Felfüggesztették az olaszországi Mária Rádió egyik műsorát

Kitekintő – 2016. november 7., hétfő | 18:08

Egy hét telt el a 6,5-ös erősségű rengés után, amely Közép-Olaszországot sújtotta, de az utórezgések máig érezhetők az Appenninekben. A Mária Rádió elfogadhatatlannak ítélte Giovanni Cavalcoli álláspontját a földrengés kapcsán, ezért azonnali hatállyal felfüggesztette az atya műsorát.

A kedvezőtlen időjárás is nehezíti a földrengés sújtotta lakosság életét Közép-Olaszországban. A viharos szél elfújta a sátrakat, amelyeket Cascia városában állítottak föl az önkéntesek. A tűzoltóknak több tucatszor kellett az itt élők segítségére sietniük.

Sok településen a szabadban mutatták be a szentmiséket, ugyanis a templomok nagy része megrongálódott. Casciában, Szent Rita városában a déli szentmisét a polgári védelem által biztosított segélytáborban mutatták be.

„Norciában Szent Benedek szobra épen maradt a romok között, ami fontos jel. Azt üzeni a norciaiaknak, hogy ott van velük. Ez a remény nagy jele” – mondta Gualtiero Bassetti perugiai érsek a szentmise előtt, amelyet a norciai érsek mutatott be.

A földrengés más hullámokat is vetett: az olasz Mária Rádió elfogadhatatlannak ítélte Giovanni Cavalcoli álláspontját, melyet az ország középső részét sújtó természeti csapás kapcsán fejtett ki, ezért azonnali hatállyal felfüggesztette az atya műsorát. Cavalcoli az adásban utalásokat tett arra, hogy a földrengés isteni büntetés lenne az azonos neműek élettársi kapcsolatát legalizáló törvény miatt.

„Ez az álláspont nincs összhangban az irgalmasság hirdetésével, ami a kereszténység és Ferenc pápa lelkipásztori tevékenységének lényege” – fogalmazott a rádió vezetősége, és elnézést kért, amennyiben az elhangzottak sértették a földrengés sújtotta testvérek érzékenységét, valamint teljes szolidaritásáról és imáiról biztosította őket.

A Vatikán is elítélte a megnyilatkozást: Angelo Becciu érsek, vatikáni helyettes államtitkár leszögezte, hogy Cavalcoli atya megnyilatkozásai sértőek a hívők, illetve botrányosak a nem hívők számára. Ezek a megállapítások a kereszténység előtti időket idézik, és nem felelnek meg az egyház teológiájának, mert ellentétesek Isten látásmódjával, amelyet Krisztustól kaptunk. A földrengés sújtotta lakosságtól bocsánatot kért, hangsúlyozva, „a pápa szolidáris velük”.

Becciu érsek figyelmeztetett: „Aki isteni büntetésről beszél a Mária Rádió mikrofonja előtt, az magának a Szűzanyának a nevét sérti meg, akire a hívők irgalmas Anyaként tekintenek.”

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria