Alapításának 20. évfordulóját ünnepelte a győri Szent Anna Otthon

2018. február 14. szerda 17:00

Veres András győri megyéspüspök február 10-én a lourdes-i Szűzanya ünnepe és a betegek 26. világnapja alkalmából szentmisét mutatott be a győri Szent Anna Otthon kápolnájában, az idősek számára létesített szociális intézmény munkatársainak és lakóinak részvételével.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szentmisén koncelebrált Németh László általános püspöki helynök és Benkovich Ferenc, a győri Szentlélek-templom plébánosa, a Szent Anna Otthon alapító lelkipásztora. A jubileumi szertartás keretében kiszolgáltatták a betegek kenetét. Az ünnepségen jelen volt Simon Róbert Balázs, a térség országgyűlési képviselője, Somogyi Tivadar győri alpolgármester, valamint Kiss Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont igazgatója.

Veres András püspök szentbeszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a betegek kenete azon hét szentség egyike, amelyet Jézus Krisztus alapított. Kiszolgáltatásával az Egyház a szenvedő Krisztus oltalmába, szeretetébe helyezi a beteget. „Kérjük az Úr Jézust, hogy ő, aki megtapasztalta az emberi szenvedést, szenvedő testvéreinknek segítsen, enyhítse fájdalmaikat, és üdvösséghozó legyen számukra is. Jézus szenvedése üdvösséget szerez az egész emberiségnek” – fogalmazott a főpásztor. „Ilyenkor a betegeket is arra kérjük, hogy csatlakozzanak önként, szeretetből a szenvedő Krisztushoz” – mondta Veres András, majd Pál apostolt idézve rámutatott arra, hogy aki elfogadja a szenvedést, és képes a saját és mások bűneiért felajánlani, az Krisztus szenvedésének és megváltó kereszthalálának részesévé válik. Jézus Krisztus minden ember üdvösségéért jött a világba. Az a szenvedés, amit mi Jézussal egyesülve vállalni tudunk, az Ő szenvedésének kezdettől fogva része volt. Aki hittel, türelemmel fogadja a szenvedést, erősebben tudja hordozni betegségét, az azzal járó fájdalmakat. Az ilyen beteg hitéből erő árad, mellette kivirulnak a lelkek. 

A szentmise főcelebránsa prédikációjában a betegség idején felmerülő kétségekre is kitért, kiemelve, hogy minden szenvedés a bűn következménye. Az általunk elkövetett bűnökkel saját magunknak, a környezetünkben élőknek és a közösségünk tagjainak is szenvedést okozunk. A szenvedés átélése a hit elvesztésének határáig is elvezethet. A hívő ember feladata az, hogy saját élete példájával, a hit által megismert tudás alapján megmutassa a szenvedés értelmét, továbbá segítenie kell szenvedő embertársát, hogy a szenvedést hittel, alázattal, szeretettel el tudja fogadni. Hit nélkül nem lehetséges a gyógyulás. Jézus Krisztus nem csupán átmeneti kezelést kínál számunkra: azért jött a világba, hogy megszabadítson bennünket a bűneinktől, betegségeink okozójától. Mindnyájunknak fel kell készülni a szenvedés elfogadására. Ha hittel imádkozunk, Isten megmutatja üdvösséghozó szeretetét és jóságát, testi, lelki gyógyítással egyaránt.

Forrás: Takács Krisztián/Győri Egyházmegye

Fotó: Takács Krisztián

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
vasarnap-orszagos-gyujtes-lesz-katolikus-iskolak-javara
Vasárnap országos gyűjtés lesz a katolikus iskolák javára

A katolikus iskolák javára gyűjtenek Magyarország összes katolikus templomában február 25-én, a hónap utolsó vasárnapján. Az adakozás évről évre bizonyítja, hogy milyen sokan szívükön viselik az Egyház oktatási-nevelési szolgálatának támogatását.

17:03
orszagjarasra-indul-az-eucharisztikus-vilagkongresszus-keresztje
Országjárásra indul az Eucharisztikus Világkongresszus keresztje

Országjáró körútra viszik az Eucharisztikus Világkongresszus missziós keresztjét. A keresztet Erdő Péter bíboros prímás áldotta meg és indította útjára február 24-én, szombaton délután az esztergomi bazilikából – tájékoztatta Tóth János Csaba, a főegyházmegye sajtóreferense az MTI-t.

16:50