Ferenc pápa a fogvatartottaknak: Az idő igazi mértéke a remény

Ferenc pápa – 2016. április 27., szerda | 12:49

A Rómához közeli Velletri város fogvatartottjai március 5-én levelet írtak Ferenc pápának, amelyet a körzeti fogdát meglátogató Marcello Semeraro albanói püspökkel juttattak el a Szentatyának. Ferenc pápa válaszát április 25-én tették közzé.

Marcello Semeraro, a Rómához közeli Albano püspöke március 5-én tett látogatást a Velletri városi körzeti fogdában, és szentmisét mutatott be a fogvatartottaknak. Ebből az alkalomból a rabok levelet írtak Ferenc pápának, és arra kérték Semeraro püspököt, hogy adja át azt a címzettnek. A Szentatya a most hétfőn közzétett üzenetében válaszolt a fogvatartottak levelére. Megköszönte kedves soraikat, és arról biztosította őket, hogy sokszor gondol rájuk, hogyan élnek a börtönben.

Éppen ezért lelkipásztori látogatásaim során – szól a pápa üzenete –, amikor csak lehet, mindig kérem a találkozást azokkal a testvéreimmel, akik korlátozott szabadságban élnek, hogy szeretetet és együttérzést vigyek nekik. A Szentatya utal arra, hogy az irgalmasság szentévében kifejezetten akarta, hogy a fogvatartottaknak legyen egy külön jubileumi napjuk, amelyen ő lélekben közösségben lesz velük a közös imádságban. „Ti azt tapasztaljátok meg, hogy az idő látszólag megáll, és úgy tűnik, mintha soha nem érne véget. De az igazi időt nem az órával mérik. Az idő igazi mértékét úgy hívják, hogy remény. Éppen ezért óhajtom, hogy mindenki tartsa égve a hit reményének lámpását, hogy megvilágítsa az életeteket” – fogalmazott Ferenc pápa.

A Szentatya arra biztatja a börtönben levőket, hogy forduljanak az Úrhoz ezzel az imádsággal: „Töltsd be, ó, feltámadt Krisztus, az óráinkat, napjainkat és éveinket igazi reménységgel! Segíts megélni ezt a tapasztalatot anélkül, hogy elveszítenénk a hitet, mert egyedül Tebenned nem csalatkozunk meg sohasem!” Ferenc pápa hozzátette: Legyetek biztosak, hogy az Isten személy szerint szeret benneteket, mert neki nem számít a korotok, a kultúrátok, az sem számít neki, hogy mik vagytok, hogy mit csináltatok, milyen célokat értetek el, hogy milyen hibákat követtetek el, és hogy kinek okoztatok sérülést. Éppen ezért ne zárkózzatok a múltba, hanem alakítsátok át azt a növekedés, a hit és a szeretet útjává. Adjatok az Istennek lehetőséget, hogy felragyogtasson benneteket e tapasztalatok révén.

Az egyház történetében sokan vannak, akik kemény és nehéz tapasztalatokon keresztül jutottak el az életszentségre. Nyissátok meg hát a szívetek ajtaját Krisztusnak, mert éppen Krisztus lesz az, aki megfordítja a helyzeteteket! Krisztussal minden lehetséges! Miközben megáldalak benneteket, családtagjaitokat és szeretteiteket, de mindenekelőtt gyermekeiteket, aztán don Franco börtönlelkészt, aki segít benneteket a velletri körzeti fogdában, kérem, hogy imádkozzatok értem! – zárta Ferenc pápa a fogvatartottaknak írt válaszlevelét.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria