benedek kortársának, Kolosváry Bálintnak, a Magyar Tudományos Akadémia egykori tagjának szavait idézve hozzátette: Jancsó Benedek előre megjósolta azt a történelmi tragédiát, amely nemzetünket határokkal szakította szét, nem nagy szavakban, hanem a törekvésben látta a sorsok fordulását; sosem az egyéni érdekérvényesítésben hitt, hanem abban, hogy kizárólag együtt emelkedhetünk fel.

Jancsó Benedeknek mindezen vállalásáért, önzetlen hazaszeretetéért üldöztetést kellett elszenvednie, nevét pedig ki kívánták radírozni a magyar tudomány és a nemzet történelmének nagykönyvéből – fűzte hozzá Potápi Árpád János.

Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke arról beszélt, hogy Jancsó Benedek Székelyföld egyik legnagyobb, de méltánytalanul elfelejtett tudósembere volt.

Rászolgált az elismerésre, hiszen példája volt mindannak, aminek egy erdélyi magyar értelmiséginek lennie kell: sziklaszilárd szakmai alapokra helyezett tudás jellemezte, valamint lankadást nem ismerő lelkesedés a magyarság – és ezen belül a székelység – szolgálata iránt.

A szobrot Jánosa Domokos, a Batthyány téri Szent Anna-templom plébánosa áldotta meg.

A szoboravatás után bemutatták a Politikai hullámok című, Jancsó András szerkesztésében kiadott könyvet, amely Jancsó Benedek írásait tartalmazza.

Jancsó Benedek (1854–1930) a Székely Nemzeti Tanács megalapítója, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja volt.

Forrás és fotó: MTI

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
panama-nap-interju-gabor-miklossal
Panama-napot szerveznek Budapesten az IVT jegyében – Interjú Gábor Miklóssal

A közép-amerikai Panamavárosban holnap elkezdődik az ifjúsági világtalálkozó (IVT). Ennek jegyében „Panama-napot” szerveznek a magyar fiatalok számára Budapesten január 26-án. Az előkészületekről és a programokról Gábor Miklóst, az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetőjét kérdeztük.

2019. január 21. hétfő
magyar-viceposztulatort-neveztek-ki-zita-kiralyne-boldoggaavatasi-ugyeben
Magyar viceposztulátort neveztek ki Zita királyné boldoggáavatási ügyében

Az egyházmegyei szakasz posztulátora, Alexander Leonhardt, a strasbourgi érsekség papja Nagy Norbert teológust kérte fel, hogy legyen a boldoggá avatás magyar vonatkozású ügyeinek támogatója viceposztulátori minőségben.

2019. január 21. hétfő
Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 22.

Mai evangélium – 2019. január 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 2,23-28

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle